Preminuo književnik i urednik Milovan Miković

Juče je, u 73. godini života, preminuo Milovan Miković, ugledni subotički književnik, urednik i publicista. Pisao je pesme, pripovetke, romanesknu prozu, kritike, romane, eseje, studije i rasprave. 

Rođen je 1947. u Subotici, gde je završio osnovnu i srednju školu. Jedan je od utemeljitelja Radio Subotice (1968.), gdje je isprva bio spiker-novinar, potom novinar, te urednik, a potom glavni i odgovorni urednik Programa na srpsko-hrvatskom jeziku, do marta 1983. kada postaje zaposlenik Novinsko-izdavačkog preduzeća »Subotičke novine«. U tom preduzeću radi kao urednik književnog časopisa Rukovet (1983-1994). Od aprila 1992. je glavni i odgovorni urednik »Subotičkih novina«, a od januara 1994. takođe i direktor preduzeća, do oktobra 2003. godine. Od 2004. bio je glavni urednik književnog časopisa »Klasje naših ravni«.

Od 2005. do 2013. bio je urednik izdavačke delatnosti Novinsko izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« iz Subotice. Od prvog naslova iz 1989. do 2021. objavljena mu je ukupno 21 knjiga: Ispitivanje izdaje (zbirka pesama), Iza ne (zbirka pesama), Avaške godine – krhotine poeme u nastajanju (zbirka pesama), Az árulás vizsgálata (zbirka pesama), Metež (zbirka pesama), Praznina (zbirka pesama), Koreni stvari (zbirka pesama), Grad je reč (eseji), Život i smrt u gradu (eseji), Iznad žita nebo (eseji), Slušaj; zemlja, reči (poezija), Razgovori s Antom Sekulićem (koautorstvo s Andrijom Kopilovićem), Roman u književnosti Hrvata u Vojvodini (antologija), Jedući srce žive zvijeri (pjesme), Prah obiteljske srebrnine, (pesme), Otići nekamo (roman), Nocturno (roman), Motrišta, rasprave, ogledi, Idemo li večeras u kazalište? (tekstovi o pozorištu), Među mnoštvom lica (antologija), Potonulo ušće (roman).

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.KOMENTARI

  1. Bunjevac kaže:

    Pokoj vječni daruj mu gospodine!

  2. Subotičanin kaže:

    Počivao u miru Božjem!

  3. Avaške godine kaže:

    Milovane, počivaj u miru i ne brini za Suboticu koju si toliko voleo i u čije opismenjavanje si uložio ceo svoj život. Neće ti se savremenici odužiti, dozvolili su da tebi, pravom primeru plemenitog Subotičanina komemoraciju drže na Otvorenom univerzitetu, dok nedostojni ovoga grada drže pod opsadom našu zajedničku Gradsku kuću.

OSTAVITE KOMENTAR