Prave zgrade na pogrešnom mestu 1

Samo onaj ko zna trasu zamišljenog subotičkog Severnog bulevara, može da shvati poziciju koju su zauzele nekolike nove zgrade između Radijalca i Majšanskog mosta.

.

Sva je prilika da će i taj bulevar ostati samo na papiru odnosno zbrka u kome će biti zarobljene stare nabijenice i nove višespratnice okrenute prema nekim imaginarnim linijama.

.

Najbolja potvrda tome je činjenica da je upravo na trasi koju treba da raskrče buldožeri, jedan subotički industrijalac sagradio vilu sa bazenom.

.

I u prošlosti su planovi pravljeni za neki mnogo  prosperitetniji grad. Onaj ko se držao regulacione osnove i gradio na zacrtanim pozicijama, neretko je ostao sa svojim objektom nekako čudno postavljen i okrenut, pa građani to danas tumače kao neznanje ili besmislicu.

.

A nije tako trebalo da bude.

.

Danas pogledajmo primer zgrade u ulici Đure Đakovića

Njena sudbina nije trebala da bude tako usamljena, sa ulazom prema slepom zidu.

.

Ona je prvi sagrađeni objekat velikog trga ispred nove željezničke stanice koja je projektovana 1963. godine.

U njoj je smeštena veterinarska služba i fitopatolog , za potrebe carinarnice koja je izgrađena posle.

U međuvremenu se odustalo od stanice, počela je gradnja po novom planu pa je i to zastalo, da bi danas imali blok izmešanih višespratnica i starih prizemnih kuća.KOMENTARI

  1. Ivica kaže:

    Neka, i bolje… daleko od toga da nama nije potreban bulevar, pogotovo u smislu ozbiljne saobraćajnice koja prolazi kroz centar i spaja železničku stanicu sa ostatkom grada… ali jedno bar 300-400 m severnije, a ne ovako da se poruši pola starog jezgra…istina, ova uličica nije nimalo reprezentatina, lepo bi bilo da tu imamo neki trg, ali ovo prikazano na crtežu je katastrofalno…na osnovu ove jedne zgrade lako možemo zaključiti kakvo bi to bilo lepo arhitektonsko okruženje….

OSTAVITE KOMENTAR