Porodici iz Subotice potrebna pomoć, predstoje im teški dani

U Subotici živi jedna porodica čija su snaga i volja za životom svakome za primer. O njima nam govori kućna prijateljica Ibolja, koja im i inače „daje glas“. Porodicu čine Ana, Špiro i trogodišnji Leon. Mama ne čuje, ne govori i gotovo da ne hoda. Tata na jedno uvo uopšte ne čuje, objašnjava nam sagovornica,  a Leon je dete sa zdravim sluhom, koje hoda i ide u vrtić. Ipak, brine je njegova budućnost.

Kako nam je Ibolja objasnila, iz porodičnih razloga Sesartići su morali da prodaju stan. Novac su podelili sa srodnicima i kuću su kupili za veliki novac. Ta investicija stajala ih je oko 20.000 evra. Umesto da ovim reše pitanje krova nad glavom, čini se, ostali su u problemu. Kuća u koju treba da se usele za dva meseca, kada treba da napuste prodati stan, neuslovna je i zahteva nova, velika ulaganja.

– Moja majka je gluvonema, tako da se Ana i ja znamo duže od 20 godina. Imali su neki porodični problem, primorana je bila da prodaje stan. Novac su podelili, pa su kuću kupili za 22.000 evra. Nemaju za renoviranje, ali iz stana treba da se isele za dva meseca – kaže Ibolja u razgovoru za Telegraf.rs, dodajući da je renoviranje nemoguće za dva meseca, ali da ima nade da se za to vreme srede kupatilo i jedna soba u koju bi se Sesartići uselili.

Ostalo, dodaje, kada bude moglo.

– Dobijaju pomoć za negu i za dete. Ali, pošto se on zaposlio, verovatno će deo uplata ukinuti. On se tek zaposlio, a ona nema ni dan radnog staža. Ceo život je korisnik socijalne pomoći – kaže dugogodišnja prijateljica dodajući razlog.

Kako navodi Ana pored oštećenja sluha ima i tešku mišićnu bolest.

– Imala je 13 operacija. Mišići su joj toliko slabi da ne može da stane na noge. Hoda sa štapom, ali načini par tek koraka – govori ona.

Kako opisuje, uprkos nedaćama, priča porodica Sesartić ispunjena je toplinom.

– Oni su u braku četiri godine. Imaju sina koji će za neki dan da napuni tri godine. On čuje i sposoban je, hvala Bogu. Ide u vrtić. Ali je baš teško. Sad ako treba da se isele, to dete neće imati gde da živi – ističe dodajući da se u javnosti već provukla cifra od oko 10.000 evra, koja bi im mogla pomoći da reše svoje stambeno pitanje.

Ibolja, međutim, kaže da njeno iskustvo takvo da joj se ta cifra čini zaista skromnom.

– Vode imaju. Nisam lično proverila, ali sam pitala, on kaže da ima. Ali, plafon skoro da je pao. Izolaciju treba napraviti, kompletan krov. Provlači se neka cifra od deset hiljada evra. Ja sam renovirala kuću prošle godine, koja je bila u mnogo boljem stanju, a mi smo više od 20.000 uložili. Mislim da je to malo, ali koliko-toliko, makar jedna soba da se napravi i kupatilo – dodaje.

Brinu je i teška vremena, zbog kojih strahuje da neće biti uplata.

Svi koji žele da pomognu porodici Sesartić to mogu da učine putem dinarskog računa 160-6000001383816-07, deviznog RS35160600000138382480, na ime Ane Sesartić, ili mogu da se obrate porodici putem telefona 061/213-0681.

Telegraf.rsKOMENTARI

 1. Erika Semi kaže:

  Za uplatu iz inostranstva potreban nam je IBAN I BIC/SWIFT broj kao i adresa korisnika racuna da bi mogli uplatu izvršiti iz inostranstva.

 2. X-MEN kaže:

  Gradonačelniče…dreši gradsku kasu…

 3. Vlada kaže:

  Za 22.000€ se moze kupiti kuca u Subotici u kojoj se moze ziveti.

 4. Anonimni kaže:

  @Vlada:
  A gde to? Vise ni na selu, bogami. I sami smo trazili pre godinu dana, pa tacno znam da useljive kuce pocinju od 35-40000 u gradu, a od 25000 na selu. Sve sto je jeftinije, ili mora da se baaaas renovira, ili je negde Bogu iza nogu, a nadam se da vam je jasno zato to ne dolazi u obzir nekome ko je u invalidskim kolicima.

 5. Lokalna omladina kaže:

  Stan je prodat na njihovu inicijativu,svota je podeljena na 2 dela.Njihov deo od stana je bio 35000 eura mozete proveriti kod notara.Gospodin je imao vise poslovnih prilika da radi ,ali je jednostavno neradnik.Promenio je mnogo firmi koju su mu pruzile sansu.Molim Vas ako vec trazite novac bar budite iskreni i recite istinu

OSTAVITE KOMENTAR

+ 21 = 22

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: