Porodici carinika zabranjene delatnosti u vezi sa carinom

Carinski službenici, ali i članovi njihovih porodica, više neće moći privatno da se bave delatnostima koje su povezane sa carinom. Ovo predviđa novi pravilnik o poslovima koji su nespojivi sa delatnostima carinika. Pravilnik je stupio na snagu danas, kao i Pravilnik o uslovima i načinu nošenja oružja i municije carinskih službenika.

Spoljnotrgovinsko poslovanje, međunarodna špedicija, savetovanje i postupanje po pitanjima vezanim za carinu. Sve ovo više neće moći da bude privatna delatnost zaposlenih u Upravi carina i smatraće se sukobom interesa. Ali, ovo se odnosi i na članove njihovih porodica, koji neće moći da budu vlasnici niti zaposleni u privatnim preduzećima iz ovih oblasti.

“U poslednjih godinu dana, ja mogu da kažem, koliko sam na mestu upravnika Carinarnice Subotica, nije bilo takvih slučajeva. Ukoliko se takvi slučajevi otkriju, taj carinski službenik koji je prekršio odredbe ovog pravilnika će biti disciplinski kažnjen i u zavisnosti od težine prekršaja koji je učinjen, tu su zaprećene kazne, od novčane kazne do zabrane napredovanja, do premeštanja na niže radno mesto, na drugo radno mesto, pa i do otkaza čak”, kaže upravnik carinarnice Subotica Nikola Radulović.

Na snazi je i novi pravilnik o nošenju oružja carinskih službenika. Vođa subotičke ekipe Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja na graničnom prelazu Horgoš Svetozar Nakarada pištolj za pojasom nosi duže od dve decenije, a od kada je u carini nije se našao u situaciji da ga vadi iz futrole, iako je učestvovao u otkrivanju kilograma i kilograma narkotika i neprijavljenih deviza u desetinama hiljada.

“Potrebno je da imamo oružje zato što se svaki dan susrećemo sa teškim kriminalom, to jest sa trgovinom narkoticima, trgovinom ljudima, velikom količinom novca iz sive zone, tako da je oružje preko potrebno kao preventiva kod otkrivanja tih slučajeva i delikata”, kaže on.

Nove pravilnike donelo je Ministarstvo finansija s namerom da se carina profiliše kao profesionalna, ozbiljna, i od vitalnog značaja za Republiku Srbiju.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Suboticanka kaže:

  Nema veze,moci ce svalerke!

 2. I.S. kaže:

  Gospodine upravniče, velikom broju carinica sa Kelebije ili Horgoša muževi su ili špediteri ili čak i drže svoje špedicije. Šta se svi pravite ludi???
  Evo odmah trojice koje svi znaju po nadimcima Žeka, Peko, Stevo…

 3. mario kaže:

  Ovo je j…nje u zdrav mozak!

 4. ffilozoff kaže:

  Carina i policija na carini,hehehe…pa ako nemju skupe aute i stanove NE uklapaju se u sistem,znate cega…daj i zemi malo…

 5. Douane - Zoll kaže:

  Ako je neko fudbaler, a brat mu je fudbalski sudija, onda mu sleduje zabrana igranja fudbala, ili obrnuto, zabranjuje se drugom bratu da bude fudbalski sudija. Svako ima pravo na rad i ina izbor radnog mesta. To su osnovna ljudska prava. Za svaku delatnost postoje propisi o njenom obavljanju i delatnici su duzni da ih se pridrzavaju. To vazi i za javne/drzavne sluzbe. Ko se tih pravila ne pridrzavi snosi posledice i zakonske sankcije predvidjene zakonom. Insinuirati nekome u napred da je potencijalni prekrsioc zakona (kriminalac) nije dozvoljeno. Carinska sluzba jedne drzave je adekvatna pravnom, kulturnom
  i civilizacijskom dometu doticne drzave.

 6. Ja sam ja kaže:

  A sta sa ostalim sluzbenicima, direktorima i sefovima poslanickih grupa i raznoraznih partija. Oni ce i dalje nesmetano da guraju svoje na dobra i unosna radna mesta. A o namestanju tendera kumovima rodjacima i prijateljima da ne pricamo. Lakrdija, sad ce biti reda u drzavi jer su doneli ovaj pravilnik vezan za carinu. Bliskoj porodici carinika i onako nije neophodno da se bavi ikakvim poslom.

 7. bac Vranje kaže:

  @ Douane – Zoll
  ako nam je carinska sluzba pravni,kulturni i civilizacioni domet drzave..onda …sta reci…sve si rekao

 8. Anonimni kaže:

  Izostavili ste dve najvažnije povezanosti a to su stranačka i kumovska,tako da ovo može samo da donese nova fiktivna radna mesta (lažni vlasnici i direktori) i ništa više.

 9. ffilozoff kaže:

  P.S. zaboravio sam pitati-Da li sme postojati povezanost carine,grada,elektrovojvodine,Kotora,Fk backa,puta do Tresetista…kao laik pitam???

 10. kaja kaže:

  Ahahahahahah ajooooj ahahahahahahahah pa vi mene odusevljavate iz dana u dan. Kakva drzava, pa ovo nema u Svajcarskoj…Nema nigde… pa ovde svaki dan neka zabava..pa ko je lud da ode odavde.

 11. Mic po mic... kaže:

  A Subotički ‘Buvljak’ … ?Tamo carina ne radi ništa bre…ni ne tako davno sami neki carinici su negodovali kako ta roba prelazi granicu sa Mađarskom…I opet ništa. Dobra prekogranična saradnja…

 12. Djuka kaže:

  @Douane – Zoll
  “Carinska sluzba jedne drzave je adekvatna pravnom, kulturnom
  i civilizacijskom dometu doticne drzave.”

  jeste brate, u pravu si. samo, kako da ti kazem, ja se time ne bih bas hvalio…

 13. Suzy kaže:

  “…ovo se odnosi i na članove njihovih porodica, koji neće moći da budu vlasnici niti zaposleni u privatnim preduzećima iz ovih oblasti.”
  Ovaj deo je najviše sporan. Naime, većina carinika je zaposlila članove svojih porodica u raznim špedicijama jer su sa njima u kontaktu i svakodnevnim vezama. Znam baš dosta ovakvih slučajeva. Nisu svi u “šemi” ali po ovome navedenom, oni su sad u sukobu interesa.
  I šta sad da se radi? Da li oni moraju da daju otkaze u špedicijama ili ovi na carini ?
  Čim se ovaj Radulović pravi lud da ne zna ni jedan slučaj, to znači da sve ostaje po starom.

 14. Istina... kaže:

  Agentura, sve nickovi “inteligentnima poznati od ranije” ponovo pametuje, smetaju im nepodobni. Da im sluze podobni i servilni sve bi im bilo dopusteno. Ovo je kopija “Zlih devedesetih”, pa i oni sami tako agituju.

 15. vitabrevis kaže:

  Priča mi, svojevremeno, osoba iz tih krugova, pitajući me da li znam kako se zapošljavaju osobe koje će da rade na carini? Kaže: šef, koji odobri tvoj prijem, saopšti ti da mu mesečno “dodješ” … hiljada evra, a ostatak je tvoj?

 16. Douane - Zoll kaže:

  @ Djuka & Co.

  Pokusacu jos jednom da postiram. Dakle korupcija se ne sprecava zabranom necijeg zaposljenja. Nepotizam i korupcija nisu dozvoljeni u jednoj civilizovanoj zemlji i pravnoj drzavi. Iskorenjivanje nepotizma i korupcije, je nesto sto se samo po sebi podrazumeva. Zabrana zaposljavanja rodbine je samo bacanje prasine u oci i nista vise. Uz to to je i krsenje elementarnih ljudskih prava na rad i zaposljavanje. Time se ne sprecava apsolutno nista. Zemlja u kojoj najvisi rukovodioci imaju sumnjive univerzitetske diplome, ima i jedan tome odgovarajuci pravni i civilizacijski domet i sistem. U njemu se ogledaju sve ostale drzavne sluzbe, vojska, policija, carina, zdravstvo, skolstvo i td. Drzavni aparat je truo iznutra i tu pomazu samo radikalni i ostri rezovi. Uzgred iskorenjivanje korupcije, to je jedan od kardinalnih uslova za prijem u EU. Isto tako zemlja u kojo postoji zakonska mera zabrane zaposljavanja, nikada nece dobiti zeleno svetlo za pristup EU. Meni se cini da primer sa fudbalerima niko nije uspeo da shvati, zato cu sigurno ubuduce postirati malo lakse svarljive tekstove.

 17. Salamander kaže:

  Obo ništa ne rešava..samo će da bude više razvoda, ili nekih drgih “rupa” u propisima. Korupciju nije moguće sprečiti na ovakav način jer je sama naša kultura već prepoznala profitabilne poslove gde se obrće najviše para, a to su upravo carinske službe koji se još od devedesetih nalaze pri vrhu korupcije. Bolje bi vam bilo da sredite finasijsku kontrolu za dokaz o imovini, ali se bojite da če da zakači sve ostale aktere koji su u višim slojevima vlasti.

 18. Horgos kaže:

  Ovaj sef Nakarada nikad nista u zivotu nije nasao,zna se ciji je ker i cemu sluzi.

OSTAVITE KOMENTAR