Pozorište na kredit

Opšta besparica koja je zadesila Srbiju a samim tim i Fond za kapitalna ulaganja APV itekako je ostavila posledice i na Suboticu. Pored Direkcije za izgradnju grada, koja nije uspela da sprovede program asfaltiranja ulica u gradu, i projekat Narodnog pozorišta je tokom ove godine imao problema sa finansiranjem.

Da ne bi došlo do zaustavljanja radova na najvećem projektu u gradu, podignut je kredit od 200 miliona dinara i time su obezbeđena sredstva za njihov nastavak. Međutim, ta sredstva će samo privremeno rešiti goruće probleme na pozorištu, a nadležnima ostaje glavobolja da u skorije vreme stvore preostala sredstva kako bi izgradnja pozorišta tekla kakvim takvim intenzitetom.

Slika
Jedan od predloga budućeg izgleda pozorišta

Jožef Kasa, predsednik upravnog odbora teatra, razloge u lošem finansiranju nalazi u svojim dosadašnjim političkim kolegama.

– Kredit je podignut nakon što sam najavio da će stati radovi, iako do toga uopšte nije trebalo da dođe s obzirom na to da je novac bio ne samo obećan, nego su u Fondu donete sve potrebne odluke. Međutim, nikada pre nisam se susreo sa tolikom količinom cepidlačenja i kočenja kao u Fondu kada je ova investicija u pitanju. Tvrdim da iza toga stoji Savez vojvođanskih Mađara, njegov lider Ištvan Pastor i Imre Kern, kao predstavnik stranke u Fondu – tvrdi Kasa a prenosi Politika.

– Ni u Demokratskoj stranci, ni u Savezu vojvođanskih Mađara niko ne obraća pažnju na ovu najveću kulturnu investiciju u Vojvodini, ali i u Srbiji. Postavljam pitanje da li ikoga u ovoj zemlji obavezuju potpisi pod ugovorima o trojnom finansiranju Narodnog pozorišta između Republike, Pokrajine i grada u odnosu 45:45:10 odsto. Kako je moguće da ministar kulture ne želi da zna o ovoj investiciji, a tome je svojevremeno doprinela i smenjena državna sekretarka Nadica Momirov, koja je ove projekte kočila u Ministarstvu tako da je ministar kulture obaveze sa svog resora usmeno preneo na Pokrajinu – kaže Kasa.

Budući teatar je dobio krajnje gabarite a predstoji posao povezivanja starog i novog dela objekta koji je bio najavljivan još jesenas i gde radovi nisu mnogo odmakli. Po svemu sudeći ti radovi će sačekati proleće.

Povezane vesti:
Budući izgled Narodnog pozorištaKOMENTARI

 1. Ivo kaže:

  Nema sreće dok su Nadice i drugi bez škole na funkcijama izgleda nije samo u Subotici problem taj.

 2. Gost kaže:

  Ako je to buduci izgled pozorista,uzasno je.

 3. Pasionirani ljubitelj teatra kaže:

  Molim Vas Đomla ako poznajete prilike , o kakvom je to kreditu reč ? Ko je ozeo kredit i od koga i šta je plaćeno iz tog kredita odnosno kome je plaćeno ?
  Mi ljubitelji pozorišta bićemo srećni da znamo i to jer pratimo pažljivo koliko možemo sve oko gradnje kao i samu špzorišnu produkciju.
  Tu postoji malo nejasnoća. Oglasio se gospodin Kasa kojeg citirate, a evo vidimo da se oglasio i gospodin Kern.
  Volimo mi i film i televizijske serije, ali da opet trpimo reprizu "Povratak otpisanih" nismo radi.
  To je veliki razlog što bi nam prijalo da saznamo malo više o kredutu. Dovoljno je da dobijemo ta 4 elementa iz onog gore navedenog pitanja. To sigurno znaju ljudi iz grdaskog tima za investicije.
  I dajte molimo Vas, vidite da li je moguća ideja sa ciglicama da se ponovo vrati. To bi značilo da gledaoci kupuju ulaznice za neke buduće predstave i tako avansiraju gradnju kao što je nekada pravljena palata sindikata gde sada radi Otvoreni univerzitet.
  Kad smo kod tih ciglica, fantastično bi bilo da se vrati novac za onih 400 hiljada cigala koje su odnete sa pozorišta i za kojima se traga već nekoliko meseci. Dok to ne nađu sve pare da se deponuju u obliku zlatnih ciglicana neko sigurno mesto.
  Molim vas za odgovor. Mi smo malo bacili karte, porodični preferans , a u pauzi osmotrimo i ovaj veoma, veoma interesantan sajat.

 4. djomla kaže:

  Postovani Pasionirani ljubitelju teatra, ne znamo gde ste slusali Kerna, a predpostavljam da se radi o ovome:

  Investicije Fonda APV u Subotici

  U tom tekstu možete da primetite da je Fond za kapitalna ulaganja u velikim problemima, što nije ništa novo s obzirom na stanje gradilišta Kompleksa zatvorenih bazen, Dečjeg pozorišta, asfaltiranja ulica itd…

  Da bi rešili problem nedostatka novca, sa jedne strane Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja i Ministarstva sporta i kulture su pokrenuli priču oko podsticaja građevinske industrije gde su iz Subotice prošla dva projekta kako bi se rasteretio Fond za kapitalna ulaganja.

  Bazeni i Dečje pozorište dobili sredstva

  Sa druge strane, postoje investicije koje su započete i gde radovi nistu prestajali (bazeni i Dečje pozorište su stali radovi), i gde je došlo do kašnjenja u plaćanju izvođačima. Jedno od tih investicija je i Narodno pozorište. Tu je Fond za APV došao na ideju da se dogovori sa izvođačima radova da izvođači radova podignu kredit, a da garant isplate tog kredita bude APV. Ukoliko se ne varam do juna iduće godine, Fond APV ima rok da isplati izvođačima radova sredstva podignuta kreditom. Na ovaj način se rešava problem kašnjenja prema izvođačima radova, ali se u sledeću godinu ulazi sa već postojećim dugom.

  U svemu ovome izvođači radova dolaze u jednu nezgodnu situaciju, prvo im se kasni sa isplatama zarada, a potom im Fond predlaže da podignu kredit iako je APV garant tog kredita.

  Koja banka? Stvarno ne znam da li su svi izvođači radova po Vojvodini uzimali kredit od iste banke ili je tu bilo više banaka. Pominje se AIK banka, ali…

  Šta će se desiti sa pozorištem? Naravno, ne možemo da gledamo daleko u budućnost ali možemo da vidimo šta će se desiti u narednih pola godine ili godinu dana, ili bar da predpostavimo. Da bi ovo objasnio prvo moram da objasnim način funkcionisanja na gradilištu. Naime, izvođač radova uradi jednu količinu posla i nakon urađenog posla, ispostavi cenu radova urađenog, nakon čega finansijer (Fond APV) namiruje ta potraživanja. Pošto su ovom akcijom namirena sva potraživanja, izvođač nastavlja da radi na pozorištu, tačnije na spajanju starog i novog dela. Tu je opet urađen neki posao ali ostaje još mnogo toga da se uradi i to sve zavisi od vremenskih prilika. Pored ovoga, tenderska dokumentacija za novu fazu radova koja košta 100 miliona dinara će biti poslata ovih dana, a otvaranje tendera će se obaviti (ako se ne varam) 5. ili 6. januara.

  Znači, spajanjem novog i starog dela pozorišta se završava druga faza radova, a nakon druge sledi treća čiji će tender biti otvoren početkom januara. Iduće godine se pored ovih radova u drugoj fazi planiraju i radovi treće faze koji stoje 100 miliona dinara. Da ne bi radovi stali, paralelno se prirema dokumentacija za treću fazu i završetak radova na drugoj fazi.

  Nadam se da je sada malo jasnije…

 5. Gost kaže:
  Ivo napisao:Nema sreće dok su Nadice i drugi bez škole na funkcijama izgleda nije samo u Subotici problem taj.

  Pa cela gradska vlast su srednjoskolci!!!

 6. djomla kaže:
  Gost napisao:Ako je to buduci izgled pozorista,uzasno je.

  Što, pa ovaj donji deo pozorišta je identičan starom, dok je stakleni deo nadograđen i on će biti prekriven providnim staklom, što je rešenje koje podseća na Jugoslovensko dramsko u Beogradu.

  Iskreno ja sam više za ovu varijantu :)

  Slika

 7. Pasiopnirani kaže:

  Djomla, pa juče je pospodin Kern pričao na televizoru. Dosta je bilo pomešano sa drugim gradovima u Vojvodini ali je pričao i o nama

 8. djomla kaže:

  Moze biti ne gledam televiziju. :)

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: