Poslanici danas odlučivali o 10 tačaka dnevnog reda

Na današnjoj 19. sednici Skupštine grada odbornici su odlučivali o 10 tačaka dnevnog reda. Usvojen je Lokalni akcioni plan i stvoren je pravni okvir za za formiranje Saveta za međunacionalne odnose koji će Subotica dobiti nakon gotovo 15 godina.

Među tačkama o kojima se vodila duža rasprava bilo je donošenje Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu. Predstavnici Pokreta građanske Subotice smatraju da bi razvoj turizma na Paliću doprineo stvaranju novih radnih mesta i postavljaju pitanje kada će biti završen Aqua park na Paliću koji bi otvorio nova radna mesta.

Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada za ovu godinu u prioritet stavlja podsticanje zapošljavanja i uključivanja teže zapošljivih lica na tržište rada i podršku regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja kao i unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital, budući da je analizom utvrđeno da najveći broj nezaposlenih lica, oko 4000 čine nekvalifikovani radnici i lica starija od 50 godina.

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor rekao je da izgrdnja Aqua parka na Paliću predstavlja projekat od državnog značaja i da grad ne može sam da ga finansira.

Odbornici su danas usvojili i pravni okvir za formiranje Saveta za međunacionalne odnose koji će biti formiran na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Grada Subotice. Osim toga, doneto je nekoliko rešenja o izmenama i dopunama statuta i programa poslovanja nekoliko javnih i javno-komunalnih preduzeća, a usvojen je i Program korišćenja sredstava Budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine za ovu godinu. Aleksandar Toković ponovo je imenovan za direktora ustanove kulture Art bioskop “Aleksandar Lifka”.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Radijalac kaže:

  Par pey u bordo sakou

 2. YU kaže:

  Kasa Jožef

  1945-2016
  életének 71. esztendejében 2016. február 3-án elhunyt.
  Drága halottunk temetése 2016. február 6-án 13 órakor lesz a Bajai úti temető halottasházából.
  Gyászolják: SZERETTEI.Jožef Kasa (1945) po zanimanju bio je političar, ekonomista i bankar. Kroz političko delovanje bio je na čelu Grada Subotice od 1989. do 2001. godine, nakon čega postaje potpredsednik republičke vlade, prvo u vladi Zorana Đinđića, a potom Zorana Živkovića. Po odlasku iz politike stupa na funkciju direktora filijale Agrobanke u Subotici.

  Kasa je svojevremeno bio i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (1995), proglašen je i za počasnog člana u ovoj stranci, a nedavno se mogao videti na političkim skupovima nove mađarske opcije.

  Uhapšen je 20. novembra 2012. godine tokom istrage u aferi „Agrobanka“. U pritvoru je bio do 12. februara 2013. godine, ali protiv njega nije podignuta optužnica. U julu 2013. godine postao je glavni i odgovorni urednik „Subotičkih novina“, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja tu funkciju je napustio pre oko godinu dana.

  Komemorativni skup će se održati 6. februara u 11 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, a sahrana će se obaviti istog dana u 13 časova iz mrtvačnice na Bajskom groblju u Subotici.

  Reakcije

  DSHV: Hrvati će Józsefa Kaszu pamtiti kao hrabrog i pravičnog političara

  U povodu smrti bivšeg gradonačelnika Subotice Józsefa Kasze Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, uz izražavanje iskrene sućuti njegovoj obitelji, žali zbog odlaska hrabrog gradonačelnika Subotice, koji je u najtežim vremenima svojim odlučnim vođenjem grada obranio i sačuvao njegove temeljne vrijednosti – multietničku strukturu te duh tolerancije i suživota. Jasno je osuđivao ratnohuškačku politiku režima Slobodana Miloševića, a s velikim se rizikom i odupirao njezinim posljedicama. Slično je postupio i za vrijeme NATO bombardiranja. Ključan je bio njegov angažman u listopadskom prevratu 2000. godine.

  Hrvati u Subotici pamtit će ga i po tome što je za vrijeme njegova gradonačelnikovanja na teritoriju grada Subotice hrvatski jezik uveden u službenu uporabu (1993.), a na Radio Subotici počeo se emitirati i program na hrvatskome (1998.). Drugim riječima, njegova je politika uračunavala potrebe ovdašnjih Hrvata da ostvare ravnopravnost u ostvarivanju svojih prava, što se nakon njegova odlaska na druge dužnosti često znalo dovoditi u pitanje.

  Prof. Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: