Potpisan ugovor o izgradnji Hrvatske kuće u Subotici, otkriven spomenik biskupu Antunoviću

U Subotici je danas, u prisustvu ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, potpisan Ugovor o finansijskoj podršci hrvatske vlade za izgradnju Hrvatske kuće u tom gradu, koja će pod svojim krovom objediniti nekoliko ustanova značajnih za tu nacionalnu zajednicu u Srbiji.

Grlić Radman, koji boravi u poseti Srbiji, rekao je da ga raduje što je dva dana u Vojvodini, dodajući da će danas biti otkriven i spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, koji ima važnu ulogu u istorijskom sećanju i identitetu Hrvata u drugoj polovni 19. veka i kasnije.

On je naveo da će sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Novom Sadu prisustvovati otvaranju rodne kuće bana Josipa Jelačića, čiju je gradnju, kako je rekao, izdašnim novčanim sredstvima pomogla Srbija, na čemu je Hrvatska zahvalna.

RTV (Jaroslav Pap)

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Jasna Vojnić rekla je da je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici strateški projekat i podrazumeva osnivanje institucije u kojoj će biti Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska reč i HNV pod jednim krovom.

Objekat će imati 900 kvadrata, okupiće 17 novinara iz Hrvatske reči i predstavljaće jedan centar gde će moći da se organizuju i kulturne manifestacije hrvatske zajednice, navela je Vojnić.

Pored sredstava za izgradnju kuće, HNV dobija i sredstva za kadrovsko osnaživanje hrvatske vlade, preko Središnjeg državnog ureda.

Ugovor je Grlić Radman potpisao i sa državnim sekretarom Zvonkom Milašem, koji zastupa Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, koji je naveo da su svi ti projekti značajni za hrvatsku zajednicu, u jačanju prepoznatljivosti, ugleda i svega što Hrvati rade u Srbiji kako bi očuvali identitet, jezik, veru i kulturu.

On je naveo da će 1,3 miliona kuna biti izdvojeno za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, kao i 200.000 kuna za kadrovsko snaženje HNV-a.

“Hrvatska vlada pokazuje da se zauzima za hrvatsku zajednicu, da se osećaju kao građani Srbije, ali da, pre svega, znaju da njihova matična domovina vodi brigu i pomaže im u očuvanju svih vrednosti po kojima se prepoznaju kao Hrvati”, rekao je Milaš.

Radman: Poruka jačanja dobrosusedskih odnosa, mira i pružanja ruke

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Subotici da je u Srbiju došao sa porukom jačanja dobrosusedskih odnosa, porukom mira i pružanja ruke, te da je stabilno susedstvo garant opšte stabilnosti.

“Hrvatska zajednica u Srbiji oplemenjuje život građana Srbije i doprinosi boljitku u kulturi, privredi, u svim aspektima u kojim želimo i preuzeti evropske vrednosti za koje smo se opredelili kao član EU i na tom putu podržavamo buduće članstvo Srbije u EU”, rekao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomatije je istakao da je stabilno susedstvo zapravo garant opšte stabilnosti.

“Zemlje zapadnog Balkana zaslužuju evropsku perspektivu i na tom putu svakako da je Hrvatskoj, ne samo dužnosti i obaveza, već i interes da ima stabiolno susedstvo”, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da je došao i sa porukom ohrabrenja za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da Hrvatska i njene insitucije stoje uz Hrvate, iza njihovih projekata i planova.

To je, istakao je, važna poruka i Srbiji za nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja kada se stvore uslovi formiranja nove vlade u Beogradu.

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, obratio se danas na svečanosti povodom otkrivanja spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici, istakavši da je reč o važnoj ličnosti svog vremena koja je ostavila dubok trag, a čiji će spomenik od danas biti jedno od trajnih obeležja grada Subotice.

 „Danas smo otkrili spomenik jednom od prosvetitelja i nosilaca nacionalnog preporoda hrvatskog naroda. Ivan Antunović učinio je mnogo i kao istaknuti sveštenik, vredan publicista, ali i plodan pisac čije knjige i rasprave i danas imaju književni i istoriografski značaj“, izjavio je predsednik Mirović.

Ocenjujući da je vreme biskupa Ivana Antunovića bilo vreme izražene nacionalne nejednakosti i borbe malih naroda za svoja prava u tadašnjoj Austrougarskoj, predsednik Mirović konstatovao je da se u Srbiji danas prava svih nacionalnih manjina poštuju i kontinuirano unapređuju.

„Republika Srbija svim svojim građanima i svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive obezbeđuje najbolje moguće uslove za negovanje i unapređivanje tradicije, kao i za obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i tako će biti i ubuduće“, rekao je Mirović.

Po njegovim rečima, izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje i međusobno bolje razumevanje Srba i Hrvata.„U budućnosti moramo ići putem onih koji su uradili mnogo na zajedničkim vrednostima dva naroda poput generala Stratimirovića, Ivana Antunovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića, vrednostima koje, sasvim siigurno, i u vremenu koje je pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje“, istakao je Mirović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je spomenik poklon gradu Subotici, ali i poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji da može negovati svoje običaje i identitet.

 „Ime biskupa Antunovića spaja multikulturalnost, toleranciju i suživot i čast mi je što sam prisustvovao otkrivanju spomenika“, rekao je Radman.

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić navela je da današnji događaj pokazuje da borbe Ivana Antunovića nisu bile uzaludne, ističući da je spomenik poziv svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine na očuvanje jezika, tradicije i vere.

Ranije je najavljeno da će hrvatski ministar sutra posetiti i Petrovaradin, gde će zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vućićem, prisustvovati svečanom otvaranju rodne kuće bana Josipa Jelačića, za čiji je otkup i ustupanje Hrvatskoj nacionalnoj zajednici Vlada Srbije izdvojila 600. 000 evra.

Sutra će predsedniku Srbije svečano biti uručen projekat obnove unutrašnjosti kuće bana Jelačića, kao znak zahvalnosti za to što je pomogao proces njenog ustupanja Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Moramo rešiti pitanje 1.869 nestalih

Dužnost i obaveza Hrvatske je da, u dijalogu sa srpskom stranom, reši pitanje 1.869 nestalih osoba tokom rata u Hrvatskoj i utvrdi šta se dogodilo i kakva je njihova sudbina, izjavio je danas u Subotici Grlić Radman.

On je tako odgovorio na pitanje novinara šta se konkretno mora dogoditi da bi se obnovio politički dijalog između Srbije i Hrvatske, kao i da rad komisije za pitanje nestalih donese neke reuzltate.

“Nestalih osoba je 1.869 i sve te osobe imaju svoje porodice i rodbinu. To su sudbine na kojima ne možemo ostati ravnodušni”, naglasio je Radman.

Takođe, kaže da se u odnosima između Srbije i Hrvatske mora pokazati dobra volja, kao i da dijalog uvek postoji.

“Razgovarati se uvek mora, ali moraju se pokazati konkretni rezultati i vidljivi napori da se neka otvorena pitanja reše”, naveo je ministar.

Radman podseća da je Hrvatska članica EU i dodaje da “prate vanjsko – političke ambicije Srbije”, kao i da je u interesu Hrvatske evropski put Srbije.

“Da bismo bili zajedno u članstvu i delili iste evropske vrednosti, za koje se opredelila i Srbija. I na tom putu Hrvatska će pomoći Srbiji, ali svakako da imamo ovde i određena pitanja koja treba da zatvorimo ili da razgovramo o njima, ili da pokažemo veliki angažman i nastojanje”.

Dodaje da su smo u “vremenima izazova i da nikada zapravo mir i stabinost nisu bili više na kušnji”, s obzirom da živimo u vrlo teškim vremenima.

“Naša prošlost, koja je bila nažalost traumatična i tragična, ne treba više nikada da se neponovi i da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze, jer mir i stabilnost nemaju alternativu”, naglasio je Radman.

Izrazio je uverenje da se Srbija opredelila za evropske ciljeve i našla pravi put i poručio da će Hrvatska tome dati svoj doprinos.

Tanjug, RTVKOMENTARI

 1. Naše ime kaže:

  I di su tu bunjevci???

 2. Croat kaže:

  E bas mi je drago za spomenik, nema ih dosta u Subotici………

 3. Dragan Kopunovic kaže:

  Mirovicu,izdao si Bunjevce,lazes nas sa Vucicem dve godine da ce se sramna naredba iz 1945.godine proglasiti nevazecom.Prekrstio si Antunovica u Hrvata.Bunjevci ce ovo za sva vremena zapamtiti,neka 25.novembra vam oni budu gosti.Sns-je dokazao da je izdao Bunjevce,a i Srbiju polako.

 4. Marija Šarović kaže:

  Mrtva usta ne govore, Hrvati prisvajaju Teslu pa što nebi i biskupa koji je bio Bunjevac
  Što im pomažete da falsifikuju istoriju

 5. Bunjevac kaže:

  Srbija konačno postaje normalnija država i to daje nadu da će Srbija,a time i srpski narod u njoj imati bolju budućnost.Nisu Mirović i Vučić “izdali” Bunjevce nego su uvideli da se s lažima ne može nikud i da treba raskrstiti s propalim ideologijama koje su Srbiju uvlačile u ratove,sukobe,bedu i siromaštvo.

 6. Alex kaže:

  Šta se bunjevci bune kad nemaju ni svoju državu.

 7. Bunjevac uvik kaže:

  Alex-Bunjevcima je maticna drzava Srbija.Normalno je da se bunimo,jer smo u pravu.Na zalost u ovom slucaju se Bunjevcima Srbija pokazala kao maceha,a pohrvaceni naravno likuju.Kada u Hrvatskoj prebiju Srbe,setite se ove sramote i cinjenje izrodima.

 8. lgbtpopulacija kaže:

  Da li izmišljeni i od države finansirani Bunjevci-Bunjevci uopšte još nečemu služe osim da bi se svaki put blatilo po Bunjevcima-Hrvatima?

 9. bać Kalor kaže:

  Onaj je dobro komentariso kad je kazo di će gedžo med debele svinje.Sad se tek vidi koliko je taj indigenizam kod Bunjevaca pokazatelj teške istorijske političke retardacije.Tragikomično je kako niki Bunjevci sami sebe tvrdoglavo guraju u indigenizam.Čovik mu gura glavu na astal a on sam sebi uporno pod astal.Čipirana anarhoautodestrukcija.

 10. Bunjevac kaže:

  Ne,Bunjevci-Bunjevci ne služe više nikome i ničemu.A njev izmišljen jezik će ostat ridikulozna epizoda raspada trule komunističke Jugoslavije.Sad još samo Blaško Gabrić mož mavat petokrakama i zarđanim Titinim bistama.A Bajić i ona kvočka ćedu ostat kao primeri samosprdačine i gluposti.To je građanski svit kao i svi ostali prostori biveš države već davno nadišao,samo ovo područje Vojvodine je ostalo zadnji talog umne,političke i ekonomske zaostalosti.Kad njim prisuše izvori financija,a prisušit će jel njeve gluposti više nikom neće tribat,nestat će i nji i svi njevi budalaština.Polako dolazi na naplatu sve što je hrvatski čovik moro podnet da dobije Bogom zasluženu vlastitu državu.

 11. amacak kaže:

  kakva bura u čaši vode ali nažalost uobičajena u subotici. pomalo su smešni autohtoni bunjevci kada proklinju maćehu srbiju zbog navodne izdaje. nacionalni identitet je lična stvar, koliko hrvati nemaju prava vama da nameću identitet toliko važi i obrnuto. država srbija nema drugog izbora nego da poštuje oba izbora što i radi. sve ostalo je između vas, dva posvađana tabora koja su ionako oba u procesu odumiranja.

 12. Kaja kaže:

  Auuuu bogati, a di je natpis koji ste prvo stavili ko podiže spomenik? Pa odjedared puj pik ne važi, prelepili super lepkom koji će otpast za koji dan. Opet asimilacija na delu?…Dokle?

 13. Darko kaže:

  Malo je preterano dizati u Srbiji spomenik biskupu, a opet svaka čast za dizanje spomenika Bunjevcu. Došlo je na velika vrata i sklonjena postrani na mala vrata. Šta je sa spomenikom Kralju Petru Prvom Karađorđeviću, dali je on ostao na mestu gde je bio 100 godina? Kraljev spomenik bi trebao da bude mnogo pre nego jednog biskupa, ili je neko pobrkao lestvice. Ja se nebavim politikom ali nevilom nepravdu. Bunjevci su oslobađali porobljenu Vojvodinu od Austrougarske nemani i nikad nisu bili Hrvati ko šta ih katolička crkva želi predstaviti. Nakraju i samo Bunjevačko društvo je reklo katoličkoj crkvi da će ih tužiti ako nastave da prekrštavaju Bunjevce u Hrvate. Subotica je grad gde sam ostavio jedan deo lepog života u uspomenama. Vremena su teška, ali uspomene su lepe i zato ovako reagujem. Mada i pre je bilo izazova ovakve vrste ko sa naseljem Prozivka. Dali se neko zapitao odakle ime prozivka. Logoraši za vreme drugog svetskog rata su bili smešteni u Prvoj kasarni na Teslinom naselju. Ako nije skinuta postoji i dan danas spomen ploča na te događaje. Gde su nestale humke sa Prozivke i zašto tamo nije dignut spomenik?

OSTAVITE KOMENTAR