Pred Prekršajnim sudom više od 6.500 migranata

Prekršajni sud u Subotici procesuirao je u prvih devet meseci ove godine 6.552 migranta koji su sprečeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice, rekao je Tanjugu predsednik suda Ljubo Simić.

migranti 1

Veći broj njih sprečen je u pokušaju prelaska granice, a manji u samom nelegalnom prelasku granice, zbog čega je jedna broj njih readmisijom vraćen iz Mađarske, precizirao je Simić.

Od ukupnog broja, 3.901 lice je kažnjeno novčanom kaznom, 396 lica manjim kaznama zatvora, 680 maloletnika je kažnjeno ukorom, u 601 slučaju prekršajni postupak je obustavljen ili je zahtev odbačen.

„To su situacije kada su ta lica posedovala potvrde o izraženoj nameri za traženjem azila i bili su u roku od tih 72 sata koji im legalizuje boravak u Republici Srbiji“, rekao je Simić, uz napomenu da je promena njihove rute uzrokovala daleko manji broj predmeta u ovom momentu.

Situacija s migrantima uticala je značajno na povećanje broja predmeta u radu u ovom sudu u odnosu na prethodne godine, pa je tako za prvih devet meseci zabeleženo nešto više od 18.000 predmeta, sa istim brojem sudija i smanjenim brojem saradnika, od čega je rešeno 12.320 predmeta.

Najveći broj njih, osim na migrante, odnosi se na saobraćajne prekršaje, a Simić ističe da je Saobraćajna policija ove godine imala pojačan rad na kontrolu merenja brzine na obližnjem auto-putu, kao i akcije pojačane kontrole usmerene na otkrivanje vožnji pod dejstvom alkohola, ili bez dozvole.

„Aktivnost Policijske stanice na auto-putu je opterećivala ovaj sud, jer su radili celog leta svakodnevno, do prvog sumraka. Mi smo to ispratili i moram da kažem da smo i tu položili ispit, ali smo neke druge predmete, osim javnog reda i mira, malo zapostavili“, rekao je Simić.

On ističe da je 7.469 predmeta rešeno pre njihove pravosnažnosti, što znači da se u istom danu sudi, donosi odluka i izvršava.

 

TanjugKOMENTARI

  1. Niko kaže:

    Kada sam pogledao priloženu fotografiju na ovaj tekst ili ovu vest, u prvom momentu sam pomislio da je svima istovremeno došao nagon za obavljanje velike nužde, pa da zato tako brzo trče u kukuruze.

OSTAVITE KOMENTAR