Pre Statuta Vojvodine uraditi reviziju Ustava

Gradski odbor Nove Stranke smatra da je pre pisanja predloga Statuta Vojvodine bilo neophodno inicirati reviziju Ustava Srbije. Razlozi za to su brojni. Ovaj Ustav je loš, nije izdržao ni jedan test. Sporan je i sa stanovišta legitimnosti i legalnosti. Posledica tog posla biće vojvođanski Statut koji nije usaglašen s Ustavom, navode u saopštenju.

 

NOVA STRANKA– Dodatni problem za nas u Novoj Stranci je i to što predloženi nacrt Statuta Vojvodine deluje kao da je reč o delu zakonodavstva o lokalnoj samoupravi. Ovaj nacrt Statuta ne ide dalje od zakona o lokalnoj samoupravi i tu treba da se upitamo o tome šta je smisao vojvodanske autonomije ako je ona svedena na opseg nadležnosti lokalne samouprave, rečeno je iz ove stranke.

 

Imajuci u vidu da je i stranka koja je podnela zahtev za ocenu ustavnosti pomenutog Statuta (DSS) i koja je bila glavni zagovornik "vraćanja" Vojvodine u ustavne okvire Srbije izgubila statut parlamentarne stranke, a da je trenutna vladajuća stranka (SNS) "ukapirala" posle mnogo vremena, evropske vrednosti regionalizacije i poštovanja različitosti, kao i to da nema osobe koja je obavljala značajnu političku funkciju u Srbiji nakon 2006. godine koja svojim delovanjem i u javnim nastupima nije jasno pokazala da ne poštuje Ustav jer ga je, izmedu ostalog, nemoguće poštovati zato što je defektan i nepopravljiv.

 

Smatramo da je potpuno apsurdna i paradoksalna situacija da se u Srbiji prvo piše novi Statut Vojvodine, umesto Ustava Srbije. Posledica tog posla bice vojvodanski statut koji nije usaglašen s Ustavom.

 

Bez želje da se takmičimo u tome ko je veci "autonomaš", Nova Stranka smatra da Vojvodina treba da ima "autonomiju do državnosti", tj. najširi stepen autonomije. U tom delu mogu da budu korisna rešenja iz omnibus zakona o vraćanju dela nadležnosti Vojvodini koji je u Skupštini Srbije usvojen 2002. godine.

 

Gradski odbor Nove Stranke smatra realnim očekivanje da će do kraja godine biti organizovani vanredni pokrajinski izbori i da je Nova Stranka spremna za ucešce na tim izborima.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR