Pomoć penzionerima na selu

Gerontološki centar Subotica kreće sa još jednom akcijom koja ima za cilj da olakša život onima kojima je pomoć najviše potrebna. Reč je o pomoći na subotičkim seoskim domaćinstvima koju mogu da koriste penzioneri.

 

Projekat pod nazivom: Seoski domaćin usmeren je prvobitno prema starijim sugrađanima, teško obolelim, kao i licima sa invaliditetom, onima koji žive sami i onima koji nemaju radno sposobnih u domaćinstvu, jer čine najugroženiju i najosetljiviju grupu u društvu.

 

Usluga Seoskog domaćina korisna je za penzionere koji nisu u prilici da zbog svog zdravstvenog stanja obave kućne poslove, kao ni zbog materijalnog stanja, jer ne mogu da plate drugim licima da usluge obave umesto njih.

 

Ova usluga je za njih potpuno besplatna. Jedino je potrebno da se jave u službu Otvorena zaštita na telefon 555-050 i obaveste da im je pomoć potrebna. Ova pomoć obuhvata dolazak zaposlenog Seoskog domaćina na kućnu adresu, koji bi vršio usluge spremanja i uređivanja dvorišta i pomoćnih prostorija korisnika, košenje trave, sečenje suvih grana na drveću, čišćenje dvorišta od snega, čišćenje oluka i sličnih aktivnosti.

 

Gerontološki centar želi da kvalitet života najstarijih sugrađana koji nemaju srodnike ili druga lica da o njima brinu, podigne na viši nivo. Želi da pomogne njihovu socijalizaciju i izlazak iz kruga samoizolacije, da im učini život lakšim i potpunijim. Na žalost, radnici službe Gerontološkog centra, Otvorene zaštite, su nekim od naših sugrađana jedina lica koja ih obilaze. Za takvu situaciju možemo da okrivimo sve brži tempo života i obaveza koje nameće moderno društvo, ali i činjenicu da su im deca često u drugim gradovima, pa i državama, te nema ko da ih obiđe.

 

Penzioneri su i do sada imali mogućnost da koriste servis Nega i pomoć u kući, ova dodatna usluga Seoskog domaćina, koja je besplatna, ima za cilj da podigne standard života onima kojima je pomoć potrebna. Pomoć će pokrivati teritoriju odredjenih gradskih i prigradskih mesnih zajednica: Palić, Šupljak, Hajdukovo, Nosa, Zorka, Kelebija, Mala Bosna, Mišićevo, Bajmok, Novi Žednik, Stari Žednik i Đurđin.

 

Projekat finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju a projektom će biti zaposleno četiri osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Projekat će trajati 4 meseca.

 

Pored ovog projekta, Vlada APV će finansirati nastavak projekta ,,Povećanja bezbednosti korisnika’’ tako da će za nastavak ugradnje javljača požara biti izdvojeno 1.700.000,00 dinara.KOMENTARI

  1. lio kaže:

    Kapa dole !!! Zaista veoma dirljivo, grlo mi se steglo…. 

OSTAVITE KOMENTAR