Prekogranične košarkaške utakmice dece iz Srbije i Mađarske

„Prekogranične košarkaške utakmice“ naziv je međunarodnog projekta, koji su zajedno sproveli Omladinski košarkaški klub “Spartak” iz Subotice i Sportsko društvo “Košaršuli” iz Mađarske. Ukupna vrednost projekta, koji je većim delom finansirala Evropska unija je više od 165 hiljada evra.

Preko sto utakmica na ukupno šest turnira u Srbiji i Mađarskoj, turniri ulične košarke, porodični dani, seminari za trenere. To je samo deo brojnih aktivnosti koje su održane u okviru prekograničnog IPA projekta.

Predsednik Sportskog društva Košaršuli iz Hodmezevasarhelja, doktor Andraš Elek je u izjavi za RTV istakao da je za njih velika stvar što su imali prilike da se druže i igraju sa ekipama iz Srbije, koja kako je rekao ima značajnu košarkašku istoriju. Upoznavanjem drugačije košarkaške kulture, stilova igre, ali i suđenja, za decu iz Mađarske predstavlja nezaboravan doživljaj, zaključio je Elek.

Na zatvarajućoj konferenciji projekta u Subotici prisustvovao je i generalni sekretar Košarkaškog saveza Vojvodine, Zlatko Bolić, koji je istakao da je ovo dobar primer kako treba klubovi i gradovi iz Vojvodine da sarađuju sa klubovima i gradovima iz Evropske Unije, u ovom slučaju Mađarske.

„Zna se da sport uvek povezuje, nikada ne razdvaja. Pogotovo u ovom slučaju kada su deca u pitanju. Deca će jednog dana porasti i biti odrasli ljudi, baviće se nekim svojim poslom. Mnogo će značiti u tim godinama da se ta deca, odnosno ti ljudi povezuju i pomažu, kao što se pomažu sada putem ovih projekata“, rekao je Bolić.

Omladinski košarkaški klub Spartak je sredstvima iz projekta obezbedio dva lap-topa, 40 lopti i 4 garniture dresova, a u tri osnovne škole u Subotici biće ugrađeni koševi za misi basket. Predsednik kluba Jovan Sirovina poručuje da ovo nije kraj saradnje.

„Nije sigurno. Apliciraćemo već u ovom narednom pozivu i mislim da je ovo dobar temelj. Sledeći projekat ćemo napraviti još bolje, da će biti dobro napisan i da imamo velike šanse da priča ima svoj nastavak“, kaže Sirovina.

Ukupna vrednost projekta prekogranične košarkaške utakmice je više od 165 hiljada evra, od toga je Evropska unija obezbedila 140 hiljada. Petnaest odsto od ukupne vrednosti projekta obezbedili su korisnici, a u tome je subotičkom klubu sa 590 hiljada dinara pomogla Pokrajinska vlada.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR