Potrebna termoelektrana u Subotici

Elektroprivreda Srbije mora da gradi nove kapacitete i to ne termoelektrane na ugalj, već na prirodni gas – rekao je Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Studijom je predviđeno da su nam potrebne nove termoelektrane u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Potrebne su nam što pre. Ono što je prednost termoelektrane na prirodni gas u odnosu na onu na ugalj, jeste da se ona mnogo brže gradi i da je jeftinija. Ukoliko bismo danas počeli da je gradimo, u pogon bi trebalo da bude puštena za tri godine”, kazao je Vuletić, prenosi Tanjug.

Kako je naglasio, Srbija ima dovoljno gasa za narednih godinu i po.

„Sa Gaspromom imamo dugoročne dogovare i sa nama se dogovor lako postigne, jer smo mi mali potrošač. Cena gasa uvek je državna tajna. Srbija je energetski zavisna zemlja, uvozimo i naftu, i gas i električnu energiju. Cena gasa na svetskom tržištu skočila je, jer mnoge zemlje nisu sklopile dugoročne ugovore sa „Gaspromom”. To je poraz Evrope, jer je slušajući Ameriku sebe dovela u problem. Tečnog gasa na svetu nema dovoljno, a pogotovo ga nema dovoljno u Americi”, istakao je Vuletić.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev juče je na svom Tviter nalogu najavio da će cena gasa biti viša od 2. 000 evra. Vuletić smatra da je to neodrživo, ali je sigurno da će cene svih životnih potrepština biti veće kako bude rasla i cena gasa.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Mare kaže:

  Ma daaaajte, pa mi u Subotici ne mozemo ulicu da izbetoniramo, a ne da sagradimo termoelektranu. Sta je izgradjeno u Subotici u poslednjih deset godina? Samo spomenik ispred Jadrana…

  • laki kaže:

   Izbori će Mare. Valja nečim puniti glavu naivnima. Nažalost, ali glupih i tupih je puno i zato ovakve nakazne političke opcije uspevaju da prođu. Diplome sa sega-mega univerziteta nisu promenile i sadržaj šupljih glavudža.

 2. Caru Carevo kaže:

  Ja nisam shvatio o čemu se ovde radi. Kao da je pisano pod opijatima ili je davalac izjave izgubio kompas.

 3. Bukvalista kaže:

  „Premijer Rusije Dmitrij Medvedev juče je na svom Tviter nalogu najavio da će cena gasa biti viša od 2. 000 evra.“
  Jel to cena po boci, kubiku, ili po kojoj meri?

  • laki kaže:

   Njima kao nije u interesu da prodaju gas, a po tim cenama lupljenim iz stomaka teško kome će da ga uvale… Ostane li baćuška bez kupaca ili se vremenom počnu koristiti neki drugi vidovi energije, poput solarne ili energije vetra, odoše naša braća Rusi do qrca.

  • pilić kaže:

   1000 kubnih metara.

 4. laki kaže:

  Rusi nam uvek pomažu i za nas je sve povoljnije nego za ostatak sveta. KLASIČNA LAŽ!

  Gas plaćamo skuplje nego polovina korisnika ruskog gasa (izuzev ako poslušate vesti koje izlaze iz žvalavih usta na RTS, Pinku ili Hepiju). Briga Ruse za Srbiju baš koliko ih je bila briga kad su nas NATO članice bombardovale. Prodaju (NE POKLANJAJU, kako to lajavko voli da se pohvali) nam neispravne i zastarele MIG-ove i helikoptere. Sve u svemu, boli Ruse ona stvar za Srbiju. Verujem da se i Putin ponekad zamisli gde je i koja je ta velika Srbija, kad ga neko iznenada pita za „velikog prijatelja sa juga Evrope“.

  • Trovach kaže:

   Kao potvrda tvoje tvrdnje je i sanstefanski mir. I sam sam 12,5% Rus, ali Rusija nikada nije imala interesa da od Srbije stvori jakog saveznika, vec da samo, na svoju stetu, predstavlja trn u oku evropskim drzavama.

 5. iujh kaže:

  Mi nikada nismo bili uvoznici elektricne energije. To smo tek nedavno postali od kada nam je na celu EPS-a bio diplomirani rostiljčija ili tkz vlasnik pečenjare. E, od onda uvozimo struju.

  • pista kaže:

   Ma daaaaj… sta nismo bili uvoznici struje? Za vreme bombardovanja 1999 godine kada je cela Srbija ostala u mraku dobar deo Vojvodine je imao struju zahvaljujuci braci Madjarima i tadasnjem gradonacelniku Kasi.
   Ukoliko mislis da smo energetska velesila, grdno se varas. To je vazilo jos za vreme SFRJ.

 6. Stipan kaže:

  Jesapim ja, stogod bilo bi lipo i zgodno da se odi oko nase varosi izgradi i nekoliko kaminoloma, to nam isto jako fali.

 7. Igor kaže:

  Ako je neko razumeo šta je autor teksta hteo da kaže, molim neka mi pojasni.
  „Treba nam elektrana na gas koju možemo sagraditi za tri godine ali rezerve gasa imamo za godinu ipo dana, cena gasa će biti više od 2000€ što je neodrživo a isto tako tečnog gasa na svetu nema dovoljno“???
  Šta je sa megalomanskim-najvećim projektom vetroparka kod Čantavira i nedavno najavljenoj solarnoj elektrani?

 8. L kaže:

  Potrepštine biti vece kako bude rasla cena gasa,cuj nase babe nisu imale gas pa nije bilo nikakve veze sa cenom potrepština

 9. Sravni nas nuklearnom kaže:

  Kakva termoelektrana i nuklearna elektrana kad gerontoloski i ostali prelaze na solarni pogon( osim ako se neko nije nakrao novca iz budžeta preko privatnih firmi) a automobili i motocikli postaju električni na litijumskim bateriju/ potrebno je da se smire lose političke strasti i besposleni gradjani shvate da se drva koriste za loženje preko zime u citavom svetu …
  Koji vodovodi toplane gasovodi — te firme dobro su nas nasankale da naivno uplacujemo ono za sta su racun bili nerealni i deset puta uvećani u 2021

  • pista kaže:

   Ulaganja u solarne i vetrooarkove su besmislica. Nikada na taj nacin necemo imati toliko struje kolike su nase stvarne potrebe.

 10. Pera Prvi kaže:

  @Igor

  Očito ne poznajete „Ekselentnost“. U njoj je sve laž, prevara, obmana, naopakost, katastrofalnost. U čuvenoj „ekselentnosti“, Jugoslaviji, fabrike su građene na prostorima gde nema sirovina i uslova za rad a upravljane su tako da nemaju šanse za opstanak. Bili su to trajni gubitaši koji su manjak pokrivali budžetom (kapitalom otetim od mase). Iz tog vremena je i sprdnja sa „ekselentnim“ komunjarama, glupim i nesposobnim partijašima ovenčanim lažnim titulama, diplomama, plaketama, priznanjima: „Sagradićemo most iako nema reke. Napravićemo je.“ Takvi projekti „ekselentnosti“ u vreme komunizma (koji nije umro) pred njegov „kraj“ osamdesetih njihovi tvorci, i krivci za njih, nazvali su promašene investicije.

  Gasna elektrana je prevara kao i grejanje na bio-gorivo o kome je „naša“ „gradska“ Toplana grmila pre desetak godina. Biološko gorivo od useva u antisistemu koji uništava poljoprivredu. Ma, divota! Svakako da će najprljavije gorivo (ugalj, mazut, nafta) trajno biti u upotrebi jer je najnezdravije, najviše šteti čoveku, najviše ga razboljeva. To je korist prevari „lečenje“ „Javnim zdravljem“ u kome su tzv. javni (zapravo privatni) i privatni sektor i tzv. javno-privatno partnerstvo, a sve istih vlasnika.

  Solarne elektrane grade na najplodnijem tlu, radi uništenja života senkom, bezsunčanošću, a elektrane na vetar gde vetar znači život (oprašivanje biljaka, let ptica i insekata…)

  Šta „moj“ „grad“ ima od sredine XIX. veka otkako je u vlasništvu tzv. nadnaroda? Hemijsku industriju, kožare, kafileriju… i jezero za skladištenje fekalija sto hiljada ljudi, a sada i Regionalnu deponiju za otpad iz novoaustrougarske sa sve vojvodinom u njoj.

  Eto, Igore, to je istina o „ekselentnostima“ među kojima su i „grad“ i „država“.

  I ovo će biti cenzurisano, jer, po „Gebelsu“ (predstavniku tzv. nadnaroda), istina je smrtni neprijatelj laži.

  Živeo „moj“ „grad“, živela „moja“ „država“!

 11. Croat kaže:

  Ovaj il pijan il drogiran

 12. Tramp kaže:

  Predizborna SNS propaganda, ali proracunata tako da čim „posteno“ opet pobede već imaju pripremljen teren za novi dil -kredit .Koji narod „neće“ ni osetiti, a njima će konto na Kajmanskim ostrvima da poraste za nekoliko nula. Stara uhodana sema koja uvek pali a narodu treba samo leba i igara.

 13. Dragan kaže:

  Vetrogeneratori gospodo! Solarne elektrane gospodo! Gasa neće biti doveka,nije strateški razmišljati o 10-20god.,već o 50-100god.!

 14. Pera Prvi kaže:

  @Dragan

  Bravo! Budalo.

 15. Sofronije kaže:

  Na GAS ??? E svašta ! Potrebno je davati subvencije jedno 50% na solarne panele, nek ljudi kupuju i ugrađuju ! Trenutno vlast nešto daje, ali tu subvenciju odnesu majstori ! Na nabavku opreme treba dati, nije to toliko teško montirati, ili bar nije po onim naduvanim cenama koje monteri traže ! I država da gradi solarne elektrane, a ne na glas gluperde teške !

 16. Petar kaže:

  Toliko zagađen vazduh da nam još termoelektrana treba.
  Bog vam dao zdravlje, za pamet je kasno

 17. Maestrale kaže:

  Kakva sad gasna elektrana kada uskoro treba da se gradi Maestrale Ring od Bikova do oba Zednika snage 700 MW, vetroelektrana?
  Sta ce nam i gasna elektrana pobogu?

 18. Croat kaže:

  Inace sa trenutnom agresijom Rusije na Ukrajinu gas mi bas izgleda kao energent buducnosti. Srbija je okruzena nato drzvama i gasovodi ce se polako zatvoriti, Srbija ce biti naterana da uvede sankcije Rusiji i onda je moj savet da skupljamo cutke a ne da se oslanjamo na gas.

 19. Miki kaže:

  Ma ovaj tekst je čisto lobiranje za „jeftini “ gas. Srbija je u dužničkom ropstvu,još fali 2-3 elektrane na gas.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 63 = 72

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: