Ponovo uništeni spomenici na Jevrejskom groblju

Na Jevrejskom groblju u Subotici ponovno su uništeni i oštećeni nadgrobni spomenici. Kako je saopšteno iz subotičke jevrejske zajednice, u noći između 10. i 11. februara oštećeno je devet nadgrobnih spomenika, od kojih su dva veće vrednosti, jer se radi o ličnostima koje su ostale zabeležene u istoriji Subotice.

 

Oštećena je kripta Tereze Hartman, koja je zajedno sa porodicom Konen bila osnivač i vlasnik kasnije poznate mesne industrije "29.novembar", a oštećen je i nadgrobni spomenik porodice Kunec, koji su ostavili traga u javnom i kulturnom životu Subotice, između dva svetska rata.

 

jevrejsko-groblje-spomenici

 

Sem ova dva spomenika, na Jevrejskom groblju sada leže polomljeni nadgrobni spomenici koji postavljaju, svima nama, samo jedno pitanje: Zar onaj koji ruši spomenike nema na nekom groblju sahranjenog ispod kamena”, pita u saopštenju predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš.

 

U poslednje dve godine, ovo je treći put da su uništeni i oštećeni nadgrobni spomenici na Jevrejskom groblju u Subotici.

 

„Ovo nije slučajnost niti igra nestalne dece. Obraćamo se nadležnim državnim organima da, jednom za svagda, stave tačku na ova dešavanja i vrate spokoj Jevrejskoj zajednici u gradu“, navodi se u saopštenju.

 

TANJUGKOMENTARI

 1. zorandjala kaže:

  jad i beda sramota grada zar i mrtvi nemogu imati mira bez obzira kojojk veri pripadaju.Asto je najinteresantnije za vreme onih koji nisu verovali u boga ovakvih slucajeva nije bilo.Mozda su ljudi bili vaspitaniji ,ovo je rezultat nevaspitanja pedagogijo umrla si.

 2. jasso kaže:

  Zorandjela

  u pravu si sto se tice vaspitanja,ali ima i drugi problem,sada milicija ako slucajno i uhvati pocinioce ne sme ni obicni samar da im opali,jer odmah graknu razne organizacije da je to prekoracenje ovlasti milicije,a u nase vreme su mnogi dobro promislili hoce li praviti ono sto nije dozvoljeno,jer su znali ako ih uhvate i odvedu u okruglu sobu da traze coskove,nece biti dobro…

 3. Feher kaže:

  U Subotičkim Katoličkim grobljima sama komunalna služba Pogrebno preti izbacivanjem,,grobišta za koje navodno ustanovi da se neplaća  "mestarina" i kao da nemaju zakonskog naslednika. Pa zašto ti zakoni ne važe i za zaslužne građane i u drugim grobljima ? ,zašto katolička groblja nisu zaštičena. Deo katoličkog  senčanskog groblja je izgoreo za jedno sa drvenim križevima pa ništa ,niko nije reagovao , rođaci njih nekoliko stotina ni danas ne mogu pronači grobišta svojih najmilijih žašto ??

 4. Očajna domaćica kaže:

  gde u subotici postoji katolicko groblje??? glupostima nikad kraja

 5. Feher kaže:

   

  Očajna domaćica:

  gde u subotici postoji katolicko groblje??? glupostima nikad kraja

   

   

  Ovde napišite odgovor…Po tebe izgleda da nepostoji ni jevrejsko groblje ?,ti si za posmatranje…

 6. Očajna domaćica kaže:

  kaze se za tebe, po tebi, ali nema veze, znaci ako ja nisam katolik nece me sahraniti na groblju??? na bajskom putu ili u keru??? ili na koje groblje si tacno mislio? pa valjda nece prisustvovati katolicki svecenik, ali hoce iz moje crkve

   

 7. Feher kaže:

  Pa kako se i predstavljaš baš si očajan ,koga briga kako češ se sahraniti ,sa svečenikom ili bez ,ionako si promašio temu,a tema je vandalizam na grobljima u Subotici a ne tvoja sarana.

 8. !!!!!!! kaže:

  Glupi komentari. Kakve veze ima koga gde i kako ce sahraniti sa ostecenim nadgrobnim spomenicima?

  Jedno je sigurno, fali kucno i skolsko vaspitanje. Ne samo postovanjem prema drugim vernicima, vec i ne cene i ne postuju kulturne spomenike i vrednosti istih  – bez obzira koje vere i nacije tice.

OSTAVITE KOMENTAR