Ponavlja se suđenje „carinskoj mafiji“

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu i naložio da se ponovi suđenje grupi poznatoj kao "carinska mafija" na čelu sa bivšim upravnikom carinarnice u Zrenjaninu Žarkom Dakovićem.

apelacion sud

Suđenje će osim Dakoviću, koji je bio osuđen na šest godina zatvora, biti ponovljeno i cariniku Radovanu Šarencu, vlasiku agencije "Zorka komerc" Željku Bugarinu, zatim radniku agencije Darku Tanaskoviću, kao i Goranu Ivankoviću i Hikmetu Neziroviću, dok je vlasnik privatnog preduzeća iz Subotice Boris Vidaković pravosnažno oslobođen optužbi, navodi se u presudi Apelacionog suda objavljenoj na njegovom sajtu.

 

"Prvostepena presuda Specijalnog suda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, zbog kojih ni činjenicno stanje nije moglo sa sigurnošću ispitati", navodi Apelacioni sud.

 

Njima će se ponovo suditi zbog optužbi da su od maja do decembra 2006. korišćenjem privrednih i poslovnih struktura, po pravilima interne kontrole i discipline članova grupe vršili krivična dela primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprave.

 

U okviru planirane aktivnosti kriminalne grupe planski i kontinuirano planirali i dogovarali se o nezakonitom uvozu i carinjenju korišćenih motornih vozila, te su korišćenjem falsifikovane dokumentacije umanjivali carinsku osnovicu, odnosno omogućavali da se uvezu vozila čiji uvoz nije dozvoljen, ostvarujući na taj način imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srbije.

 

Ukinutom presudom Daković je bio osuđen na šest godina zatvora, zbog krivičnog dela zločinačko udruživanje i produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a bila mu je izrečena mera zabrane vršenja poziva carinskog službenika u trajanju od pet godina.

 

Bugarin je zbog istih dela bio osuđen na pet i po godina zatvora, Ivanković na pet, a Šarenac zbog primanja mita na četiri godine zatvora. Tanasković je zbog produženog krivičnog dela davanje mita bio osuđen na dve godine. Nezirović je zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem bio osuđen na godinu dana zatvora.

 

Okrivljeni su bili obavezani da u korist budžeta uplate više od dva miliona dinara.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR