Predlog za ulicu Jovanke Broz

Centar Tito i Društvo za istinu o NOB iz Subotice uputili su predsedniku Skupštine grada Subotica predlog da jedna od subotičkih ulica ponese ime Jovanke Broz.

 

U saopštenju ovih organizacija navodi se da je Brozova dala „veliki doprinos u mnogim važnim pitanjima unutrašnje i spoljne politike Jugoslavije, što su njeni protivnici, kako u periodu socijalizma tako i kasnije, do njene smrti osporavali i minimizirali”.

 

Smatraju da je Jovanka Broz simbol epohe koja je obeležila istoriju Jugoslavije, ali i čitavog sveta i podsećaju da je zajedno sa Titom četiri puta posećivala Suboticu. 

 

„U epohi u kojoj je živela Jovanka Broz živela je i razvijala se Subotica. Davanjem imena Jovanke Broz jednoj od ulica ili trgu u Subotici mi bismo jasno potvrdili da smo na strani antifašizma, da smo sastavni deo borbe za ljudska i građanska prava, da cenimo borbu ove hrabre partizanke i odlučnog borca protiv svih oblika nacional-šovinizma. 

 

Time bismo pokazali da smo uvek bili i da jesmo otvoreni grad koji prihvata i neguje visoko-moralne ljudske vrednosti” – navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Jovanka broy u subotici

B92

 KOMENTARI

 1. Scaly kaže:

  Potpisanim udruženjima je malo što su sedamdeset godina živeli na grbači naroda, pa bi još i danas, mnogi od njih još uvek 'prvoborci' i njihovi naslednici s velikim penzijama – živeli i dalje kroz razno-razna imena ulica i izmišljenih 'života i dela'! Istina, bili su oni pritajeni zadnjih dvadesetak godina i to ne zbog – kako vele – nekadašnjeg antifašističkog delovanja, već zbog nedela krajem ww2 rata i posleratnog perioda… setimo se otimanja hrane, pšenice, čišćenja tavana, čupanja brkova, Golog otoka, Blajburga, otimanja imovine, konfiskacije, nacionalizacije… kolonizacije… ubistava neistomišljenika….. 'dobrovoljnog' odlaska Nemaca iz Vojvodine… pa rušenja naše nam 'mile' Jugoslavije i sitnog potkradanja i 'otuđivanja' od strane komunista tokom šezdesetak godina…

  Sada im dobro došla smrt Jovanke Broz kako bi se još jednom podičili i svojim (ne)delima…. A gde su bili ovih celih 20 i kusur godina? kada je bila izbačena doslovce na ulicu i živela na Dedinju u polusrušenoj kući bez struje, hrane, zanemarena od svojih dragih drugova i 'vernih' antifašista, komunista i sledbenika supruga joj Josipa… Još joj nisu dali niti bednu crkavicu od penzije kako se ne bi govorilo da je umrla u neimaštini upravo zbog male penzije… jer ako već ima penziju imala bi i zdravstveno osiguranje, a to bi je duže održalo u životu! Zašto joj drugovi iz Centra Tito i Društva za istinu o NOB-u onda nisu dali zdravstveno osiguranje da bi se mogla lečiti i pomoć da bi živela životom dostojnim čoveka, već danas traže ulicu s njezinim imenom da bi im se potvrdila antifašistička pripadnost i 'negovanje visoko moralnih ljudskih vrednosti'! Da nije bilo hrvatske vlade i njenog posredovanja u zbrinjavanju Jovanke Broz, Titova supruga nikada ne bi više ugledala novinare i dala im intervju, ali ni dobila penziju i zdravstveno osiguranje da bi se mogla lečiti. Eto to ste vi,  bednici i kukavice udruženja: Centar Tito i Društvo za istinu o NOB-u 'činili' i učinili za Jovanku Broz – jedno veliko NIŠTA čučeći u ilegali i strahu od Slobine vlasti i neočetničke odmazde….. a grad Suboticu ne mešajte u svoju prljavu komunističku rabotu.

   

 2. asdasd kaže:

  Smesno

 3. Gospon kaže:

  Druže Tito – nisi nas ni pit'o kad si odn'o kuruze i žito!

 4. Prolaznik kaže:

  Sramota za NOB,svakako. Matije Korvina bi mogla da dobije ime Jovanka Broz.

 5. JimmyQ kaže:

  Ja sam za to da se nekoj ulici da ime Tom&Jerry, pa nasmejali su tolike generacije, a naučno je dokazano da smeh produžava život cool Kad smo već kod banalnih tema u ovoj državi koja čvrsto stoji na dve čačkalice…

 6. Gospon kaže:

  PROLETERI SVIH ZEMALA UJEDINITE SE – NARODU NA VRAT POPNITE SE,DOK STE VI GORE – DA MU NE BUDE BOLJE!

 7. voyager kaže:

  Rekao bih – Bolje ikad, nego nikad. Cenim predlog ai mislim da ce to porucnik Maglai pokusati spreciti na svaki nacin. Mozda cemo i mi nauciti red lepog ponasanja i postovanja. Zamislite koliko ulica nosi naziv Zoran Djindjic, a gase se ulice (i nazivi gradova) "Titov …" . Kakav nedostatak kriterijuma.

OSTAVITE KOMENTAR