Politika zaigrala i kolo?

Samo nekoliko dana posle sjajnog koncerta u Hali sporotova, gde je proslavljeno 65 godina rada, pet vrsnih koreografa napustilo je OKUD „Mladost“ iz Subotice.

 

 

Glavni koreografi Marin Jaramazović, Slađana Kujundžić, Darko Stantić, Nemanja Marković i Biljana Filipović napustili su redove „Mladosti“, a kao razlog za ovaj potez dugogodišnji radnici i stubovi društva navode neslaganje sa novim rukovodstvom. Po njihovom mišljenju, politika je umešala prste, prvenstveno DS, imenujući novu direktorku i članove UO, a pritom novi način rada dovodi društvo do propasti, što već rezultira, kako navode koreografi, lošom finansijskom situacijom i neprimanjem zarada.

 

– Odluka nije bila nimalo laka, jer je „Mladost“ kuća koja ima dugu tradiciju, a u poslednje vreme naša vizija i vizija rukovodstva se sve više razilazila – objašnjava Marin Jaramazović, koji je donedavno bio na čelu „Mladosti“.

 

Kroz različite vidove kulturno-umetničkog stvaralaštva u redovima „Mladosti“, koje neguje tradiciju svih naroda i nacionalnosti, do sada je prošlo više od 30.000 ljudi svih nacija. Igre iz Šumadije, Srema, Crne Gore, Hercegovine, Banata, bunjevačke, rusinske, slovačke, trenutno uvežbava više stotina članova, a tu su i muzička sekcija, narodni orkestar, dramska grupa, etno-pevači i solisti, te je razumljiva njihova zabrinutost za sudbinu društva. Kako nezvanično saznajemo, „Mladost“ je napustio i ceo prvi ansambl i veliki broj dece.

 

Nova uprava „Mladosti“, međutim, tvrdi da kadrovske promene neće uticati na dalji rad.

 

– Odlaskom nekolicine ljudi, bivšeg direktora i njegovih najbližih asistenata, oslanjamo se na druge brojne saradnike i normalno nastavljamo sa radom i održavanjem proba – kaže Aleksandra Vukomanović, v. d. direktora.

 

– Angažovani su kvalitetni i dokazani koreografi za rad sa decom i omladinom, koji su ovde bili i ranije i koji su imali zapažene rezultate na smotrama folklora.

 

Od septembra sve sekcije ponovo nastavljaju sa radom, a tokom leta najavljeno je adaptiranje prostorija.

 

Stečaj

 

Pre samo nekoliko meseci, stečaj je pogodio HKC „Bunjevačko kolo“, zbog blokade od šest miliona dinara. Smenom rukovodstva i reagovanjem samih članova, „Bunjevačko kolo“ ponovo staje na noge.

 

Jaramazović u “Ariji”

 

Koreograf Marin Jaramazović imenovan je za umetničkog direktora Kulturnog centra „Arija“.

 

– Želimo slobodno da radimo, da napravimo kvalitetan folklorni ansambl i da se naš rad procenjuje samo na osnovu naših nastupa.  Ovo je početak povratka amaterizma u Subotici-  kaže Jaramazović.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Limun kaže:

  Bilo ko bio kriv deca su izgubila najviše,Subotica…nastavak propadanja kulture u ovom gradu…
  Kao što rekoh pre,slobodno nam oduzmite status grada jer to očigledno više nismo !

 2. taa kaže:

  Nije istina da je CEO prvi ansambl otisao. Ostali su oni koji ce se boriti da se tradicija duga 65 godina i nastavi. Zato ovim putem pozivam svu decu i omladinu dobre volje da nam u toj borbi pomognu i da ocuvamo nesto za sta su se mnogi pre nas borili. Hvala!

 3. Arijevac kaže:

  Rukovocilac Arije, koji je pre toga doveo Bunjevačko kolo u stečaj, sada dovodi u svoje društvo koreografe iz Mladosti. No comment!

OSTAVITE KOMENTAR