Popusti za ratne vojne invalide

Od nove godine brojne kategorije socijalno ugroženih stanovnika Subotice imaće popuste pri plaćanju računa za komunalne usluge. invalidi

Naime, od 1. januara počinje primena Pravilnika o subvencionisanju cena komunalnih usluga preduzeća "Vodovod i kanalizacija", "Čistoća i zelenilo" i "Dimničar".

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, popust od 50 odsto na račune ovih preduzeća ostvariće ratni vojni invalidi iz ratova 90-ih, zatim porodice poginulih boraca i umrlih vojnih invalida.

Popust, odnosno subvenciju u iznosu od 30 odsto ostvariće zakupac stana koji je, kao lice u stanju socijalne potrebe, dobio stan u zakup namenjen za socijalno stanovanje, kao i oni građani koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete, zatim mesečna novčana primanja po propisima iz boračke i invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata.

Ovaj popust se odnosi i na one mirnodopske vojne invalide i civilne invalide rata, kao i učesnike ratova 90-ih, ukoliko su ukupna mesečna primanja porodice manja od dvostrukog iznosa novčane socijalne pomoći na koju bi porodica imala pravo po zakonu kojim se uređuje oblast socijalne zaštite.

Subvencija od 30 odsto odnosi se i na ukoliko korisnika ima pravo na penziju u iznosu manjem od 11.683 dinara, živi sam u domaćinstvu, zatim ukoliko ima pravo na penziju i živi u domaćinstvu u kome nema radno sposobnih članova, pod uslovom da prihodi po članu domaćinstva ne prelaze iznos od 10.125 dinara i ne poseduje drugi stambeni prostor.

Pomenuti popust ostvaruje i korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć koji živi u domaćinstvu u kome nema radno sposobnih članova.

Osim toga, iznos subvencije u visini od 20 odsto cene usluga ostvaruje korisnik ili član njegove porodice, koji ostvaruje prava kao učesnik ratova 90-ih pod uslovom da su ukupna mesečna primanja porodice manja od trostrukog iznosa novčane socijalne na koju bi porodica imala pravo po zakonu.

TANJUG



KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    A kada ce Penzioneri i radnici dobiti popuste na sve sto se mora platiti u Srbiji?

  2. ZNG kaže:

    Dali imaju popusta i oni koji su bili u zengama?

OSTAVITE KOMENTAR