Pomeranje svetlećih reklama na Radijalcu

Predlog da se sa šetališta u Aleji maršala Tita reklame pomere u stranu, na zelenu površinu, dao je zakupac lokacija, o čijem trošku posao treba da bude urađen. Do ovog momenta izmeštene su sve sem jedne.

Zakupac lokacija je došao na ovu ideju, uz saglasnost Grada Subotice, jer smatra da ovako  pozicionirane reklame ne bi izgubile komercijalnu vrednost, a pritom nikome ne bi smetale.

Postavljanje svetlećih reklama po sred šetališa na Radijalcu i duž pešačkih zona i trgova u Subotici, izazvalo je najpre nevericu a zatim ogorčenje građana koji su ovo doživeli kao bezobzirno gaženje arhitektonske i kulturne baštine o kojoj se vodilo računa decenijama. U toku je potpisivanje peticije kojom se od vlasti traži uklanjanje neprimerenih bilborda u zaštićenom istorijskom jezgru Subotice.

Jedina koja nije izmeštena do sadKOMENTARI

 1. Marina kaže:

  PoZdrav sa ovaj poteZ. Vredelo je negodovati. Bas večeras sam prolazila i ovo sa strane mi je čak i simpatično kako svetli, bolje nego da je mrak.

 2. Nizda kaže:

  Trebali su od početka ovako sa strane da stave, bas su pametni. Al dobro – dozvali su se pameti kad su skontali na kraju.

 3. Nizda kaže:

  I inače ste jako dosadni sa reklamama ko da je to najproblematičnije u gradu. Evo sad sve ok – mirna Bačka. Kad ce Y krak i Pozoriste i Akva park?

 4. Bivši kaže:

  Šta će biti sa temeljima? Postavio sam to pitanje nebrojano puta do sada. Hoće li deca ili penzioneri zapinjati?

 5. Belial kaže:

  A one rovove od kopanja gradjani da utabaju?

 6. Anonimni kaže:

  Pokusaj parkirati na zelenu povrsinu jedan toca,eto pauka. C c c c

 7. ZAHVALA kaže:

  Napokon nesto je uradjeno

 8. Istina... kaže:

  Nepopularne promene sprovode se sitnim koracima. Bilbordi ostadoše, a SVI su se bili digli na noge protiv njih. I sada ugrožavaju zelene površine, čovekovu okolinu, prirodu, ekologiju. Ali to nije važno.

 9. Salamander kaže:

  Nije loše za početak, a sada uklonite reklame u centru grada prije nego što ih neko razbije.

 10. .Meritor kaže:

  Da ali taj privatni investitor čiji su reklamni panoi koristi javne površine za čiju održavanje u vidu ekologije i drugih raznih davanja građani Subotice izdvajaju velika novčana sredstva.
  Zar niko od građana nije sposoban da se seti da su sve javne povšine pa i ovaj travnati deo na ‘Radijalcu’ i njihovo suvlasništvo-ako već zajedničko financiraju održavanje javnih površina. A jedini koji od svega profitira je vlasnik preduzeća koji postavlja ne te povšine svoje reklame-i naplačuje reklamiranje na tim panoima. Zaključak: Građani Subotice su suvlasnice tih površina ,te imaju pravi i na dividente-zaradu od iznajmljivanja tih prostora. Opet su građani na perfidan način prevareni ,jer čak ni to nisu proverili da li dotični investitor i za ove nove radove ima potrebnu dokumentaciju- građevinsku i lokalnu dozvolu…

 11. Istina... kaže:

  Istina…
  23. 12. 2019. u 00:54

  Ovaj cionisticki komentar nije moj.

 12. lazz kaže:

  Bilborde na Radijalcu jesu pomerili, ali kao sto se vidi i na slici gore, betonski nosaci na sredini setalista koje je ova firma izlila NISU uklonjenji. Izgleda da niko iz zavoda ne kontrolise radove. Duzni su da uklone i ta betonska postolja i da vrate kocku koju su izvadili… pre nego sto neko u mraku ne zapne za iste i polomi noge.

 13. Istina... kaže:

  Prvi komentar jeste moj. I neciohazarski je. Zato smeta.

 14. Zorica kaže:

  Koja komedija….pa strasno,,,al su izvozali ove sto su protiv bilborda,,,,bravo branimire,,ali zivot je cudo…

 15. Marko kaže:

  Uklanjaju se danas i betonska postolja. Bice taj deo u redu.

 16. ČINJENICA kaže:

  A, šta tek reći za nesuđenog zaštitnika pešaka poznatijeg kao “ležeći policajac” u nivou “Zore”, koji je u dva navrata, prvi put krajem minule godine, a potom i prilikom asfaltiranja “Borovo” ulice, isto JP (bivša Direkcija za izgradnju) postavllo IZA pešačkog prelaza?! U svakm slučaju, i njemu sledi rokada. A, da li sa sve “ekspertima” iz lokalnog Saveta za (ne)bezbednost u saobraćaju, koji su izdali nalog, bumo videli. Što pre, tim bolje.

 17. Varga kaže:

  Pesacki prelaz se nalazi tacno tamo gde mu je mesto. Na pesackom prelazu imaju pesaci apsolutnu prednost i nikakav lezeci policijac nije potreban niti ispred niti iza oznacenog pesackog prelaza. To je cinjenica koja se podrazumeva sama po sebi i spada u znanje neophodno za vozacku licencu. Lezeci policijac je tacno na odgovarajucem mestu na pocetku ulice da bi opomenuo vozace da prilagode brzinu jednoj relativno uskoj gradskoj ulici sa jakom frekvencijom saobracaja.

 18. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Narod je pobedio!

 19. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Varga – Ako je to jednosmerna ulica, a jeste, i ako vozači već prilikom ulaska u nju moraju inače da smanje gas jer nailaze na pešački prelaz, ČEMU onda još i ležeći policajac IZA njega? Da “opomene vozače” da smanje brzinu? Pa dovoljno bi bilo staviti znak o ograničenju brzine (ako ga već nema?), ne čini vam se?

 20. Trovach kaže:

  Jedno je sigurno da cu licno izbegavati da kupujem ono sto se na tim bilbordima bude reklamiralo.

 21. Subotica kaže:

  Trebali smo biti jedinstveni kada se rušilo pozorište, zatvarala zelena fontana, Pionir na korzu, Fidelinka poslastičarnica, kada su se zatvarale fabrike-subotički brendovi, kada je stao sa gradnjom bazen….a reklame su zrno peska u ovoj našoj pustinji.

 22. Gradjani imaju snage kaže:

  Jos jedan dokaz da gradjani kad se udruze mogu sve da promene. Sporni doktorat, oslobadjanje Obradovica, ove reklame… Sve je zapocela inicijativa gradjana. Ne zaboravite to!

 23. ČINJENICA kaže:

  @ Varga

  Od tebe bi bio, nadam se da već nisi, “političar i po”, jer si lepo rekao, a ništa nisi kazao. Zapravo jesi, ali da ne poznaješ materiju, pa si kao takav viđen za člana pomenutog Saveta koji je izdao nalog, a JP za upravljanje putevima…(i to kakvo?) bez pogovora izvršio. Inače, potencijalni kandidati za vozačku dozvolu, a poželjno bi bilo i kod uhljebljenja po partijskoj liniji u jednom od tela/JP-a zaduženih za (ne)bezbedost u saobraćaju, morali bi biti svesni i sledećeg.

  A to je, da za razliku od usporivača brzine vozila u saobraćaju, koji koliko-toliko štiti pešake na pešačkom prelazu u nivou bivše prodavnice “Borovo”, njegov gumirano-plastificirani “kolega” naspram čistione “Zora” ne samo da, postavljen IZA (?!) prelaza u smeru kretanja vozila, NIJE u funkciji pasivne i aktivne bezbednosti pešaka na prelazu, nego ni u funkciji smanjenja brzine na preostalom delu ulice D. Tucovića budući da se nalazi na njenom samom početku u smeru kretanja vozila. Nisam zato da tzv. ležeći policajci niču u gradu k’o pečurke posle kiše, ali ako se već postavljaju da budu na pravom mestu.To sa predmetnim nije slučaj i kad-tad mu sledi izmeštanje ispred prelaza kao na fotki. U međuvremenu odgovornost je zna se na kome. Jedan si od njih?

 24. Belial kaže:

  Taj pesacki na slici je posle kise neupotrebljiv! Vojput kada ga je “opravio” iznivelisao ga je da sva voda lezi bas na njemu. Svaka cast strucnjacima i inspektorima sto kontrolisu to kako treba i ispravljaju nedostatke.
  A i preko kod muzeja isto na pesackom lezi voda!!! Kockice u toj ulici jos nijedan izvodjac radova nije vratio kako treba po bojama (valjda daltonisti) i cela ulica “klepece” kada hodas i pazis da ne uganes zglob.

 25. Varga kaže:

  @ Cinjenica

  Ja sam rekao – sta sam rekao Ti si shvatio – sta si shvatio. U cemu je tu problem?

 26. ČINJENICA kaže:

  @ Varga

  Jedno je “shvatiti – šta se shvati”, a sasvim drugo argumentovano reagovati na ono što si rekao. U skladu s time je i moj prethodni, ali i ovaj komentar. Iako je poznato, mada ne svima, funkcija usporivača, iliti “ležećih policajaca” je da smanje brzinu saobraćaja, a ukoliko se nalaze u blizini prelaza kao ovaj o kome je reč, i da koliko.- toliko zaštite pešake na njima. Budući da je, i pored skretanja pažnje krajem 2018., i prilikom asfaltiranja ponovo postavljen iza prelaza, i to još na početku ulice od oko tristotinakmetara, nije u funkciji ni zaštite, ali ni smanjenja brzine do prodavnice “Borovo”, jer niko i ništa ne sprečava pojedine vozače da posle navodnog usporivača (većina ni ne smanji brzinu prilikom prelaska), “ne legnu na gas”. I onda, zaista, u čemu je problem? Za razliku od tebe, i tebi sličnih, među kojima su i nalogodavci, ja nisam u dilemi.

 27. Varga kaže:

  @ Cinjenica

  Problem pocinje u Zapadnoevropskim zemljama (gde ja zivim) sa zahtevom tamosnjih osiguravajucih drustava da se Turskim i Balkanskim gradjanima tarifa za osiguranje rigorozno povisi jer imaju neuporedivo najveci procenat ucestvovanja u saobracajnim udesima. Pesacki prelaz je “sacrosanto” (svetinja) u saobracaju i njemu nisu potrebni ni lezeci policajac ni protivtenkovska prepreka. Na pesackom prelazu se oprezno vozi i to se podrazumeva samo po sebi. Lezeci policajac je uglavnom ne samo da bi se smanjila brzina, nego da bi i sama saobracajnica (ulica) bila manje atraktivna za saobracaj odnosno da ne vozi tuda onaj ko bas ne mora. Sve u svemu lezeci policajac je zbog toga da principjelno smiri saobracaj i sa pesackom prelazom nema nikakve veze.

 28. Trovach kaže:

  @Varga…Slazem se da bi pesacki prelaz i kod nas morao biti svetinja, ali poenta koju je hteo reci @Činjenica je ta da je taj lezeci policajac na debilnom i beskorisnom mestu.

 29. Kreator kaže:

  Dve još nisu uklonjene sa sredine šetališta. Na početku i na kraju Radijalca. A kada će se skinuti ona nakaza od reklame sa čela hale sportova? Pozdrav normalnima.

 30. ČINJENICA kaže:

  @ Varga

  Pa, onda, da stavim-o tačku na pitanje iz tvog prethodnog komentara. Ono što je uzbrdo kočilo tokom prepiske, a u ovdašnjim uslovima koči i dalje, je različit sistem vrednosti. Jer, ono što se podrazumeva, odnosno normalno je u “Zapadnoevropskim zemljama” (što ne reče odmah da ovdašnjim sokacima štrapaciraš isključivo u mislima) nije u Sabadki, ali ni u bližem i daljnjem okruženju. Stvar mentaliteta, kulture, zaprećenih sankcija…,a možda od svega po malo? Bilo šta bilo u pitanju, pomenuti “policajac” od kraja 2018. dakle čitavu godinu dana je samo ukras zbog “eksperata” iz lokalnog Saveta za bezbednost(?!) u saobraćaju. Poželjno bi bilo da rokada ispred prelaza usledi pre nego što mu se neko od pešaka mimo volje pridruži takođe u ležećem položaju. A, da li će, videćemo.

  Nego, jedan primer iz zapadnoevropske Austrije, tačnije iz Beča…Za razliku od mene,koji sam sa sve autom u desnoj traci, na Prateru, čekao da izvesni bečlija dovrši prelazak, taksista u levoj nije tako mislio i krenuo pre vremena. Gospodin je stao na sred prelaza, izvadio pisaljku i notes, i nakon zagledanja zapisao registraciju. Za to vreme, taksista je ćutao k’o zaliven. Verovatno se unapred opraštao od ko zna koliko šuški. Ako!.

 31. Varga kaže:

  @ Cinjenica.

  Scenu sa taksistom nisam naravno licno video ali mogu ti reci da je taxi-sluzba vecinom u Tursko-Arapskim rukama, nazalost nadiru sve vise i u voznju gradskog saobracaja. Jedna scena iz ulice u mome kraju. Kolovoz je sirine nekih 7 metara. Ulicom vozi jedna autobuska linija gradskog saobracaja. U jednoj tacki se susrecu dva autobusa, svaki iz svoga pravca. Oba vozaca su Turci, zaustave svoja vozila paralelno jedan uz drugi, otvore prozor sa strane i pocne konverzacija na Turskom. vode oni svoj Smalltalk a iza njih sve veca kolona koja ceka. Vozaci izlaze iz kola i demostrativno snimaju scenu. Tu dvojicu Turaka vise nikada nisam video da voze ni na jednoj autobuskoj liniji. Scena broj dva. Pitali nekog Srijskog izbeglicu kao dozivljava Nemacku. Kaze on da su Nemci jako cudan narod. Pre par dana je gledao jedan automobil na raskrsnici koji je imao na semaforu crveno svetlo i stajao. Na raskrsnci nikakvog saobracaja, niti policije, nigde nikog. Vozac sam samcit stoji i ceka i ceka i tek na zeleno produzi dalje. Arapinu je to bilo nesto neverovatno.

 32. ČINJENICA kaže:

  @ Varga

  Scenu sa taksistom kojoj, naravno, nisi ni mogao svedočiti (stoga, ipak, nije manje realna), sam pomenuo u kontekstu vrednosti (ni “napolju” nije baš sve bajno) koje si i sam naveo, a u ovim krajevima su, barem do daljnjeg, u domenu naučne fantastike. Dakle, akcenat nije bio na bahatosti taksiste (i u Subotici takve konje, čitaj taksiste, za trku imamo), nego na radnji pešaka, ali i potonjeg respektabilnog odnosa grešnog sugrađanina. Uz podrazumevano svako dobro, toliko o tome.

OSTAVITE KOMENTAR