Praksa na Kembridžu za sedmoro naših studenata

Sedmoro studenata Univerziteta u Beogradu od 75 sa 40 univerziteta iz 30 zemalja sveta učestvovalo je na prestižnom dvomesečnom programu „Amgen fondacije“. Naši mladi naučnici iz Beograda, Subotice i Valjeva su se predstavili na završnoj konferenciji – u Kembridžu.

Kembridz

Danica Bajić, Aleksandra Ležaja, Bojana Mićić i Aleksej Drino sa Biološkog, Marija Janković sa Fizičkog, Đorđe Milićević sa Medicinskog i Predrag Stojaković sa Farmaceutskog fakulteta zablistali su na prestižnom britanskom univerzitetu.

 

Pre toga, Danica je na Maks Plank institutu za psihijatriju Minhenskog univerziteta radila projekat “Ispitivanje uloge Sox11 i njegovog signalnog puta u uslovima stresa i tretmanu antidepresivima”, dok je Aleksandra u minhenskoj labaratoriji na odeljenju za genetiku, istraživala jednoćelijske parazite koji izazivaju bolest spavanja u Africi. Na Kembridžu se Marija bavila modelom ponašanja malih signalnih molekula u membrani ćelije, dok je Predrag radio projekat o strukturnim studijama RNK degradazoma.

 

Najzad, na Karolinska institutu u Stokholmu Bojana se bavila karakterizacijom signalnog puta insulina u skeletnim mišićima na modelu miševa, Đorđe receptorskim interakcijama u centralnom nervnom sistemu, a Aleksej molekularnom biologijom multiple skleroze.

 

– Tek na trodnevnoj prezentaciji ovih radova u Kembridžu shvatili smo da činimo desetinu svih učesnika, studenata iz cele Evrope, ali i država sveta od Egipta do Australije. S tim brojem, praktično, Beogradski univerzitet je bio uz rame Kembridžu i Lomonosovu, tako da naše učešće na jednom od vodećih skupova studenata u svetu nije samo afirmacija ličnog talenta i rada, već Beogradskog univerziteta i Srbije, pogotovo kada se zna koliko se kod nas malo izdvaja za nauku – pričaju sagovornici “Blica”.

 

Oni su u Kembridžu mogli da razgovaraju i sa najistaknutijim naučnicima bioloških nauka.

 

Rad na jednom od vodećih svetskih instituta za Danicu je, kako kaže, neprocenjivo iskustvo, dok Aleksandra ističe da joj ova praksa otvara brojne opcije, poput rada u industriji. Bojana kaže da sve što je doživela tokom prethodna dva meseca u Stokholmu i Kembridžu doprinelo samopouzdanju i dalo sliku kako želi da usmeri svoju buduću karijeru naučnika.

 

– Biti u društvu eksperata koji, na primer, samo na Triniti koledžu Kembridža raspolažu sa godišnjim budžetom od 1,8 milijardi funti i koji ti kažu “dođi da radiš kod nas u laboratoriji da vidiš kako funkcioniše velika nauka” zaista je neverovatna čast – kaže Aleksej.

 

BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR