Predfestivalski program na Trgu slobode

Predfestivalski program 20. Festivala evropskog filma Palić kreće već 2. jula, a selekcija „Pobednici Palića“ biće prikazana u bioskopu na otvorenom koji se nalazi u samom srcu Subotice na Trgu slobode.

 

Takođe 2. jula u bioskopu EuroCinema startuje i selekcija „Evropa i hrišćanstvo“, dok će filmovi iz programa „Omaž dobitnicima nagrade Erste Underground Spirit“ biti prikazani 6. i 7. jula.

 

U saradnji sa British Councilom 12. jula na Trgu slobode biće održan mini koncert Festivalskog orkestra Nomus i projekcija prvog trilera Alfreda Hičkoka „Stanar“ iz 1926. godine.

 

Program “Pobednici Palića” (2-11. jul) je nastao povodom obeležavanja dva jubileja: 20 godina Festivala evropskog filma Palić i 10 godina od kada je Festival orijentisan samo ka evropskom filmu. U okviru programa biće prikazano 10 filmova koji su osvojili nagrade za najbolji film – “Zlatni toranj”.

 

Gledaoci će imati priliku da pogledaju izuzetna filmska ostvarenja: „Smrt gospodina Lazareskua“ (Kristi Puiju), „Valcer sa Baširom“ (Ari Folman), „Posle venčanja“ (Susanne Bier), „Kako se završilo leto“ (Aleksei Popogrebsky), „Iza brda“ (Emin Alper), „Zaustavljen na putu“ (Andreas Dresen), „Najsrećnija devojka na svetu“ (Radu Jude), „Od groba do groba“ (Jan Cvitkovič), „Kontrola“ (Antal Nimród), „Godina đavola“ (Petr Zelenka). Filmovi će biti prikazani od 21:30h

 

Kao doprinos obeležavanju 1700 godina od objave Milanskog edikta, Festival evropskog filma Palić je priredio program “Evropa i hrišćanstvo” u okviru kojeg će od 2. do 5. jula biti prikazano 8 filmova: „Viridiana“ (Luis Bunjuel), „Sedmi pečat“ (Ingmar Bergman), Tomas Mor, čovek za sva vremena (Fred  Zinnemann), „Andrej Rubljov“ (Andrej Tarkovski), „Demoni“ (Ken Rasel), „O bogovima i ljudima“ (Xavier Beauvois), „Adevič“ (Bruno Dumont), „Imamo papu“ (Nani Moreti). Izbor filmova je bio jedan od poslednjih selektorskih poduhvata nedavno preminulog Dinka Tucakovića. Program će se prikazivati u bioskopu EuroCinema na Otvorenom univerzitetu Subotica.

 

Ulaz na sve projekcije je slobodan. U slučaju loših vremenskih uslova program sa Trga slobode će se prikazivati u bioskopu EuroCinema nakon završetka druge projekcije.

 

Program Pobednici Palića

 

2.7. – Godina đavola (Zlatni toranj, 2003)

3.7. – Kontrola (Zlatni toranj, 2004)

4.7. – Smrt gospodina Lazareskua (Zlatni toranj, 2005)

5.7. – Od groba do groba (Zlatni toranj, 2006)

6.7. – Posle venčanja (Zlatni toranj, 2007)

7.7. – Valcer sa Baširom (Zlatni toranj, 2008)

8.7. – Najsrećnija devojka na svetu (Zlatni toranj, 2009)

9.7. – Kako se završilo leto (Zlatni toranj, 2010)

10.7. – Zaustavljen na putu (Zlatni toranj, 2011)

11.7. – Iza brda (Zlatni toranj, 2012)+

12.7. – Koncert: Festivalski orkestar NOMUS – 21:30h

12.7. – Silent Hitchkock – 21:45hKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR