Pozitivno iznenađenje: Vidljivost vode u Paliću do 70cm

Pozitivno iznenađenje na Paliću jezero u proljeće i leto 2015.

– Imam nekoliko iznenađujućih vesti sa Palićkog jezera odakle vam šaljem nekoliko fotografija. Imali smo krajem maja (početkom juna) jasno čistu vodu u II sektoru. Drugi sektor je onaj sa ostrvima ptica. On je drugi sektor za pročišćavanje otpadnih voda – priča Mišel Roman za portal palicinfo.com

disk

– Secci disk koji vidite na ovoj slici nalazi se na dubini od 70 cm. U ovom trenutku voda je savršeno jasna u 2. sektoru. Sve u svemu, ova prva jasna faza vode trajala je međutim samo oko 7-10 dana. Nakon toga, voda je prekrivena opet nečime, ali je vidljivost ostala na 70-100 cm dubine, što je daleko iznad proseka poslednjih godina. Poređenja radi,  na Ludaškom jezeru dubina vidljivost je trenutno samo oko 10-15 cm.

Voda je sada jasna opet se može videti dno.

misel u vodi

Ova fotografija je snimljena 19. jula ove godine u 3. sektoru. Pozitivan razvoj u drugom sektoru je takođe imao uticaj na 3. sektor. Tu je pogled u dubina poboljšan kontinuirano tokom posljednjih nekoliko nedelja, a danas je voda tamo gotovo savršeno čista.

Kvalitet vode u jako važnom četvrtom (turističkom) sektoru je nažalost nepromenjeno loš.

treci cetvrti sektor

Na ovoj slici možete videti prelaz iz III u IV sektor. Ispod se vidi čista voda koja teče iz sektora III a u IV cvetanje algi.

Uzrok ovog neočekivano jasne vodene faze je svakako masovno propagiranje zooplanktona. To je stvarno neverovatno, svugde na obalama II i III sektora vidimo brojne mikroorganizme poput vodene buve, Kiklop, itd. One jedu alge i time osiguravaju bolju vidljivost. U IV sektoru ovaj Zooplankton nedostaje.

 

Uzrok ovog neočekivanog poboljšanja?

Uočeno je da se ove godine puno više ptica gniezde u II sektoru nego u posljednjih nekoliko godina. Među njima su mnogi kormorani. Oni idu u lov u III sektoru, ali ređe u IV. Verovatno te ptice love srebrnog šarana u II i III sektoru i tako smanjuju pritisak na zooplanktone. U tim sektorima se zooplankton sada nesmetano umnožava.

daphnia

Iznad: Voda buhe (Daphnia) iz 2. sektora.

palicinfo.com KOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  Ako grešim, ispravite me. Da nije možda srebrni karas a ne srebrni šaran? Hvala unapred.

 2. djomla kaže:

  Da, misli se na srebrni karas (babuska, srebrni saran)…

  Pošto su prethodnih godina hteli da uspostave ravnotežu poribljavanjem većim ribama koje bi jele srebrni karas, a koje nisu uspele da opstanu, valjda im je priroda sada sama dala rešenje – kormoran i druge ptice.

  Ispade da su drugi i treći sektor koji treba da budu najprljaviji ustvari najčistiji. Samo zato što nema toliko ljudi.

 3. Milos. kaže:

  Nocas sam setao pored jezera, u blizni broda, kod „poluostrva“, jezero je neopisivo smrdelo na septicku jamu.

 4. TT kaže:

  A mozda je za to kriv i precistac

 5. Megille kaže:

  Trokomorna septička jama…

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 31

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: