Pomirenje ili raskol u SVM-u

Smene urednika u listu „Mađar szo“ i isključenje iz stranke odbornika koji su u okviru odborničke grupe SVM-a u Skupštini grada Subotice formirali frakciju Mađarski pokret – okosnica su sukoba onih koji su nekada bili najbliži saradnici. Da li je na delu sve veći raskol ili je na pomolu – pomirenje?

„Na različite načine se vrši retorzija, pritisci na naše članove. Pojedini od njih su ostali i bez posla samo zbog toga što su članovi Mađarskog pokreta“, izjavio je Tamaš Korhec, jedan od osnivača ove civilne organizacije.

Uprkos ozbiljnim optužbama koje je Korhec izrekao na račun SVM-a, svi odbornici koji su isključeni iz stranke zbog formiranja frakcije Mađarskog pokreta u okviru odborničke grupe SVM-a, na protekloj sednici Skupštine grada Subotica glasali su složno kao jedan. Da li je to znak pomirenja?

tamas-korhec_660x330

„Podržavamo gradonačelnika i u tom smeru i radimo“, objašnjava Endre Čuso, jedan od odbornika u Skupštini grada Subotice koji je isključen iz SVM-a. „Zbog pritisaka kojima smo izloženi i stava da nećemo bespogovorno da radimo šta od nas traži stranka ukoliko se sa tim ne slažemo, osnovali smo frakciju unutar odborničke grupe SVM-a u Skupštini grada Subotica, ali glasamo za sve odluke koje su u interesu grada“.

Mađarski pokret, kao najdrastičniji dokaz za svoje tvrdnje, ističe situaciju u dnevnom listu Mađar so.

„Što se tiče Mađar soa, ima nekoliko ljudi u tom listu koji su smenjeni. Uz to, imate i jednu osobu koja je bila angažovana na osnovu ugovora, a raskinut je samo zbog toga što je član civilne organizacije Mađarski pokret“, kaže Laslo Varga, jedan od osnivača Mađarskog pokreta.

Vargine stavove deli i Tamaš Korhec.

„Svi članovi i osnivači Mađarskog pokreta koji su bili urednici u listu Mađar so, svi koji su bili na višim položajima su ih izgubili, a neki naši članovi su izgubili i posao u Mađar sou, tvrdi Tamaš Korhec.

Jedan od smenjenih urednika Mađar soa je i Kornel Bajtai.

„Ja sam smenjen sa nekoliko funkcija. Mene je glavna urednica početkom godine smenila sa pozicije zamenika glavnog urednika, a krajem jula je smenila komletnu web redakciju“, kaže Kornel Bajtai koji, s druge strane, tvrdi da „niko u listu Mađar so nije dobio otkaz“.

Laslo Varga osuđuje pritiske na neistomišljenike SVM-a.

„U svim institucijama u kojima SVM ima uticaj dešavaju se pritisci, ucene i šikaniranja. Mislim da je to postala uobičajena pojava“, kaže Laslo Varga.

Pokušali smo da od Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, čujemo šta on ima da kaže na optužbe izrečene od strane Mađarskog pokreta na njegov i račun stranke, ali su naši telefonski pozivi, za sada, ostali – bez odgovora.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

87 + = 96

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: