Predavanje: “Zdrave navike, kvalitetan život”

Predavanje o važnosti zdravih navika i prevenciji bolesti kod starijih lica održana je u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb) u sredu 9. septembra 2020. godine sa početkom u 18 časova.

Predavanje je bilo namenjeno starijim sugrađanima a ulaz slobodan. Predavanje je održano na srpskom jeziku.

Postoji nekoliko promena koje prate starenje zdravih osoba. Na prvom mestu treba spomenuti promenu telesnog sastava i smanjenje funkcije vitalnih organa i tkiva, koje, zajedno sa gubitkom mišićne mase dovode do usporenog odvijanja metaboličkih reakcija i nakupljanja masnog tkiva. Zbog smanjenja mišićne mase i gustine kostiju, dolazi do gubitka snage, stabilnosti i ravnoteže, pa su starije osobe usled fizičke nesposobnosti često primorane da zavise od drugih, a gojaznost dodatno utiče na nastanak degenerativnih promena. Sa starenjem dolazi do smanjene provodljivosti nerava i smanjenog lučenja jedinjenja odgovornih za prenos informacija (neurotransmitera), što uzrokuje promene u funkcionisanju centralnog nervnog sistema, probleme sa snom, promene raspoloženja, poremećaj koordinacije tela, zaboravnost, gubitak koncentracije, depresiju i druge slične pojave.

Predavanje je održala Prim.mr.dr.med. Liljana Sokolova, doktor medicine, specijalista higijene, magistar zaštite životne sredine, pred odbranom doktorata iz oblasti Narodnog zdravlja, tema iz ishrane.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

Događaj se organizovao u skladu sa odredbama Vlade Republike Srbije, nošenje maski je bilo preporučeno u zatvorenom prostoru kao i poštovanje fizičke distance. Prostor se dezinfikovao prema preporukama svetske zdrastvene organizacije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR