Poslastičari se vratili u subotičku školu

Zanimanja kao što su pekari i poslastičari, spadaju proteklih godina u deficitarna zanimanja u Srbiji. Za oba pomenuta zanimanja đaci mogu da se školuju u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici. Interesovanje učenika, ali i poslodavaca je veliko.

U Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici trenutno se školuje druga generacija poslatičara. Ovaj smer se u ovu školu, posle duže pauze, vratio jer su potrebe privrede pokazale da kvalifikovane radne snage u toj oblasti nema dovoljno.

U samoj školi postoji dobro opremljen kabinet iz kojeg se šire prepoznatljivi mirisi pogačica i mafina, koje pripremaju učenici. Đaci su zadovoljni i pozivaju sve osnovce koji imaju afiniteta prema ovom poslu, da odaberu poslastičarstvo kao svoju buduću profesiju.

„Zato što je zanimljiv, mnogo toga mogu da nauče za svoju budućnost i mogu da budu kreativni. Postoji mnogo mogućnosti, pogotovo ovde gde radimo. Upravo smo napravili pogačice od bundeve. To će sada ići u rernu na pečenje, a takođe pravimo i mafine od bundeve. Danas je takav dan”, kaže Nina Boršoš, učenica na smeru poslastičar.

Dobro opremljen kabinet je posebno došao do izražaja u proteklom periodu, ali i sada, kada đaci, zbog aktuelne epidemiološke situacije, i dalje ne mogu da odlaze na praksu kod budućih poslodavaca.

„Ono što je dobro je to, što đaci samostalno rade uz vođstvo nastavnika. Imamo jako dobar plan, pomoću koga đaci dobijaju osnove, koje će im trebati i za završni ispit, a i kasnije kod zapošljavanja”, objašnjava Anita Terežak, profesor stručnih predmeta.

U Subotici više od 15 godina nije postojao smer za obrazovanje poslastičara. Nakon što je ponovo pokrenut interesovanje đaka i njihovih roditelja bilo je izuzetno veliko, a u isto vreme i na tržištu rada postoji velika potreba za poslastičarima.

„Što se tiče zapošljavanja, mogu da kažem da se lako zapošljavaju posle srednje škole, posebno zbog toga što se obrazovni profil poslastičar odvija po dualnom sistemu obrazovanja, tako da oni već tokom školovanja u našoj školi stiču neku predispoziciju da se zaposle i stiču znanja i praktične veštine kod poslodavca”, objašnjava Vanja Mihajlović, pedagog.

Naredne školske godine Hemijsko-tehnološka škola upisuje još jednu generaciju budućih poslastičara. Mesta je ovoga puta biti za 30 učenika 30, koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku.

RTVKOMENTARI

  1. NijeMiJasno kaže:

    Proizvodnja i prodaja hrane, kao i pogrebne usluge su jedne od perspektivnih grana privrede CAK i u najtezim kriznim vremenima.
    Jesti se mora i umreti, ostalo, moda, kozmetika, zabava, kultura su uvek pozeljne, ali se bez njih moze ako se bas mora.

OSTAVITE KOMENTAR