Praznična atmosfera u gradu

Božićni i novogodišnji praznici su sve bliže. Praznična atmosfera počinje već početkom decembra. Narednih nedelja su oni dani kada se, pored slavlja, obično obavlja velika kupovina poklona za svoje najbliže, kao i velika nabavka namirnica za praznične trpeze. Ono što obavezno mora upotpuniti ugođaj je praznična dekoracija. Iako je veći deo dekoraritivnih svetiljki u gradu već postavljen, u rad je pušten tek jedan mali deo u samom centru. Da grad zasija u punom sjaju, možemo očekivati tek za koji dan, a s obzirom da ima i nekih novina, sa nestrpljenjem isčekujemo taj trenutak.

 

Winterfest (8)

Winterfest (6)

Winterfest (7)

 

Ali ono bez čega su ovi dani nezamislivi jeste novogodišnji vašar. Iako se on organizuje već duži niz godina, ovo je tek treći put da se on ne postavlja kao pijaca pod plastenikom, već kao pravi vašar nalik onima u većini evropskih gradova. Mnogima je on ranije bio samo prepreka pri šetnji trgom ispred Gradske kuće, dok je sada nezaobilazna destinacija pri svakoj poseti centru.

 

I Mikulaš uhvaćen u kupovini

Winterfest (14)

Winterfest (9)

Winterfest (10)

Winterfest (1)

Winterfest (12)

Winterfest (15)

Winterfest (13)

Winterfest (3)

Winterfest (2)

Kao i uvek, najveće su gužve tamo gde je hrana

Winterfest (11)

Winterfest (4)

Winterfest (5)KOMENTARI

 1. Jevropljanin kaže:

  Praznični vašar u centru je sve bolji i bolji. Pozitivna stvar u centru. Samo da ga ne upropaste.

 2. Neša kaže:

  Subotičani, žitelji mesta sa statusom "grada" nemaju pojma šta je to Novogodišnji vašar. Jedini pravi je u Beogradu na Sajmu koji postoji 50 godina! Održavan u nekoliko hala a u jednoj od njih bio je OGROMAN luna park koji je po opremljenosti bio bez premca u državi. Električni autodrom uvezen je iz Nemačke već 1962. i bio je „čudo neviđeno”. Od gužve nije moglo da se priđe ni ogradi, a slično je bilo kada je stigla i prva „balerina” 1971…

  Teško da se dvadesetak tezgi u centru našeg grada može nazvati Novogodišnjim vašarom. U pitanju je Mini buvljak jer se na tezgama prodaje isto što i na Buvljaku, čak po višim cenama.

  Uzgred, jedna od fotografija podseća me…

  … na poljske klozete koji na vratima imaju ovakve izreze. Kroz njih je profesor Kosta Vujić pljuckao koštice voća iz kompota dok je sedeo i obavljao… to što nužno imao da obavlja.

  E, Subotice, daleko si ti od grada a tvoji žitelji od građanstva! Svemu ni svinjski/disnotorski dani u centru kraj spomenika Caru Jovanu Nenadu i fontane od keramike Žolnai kao ni Festival čvaraka na Paliću ne idu u prilog!!!

  A onda izađe neki politički pametnjaković u javnost pa lupi da je Subotica evropski grad!!!

 3. Ivica kaže:

  Nešo,

  Izvini, ali mi se čini da si malo promašio temu. Evo i primera iz Evrope:

  Beč:

  Prag

  Možda još treba neke stvari unaprediti, ali je ovo svetlosnu godinu ispred one pijace od pre par godina sa kineskim nakitom i petardama.

 4. Usputachni kaže:

  Nekako mi one sunke ne idu uz Bozicni post. Jest da ne postim ali eto pozude.wink

  Secam se kada sam farbao one bele "kucice" za vasar koje su bile na malom korzou. U *bem ti ala sam se smrzao te godine jos i kao "cuvar". Ove nove kucice bar na nesto lice.Nadam se da ce ponuda biti bolja od buvljacke.

 5. Anonimni kaže:

  Dobro je! Ima materijala za sendviče, još samo da počne podela 1 ili 2 po ključu enlightened, a kako mi se čini po podeli funkcija izgleda da će ovi iz nove stranke dobiti 3.

 6. Neša kaže:

  Ivica:

  Nešo,

  Izvini, ali mi se čini da si malo promašio temu. Evo i primera iz Evrope…

  Nema ništa gore nego kada se tikva pokondiri! Za one koji ne znaju značenje, to je kada nešto jednostavnije forme i namene umisli da je nešto od većeg značaja.

  Sem izraza pokondirena tikva kod nas su još u upotrebi malograđani, skorojevići i slično a pravim predstavnicima ove grupacije "fancy" je izraz snob.

  Vreme snobova karakteristično je za prelazne periode – kada jedna društvena klasa zamenjuje drugu klasu na "kormilu" društva, kada se nova klasa nije još dovoljno emancipovala, nije stvorila sopstvenu kulturu, niti afirmisala svest o sebi, a stara klasa ne može da se pomiri sa svojom sudbinom da mora da se povuče. Tada se u pojedinim sferama društvene kulture i svesti javljaju tragikomične situacije: tzv. „skorojevići“ žele da ostvare kulturno izjednačenje na višem nivou – ostvarenje kulturne i društvene promocije, dok već promovisani snobovi nastoje da se još više odvoje i povećaju kulturnu i socijalnu distancu.

  Dvadesetak "evropskih" tezgi teško da će poboljšati sumornu i poražavajuću sliku stvarnosti ovog grada i njenih žitelja. Za kvalitetan život svakog pojedinca ovog društva potrebno je mnogo više od blede i neuspele kopije jedne manifestacije. Ali, zar i može biti drugačije dok društvenu svest i sistem vrednosti kreiraju napokondirenije tikve!

 7. miXa kaže:

  @Neša

  U tebi se baš dosta toga skupilo, pa si sve istresao na ovu vest. 🙂 Niko ne govori da ovaj vašar treba da bude rešenje svih problema kako ti ovde aludiraš. Kopija jeste, ali neuspela nije (bio na nekoliko vašara uglavnom u germanskom delu Evrope). Da bi postala tradicija mora jednom da se počne, pa posle par godina(decenija) postane tradicija. 🙂

  Meni se sviđa. Daje neki novogodišnji šmek centru. I daleko je to od buvljaka. Buvljak je bio pre nekoliko godina.

 8. abrakadabra kaže:

  Vašar je prvi put postavljen 2000. godine u centru grada. Po uzoru na evropske metropole. Bila sam (živela u BG ) na novogodišnjem vašaru na Sajmu, i u pravu si da je ogroman, sa sve luna parkom i ostalim zanimljivostima, ali ovo je Subotica, a ne Beograd. Ako nekome smeta ovaj subotički novogodišnji vašar….neka ga jednostavno zaobiđe. I ne komentariše.

   

   

   

 9. Petar K. kaže:

  Verovatno je "pauza" u mogućnosti putovanja i nemaština uticala da su ljudi ozlojeđeni, zajedljivi i osetljivi .. Nadam se da će to vremenom da prođe ..

  Što se našeg vašara tiče, on je sve sličniji pred-novogodišnjim svetkovinama viđenim po raznim selima, gradovima i metropolama. U Nemačkoj to zovu Christkindlmarkt, a tamo gde je veće bogatstvo (pa npr. postoje dva Božića) ili u multi-kulti sredinama (metropole i palanke sa reteratima npr.) to može da se zove i (pred)novogodišnji vašar.

  Kao i u slučaju mačaka (nije bitna boja nego da li 'vataju mišove) tako i za ovakve svetkovine je bitno ne kako se zovu nego šta odražavaju (vreme praznika kada je pomirenje na umu npr.)

  E sad, da li je roba sa buvljaka ili iz Wall ;art-a to je pitanje standarda ..

  Eto ja ću sutra u Passau na vašar, a prekosutra na Flohmarkt u Schärding

   

   

 10. zorandjala kaže:

  sta god uradili nekome ce smetati misljenja sam da je sve lepo za nekog ,sto vise manifestacija tim bolje, a ovi st kritikuju i vicu da nije europski to rade zato sto nikom nije palo[ hvala bogu] napamet da organizuje proeuropsku gej paradu.mozda bi pozadinskom paradom bili konkurentni u europi.

 11. Orlok Subutai kaže:

  "Subotičani, žitelji mesta sa statusom "grada" nemaju pojma šta je to Novogodišnji vašar. Jedini pravi je u Beogradu na Sajmu koji postoji 50 godina!!"

  Evo, ovaj je bio "čak" do Beograda, pa da se pohvali kako je skroz urban. Ako ćemo tako, nije ni taj u Beogradu "pravi" i nemaju ni Beograđani pojma šta je vašar jer ima mnogo većih i starijih i od tog, pa tako za nekoga ni ti "nemaš pojma" i ne znaš šta je grad.

 12. Neša kaže:

  @miXa

  "Kopija jeste, ali neuspela nije (bio na nekoliko vašara uglavnom u germanskom delu Evrope)"

  Zar se može jedan stil manifestacije uzeti za uzor i/ili poređenje?

  @abrakadabra

  "Ako nekome smeta ovaj subotički novogodišnji vašar….neka ga jednostavno zaobiđe. I ne komentariše."

  Upravo to i radim svake godine jer sam još prve godine postojanja bio razočaran idejom, izgledom i organizacijom ali i "oduševljenjem" građana njime. 

  @Petar K.

  "…za ovakve svetkovine je bitno ne kako se zovu nego šta odražavaju (vreme praznika kada je pomirenje na umu npr.)"

  E, vidite, upravo na to i mislim!!! Ovaj "Novogodišnji vašar" je sve samo ne to što bi trebalo da bude a što i Vi pominjete. Za mene dvadesetak tezgi đinđuva i žderancije (sa sve šunkama i kobasicama u vreme posta kako je ispravno zapazio Usputachni) ne predstavljaju duh novogodišnjih praznika. Potrebno je mnogo, mnogo više od par minuta šetnje i četrdesetak metara prostora sa sadržajima čiji je osnovni cilj da se ljudima uzme novac! Kakav je to praznični duh kada u meni promrzli prodavac ozlojeđen visokom zakupninom tezgi i troškovima isključivo vidi nekog ko bi trebalo da mu omogući zaradu a sve vreme ni traga od uljudnog odnosa, prazničnog raspoloženja, osmeha… ni "dobar dan", ni "izvolite" ni "doviđenja"… 

  Ne pristajem da me neko zamajava lagarijama.

OSTAVITE KOMENTAR