Prečistači otpadnih voda za Bajmok i Čantavir

U okviru projekta „Čista Srbija”, prečistače otpadnih voda trebalo bi da dobiju subotička prigradska naselja Bajmok i Čantavir. U gradu i okolini predviđena je i izgradnja 110 kilometara kanalizacione mreže. Prema najavama, ukupno ulaganje biće vredno oko 20 miliona evra.

U Bajmoku od sredine devedesetih godina postoji gotovo 10 kilometara izgrađene kanalizacione mreže koja nije u funkciji: napravljena je samodoprinosom meštana, u nadi da će Bajmok kad-tad biti priključen na kolektor i prečistač.

JKP „Vodovod i kanalizacija” imalo je u planu da za ovo mesto sa oko  7.400 stanovnika, obezbedi prečistač otpadnih voda, te je izrađen projekat i za pribavljena građevinska dozvola. Međutim, novac za tu investiciju nije obezbeđen, pa je građevinska dozvola, koja je istekla,  morala da bude obnovljena u septembru prošle godine.

Po projektu je, kako je za „Politiku” objašnjeno, predviđeno da naselje dobije 25 kilometara kanalizacione mreže u prvoj fazi, dok bi kasnije imalo 60 kilometara kanalizacije. U funkciju bi bilo stavljeno i izgrađenih postojećih 9,7 kilometara, a postrojenje prečistača je predviđeno na gradskom zemljištu uz rečicu Krivaju. Bilo bi to važno i sa ekološkog aspekta jer bi se sa prečistača u vodotok ispuštala voda koja je po kvalitetu u skladu sa domaćim i evropskim normativima, tim pre što je Krivaja sada često izložena raznim industrijskim zagađenjima. Inače, kapacitet prečistača planiran je za 5.000 domaćinstava.

Prečistač istovetnog kapaciteta trebalo bi da bude izgrađen i u Čantaviru, selu s nešto više od 6.500 stanovnika. U njemu takođe postoje fragmenti kanalizacione infrastrukture, za dve zgrade podignute u drugoj polovini 20. veka. Nažalost, otpadne vode iz njih ulivaju se direktno u rečicu Čik. I u Čantaviru je predviđeno polaganje 25 kilometara kanalizacione mreže. Planirani tempo izgradnje ove komunalne mreže i dva prečistača otpadnih voda projektovan je za na narednih pet godina, kako bi javna kanalizacija počela da funkcioniše i u seoskim sredinama, a ne samo u Subotici. U perspektivi, u selima oko grada bila bi uspostavljena i vodovodna mreža.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. bosandzeros kaže:

  Predizborni marketing !

 2. Istinom protiv lazi kaže:

  a Zednik opet izvisio jer to zbog nacionalnosti ili stranacke pripadnosti gradjana?

 3. Opet se mora praviti ali bice kaže:

  Eto opet se vidi kako su nekad
  Politicari radili. Naprave kao nesto ali ne radi.
  Sad se radi imace redovnu kanalizaciju. Kao palic.

 4. Tramp kaže:

  Reko Bakić ili…?.?.

 5. Petar G. kaže:

  Idu izbori.
  Sad je vreme da se mnogo laže
  i naveliko obećava!

 6. pista kaže:

  Hoce li ovi sto obecavaju konacno shvatiti da su provaljeni… pa uvek nesto najavljuju, grade kaka su izbori. Sta ste do sada cekali prevaranti jedni!?

 7. +++ kaže:

  pista – Sve što se radi, radi se između nekih izbora. Prema tome, svi koji nešto rade su, po toj logici, „prevaranti“ i „sakupljači poena za izbore“. A vama ovde je od kanalizacije (jer ionako serete gde god stignete), potrebniji dobar psiholog, ili još bolje psihijatar, da vas izleči od paranoje.

 8. Mecca kaže:

  Siguran sam da će ovi prečistači da budu preskupi i neefikasni.

 9. +++ kaže:

  Mecca – A da tebe stavimo da prečišćavaš, šta kažeš, sigurno ćeš biti jeftin i efikasan! Lepo kiblu u ruke i vataš g…a kako stižu…kada si siguran da će ovi prečistači biti preskupi i neefikasni. Stručnjače.

 10. pista kaže:

  sedvic za NN lice pod tri + + +

 11. +++ kaže:

  pista – Ništa originalnije nemaš da napišeš osim pominjanja sendviča? Cccccccccc

 12. joža kaže:

  Prečistaći u Bajmoku?….Pustiče bre u potok Čiker kod bivše Nemačke fabrike kudelja.

OSTAVITE KOMENTAR

58 + = 61

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: