Preminuo nemački biznismen Rudolf Valter

Juče je preminuo nemački biznismen Rudolf Valter, dosadašnji najveći investitor u gradu, koji je izgradio hotel „Galleria“.

Rudolf je rođen u Vindekenu u Saveznoj Republici Nemačkoj. Dugo se bavio biznisom koji je razvijao po celom svetu, uključujući Kinu i Ameriku. Poslednju deceniju života najviše je radio u Mađarskoj i Srbiji. Valter će biti sahranjen u Nemačkoj.

Valter je bio veliki ulagač u naš grad i Zrenjanin. Njegova kompanija „PHIWA“ je u gradnju hotela i tri hale u subotičkom Logističkom centru uložila 30 mil EUR.

Bio je jedno vreme vlasnik trgovinskog lanca „Lurdi“ koji je kasnije prodat „Univereksportu“. Na inicijativu RTV Yu eco, proglašen je 2005. za ličnost godine.

RTV Yu eco


KOMENTARI

 1. hh kaže:

  Korona ili nešto drugo?

 2. Gligorije kaže:

  Starost…

 3. saša kaže:

  @hh
  Čoveče ti si definitivno bolestan. Što je bitno od čega je umro.

 4. Zidar Stef kaže:

  Zbog tog sam ja posao izgubio, morao podizati hipoteku na kuću, a još sam dobro i prošao. Za neke moje kolege bolje da i ne pričam, kako su prolazili.

 5. Alijas kaže:

  Verovatno nesto drugo ali ce reci korona.
  Tako to ide kada imas PCR test koji je neprecizan a koriste ga “trazenje” korona pozitivnih.

 6. Gledam ne verujem kaže:

  Ovog ovde su tužili nekoliko puta za ne isplaćivanje radova, koliko se sećam. Kakve su to investicije u koje se pare ulažu, a na kraju se ništa zapravo ne plati.

 7. Južnjak kaže:

  Hvala bogu pa ljudi zaboravljaju. Zaboraviće i ovo zlo koje je bilo u Subotici. Moje saučešće onima koji su izgubili svoje najmilije zbog tog “biznismena”.

 8. Polja kaže:

  Čoveka lično poznavao nisam, ali mnoge koji su zbog njega mnogostruko nastradali, stim ništa dobro o njemu nemam reći.

 9. VALTER BRANI SUBOTICU kaže:

  Rudolf Valter JE U NAJTEŽIM GODINAMA ZA SUBOTICU A TO SU 1990 TE ZAPOČEO INVESTICIJE U SUBOTICI I POKRENUO PRIVREDU. MNOGE SPASIO OD NEMAŠTINE. PRVI JE PODIGAO OBJEKTE U SADAŠNJOJ ZONI U MALOM BAJMOKU. KAO SVAKI ZAPADNI BIZNISMEN TRAŽIO JE POŠTOVANJE UGOVORA. TAČAN DATUM ZAVRŠETKA RADOVA I KVALITET RADA I MATERIJALA. ALI NAŠI FUŠ MAJSTORI I BURAZER BRATIJA I SA SVE PARTISKIM DRUGOVIMA PALA JE NA ISPITU. TO SE POKAZALO NA SUDSKIM SPOROVIMA. IZVRŠITE SVOJE OBAVEZE U SKLADU SA UGOVOROM. NE FUŠERUJTE. NEMOJTE DA VAM SE URUŠAVAJU OBJEKTI U IZGRADNJI I GINU RADNICI. POKOJ MU DUŠE.

 10. No name kaže:

  Francišković se ubio koji je gradio “Galeriju” jer ga je Valter uništio.

 11. ŠTA ONI ZNAJU kaže:

  Skoro 10.000 mališana iz porodica slabijeg materijalnog stanja iz Vojvodine, od kojih je 2.000 iz Subotice i ove godine će dobiti novogodišnji paketić obezbeđen sredstvima preduzeća u vlasništvu nemačkog investitora Rudolfa Valtera.
  Zaposleni Hotela Galerija pomogli Kolevku sa 158.300 dinara

 12. Anonimni kaže:

  UREDNIŠTVU SRAM VAS BILO . NA SILU POKUŠAVATE DA SE ČOVEK PRIKAŽE KAO NEGATIVNA LIČNOST. A NAŠI SU TI KOJI NISU POŠTOVALI OSNOVNA PRAVILA.

 13. No name kaže:

  Alijas – ne znam zašto, ljudi, dozvoljavate sebi da u nekom jedu i pakosti ispadate glupi majmuni!? Ti konkretno – kako zamišljaš “traženje” korona pozitivnih: idu po ulicama pa hvataju ljude i dovode ih silom na PCR test? Gde si to video, some, to možda samo tvoj Đilas zamišlja tako. Iz tih krugova, verovatno, potiče ona budalaština, koju je izvalio i inače cenjeni dr Nestorović, da bi korona nestala kada bi ukinuli testiranje! Ma hajde? Znači, ja osetim simptome, odem da se testiram, a oni kažu: NE MOŽE, NEMA TESTIRANJA, UKINULI SMO DA NE BI BILO KORONE, IDITE KUĆI, JEDITE BELI LUK I PIJTE RAKIJU, REKAO DR NESTOROVIĆ. NEMA VIŠE KORONE!!! Tako zamišljaš? Dakle, ako malo uključiš mozak, shvatićeš da se testiraju oni koji se SAMI prijave za testiranje, pa ako je to 10.000 dnevno, onda se 10.000 testira, a od toga bude xy zaraženih. Naravno, što je više testiranih (dakle, onih sa simptomima), utoliko je više i obolelih. Naravno i da su izbori održani kada se najmanje njih prijavljivalo za testiranje, a to u to vreme nije bilo samo kod nas nego i u drugim zemljama. Posle je i kod njih, a nažalost i kod nas, ponovo krenulo. Saberite se već jednom, možda je test “neprecizan” (koliko “neprecizan” i koliko bi vi zamišljali da treba da bude “precizan” da bi vas zadovoljio?), ali otkuda onda da danas otkrije virus kod preko 6000 ljudi??? Možda je 10% neprecizan, ili čak 20%, ali i onda ostaje 5400 ili 4800 zaista obolelih! Ne može biti da je 500 bolesno a kod 5500 da je omanuo! Te budalaštine i teorije zavera ostavite za Dejvida Ajka i slične “genije”, činjenica je da virus hara i da nije ni veštački napravljen, jer ne bi tako dugo mogao da bude u opticaju, ostavite se bla-bla-bla i gledanja “dokumentaraca” na jutjubu.

 14. Anonimni kaže:

  Najveći investitor u Subotici.

 15. Prika kaže:

  Ne znam coveka ali ako bi njega izbacili Subotica bi ostala bez prelepog Galerija hotela i Simensa.Normalno i svi bez posla koji tamo rade.Koliko se secam njegovih izjava,on je uvek kukao da mu je najveci promasaj dolazak u Suboticu.Mogu komentatori da napisu sa nekim cinjenicama da li je dobar ili los ?

 16. Rax kaže:

  Ja sam ga uüoznala, nije ostavio jak utisak na mene, ali ako se dobro secam ubijene milice mama je bila jo zahvalna na pomoci, koju je dobila od njega. Posto se uglavnom pise negativno ovde o njemu, ja sam pogledala vise izvora,prosto ne mogu da poverujem da je bio tako los covek, ako je samo jednom decijem selu dao 29 mil. Maraka ili eura, isto tako je valjda i u gvatemali finansirao decu, a puno je donirao i za obolele od raka. Eto imamo i mi ovako velike biznismene, koji su se bogatili i od nasih para, pa opet moraju gradjani da se organizuju da se nekome pomogne opraviti krov ili renovirati neka kuca.

 17. Anonimni kaže:

  Imao je običaj da zapošljava volontere, kojima se i nakon 6 meseci besplatnog rada, nije udostojio da plati putne troškove za gradski autobus.

 18. Neko iz mase kaže:

  A da nisu ti koji su od njega nastradali jer nije dozvolio da ga neki šalabajzeri zavrću? Recimo po našem starom običaju “šta on zna” ugradite treću klasu materijala a pogodite prvu. Ili recimo napravite neko “sranje” pa po dobroj staroj navici “izgladićemo ispod stola,uz večeru,piće i sisatu pevaljku” to ne prođe kod “starog Švabe”. On je ušao poslovno sa vama onako kako se na zapadu posluje,jer zapad ste hteli zar ne? A vi niste to hteli,zabuna je bila? Sad shvatam,vi ste samo kolateralna šteta vas samih. Ili vašim prostim žargonom da bi ste to shvatili: hteli ste da karate a kad su vas pokarali onda kme,kme. I treba da vas kraju,onako pošteno kako samo oni znaju!

 19. Valter brani Sarajevo kaže:

  Pa, dobro zašto ne napišete svoja iskustva?
  Ja se sećam da se neki lik ubio zbog njega, a ja sam lično bio prisutan u postupku gde je optužen da je pokupio kocke od jedne firme u Subotici. Klasična krađa. I to nije bila mala vrednost. Na kraju je ispalo da ti koji su pokradeni, duguju njemu. Očigledno je bio opasan igrač.
  Valter je onda bio star, sigurno preko 80,a izgledao je potpuno vitalno.
  Pitam se koliko je imao godina kada je umro. Sigurno preko 90.

 20. Aca kaže:

  Izuzetan covek strog i pravedan a vi pisite gluposti i lazi koliko hocete!

 21. bac Vranje kaže:

  @ Valter brani Sarajevo
  kad procitas presudu koju je sud doneo protiv Franciskovica sve ce ti biti jasno. Zalosno je sto mnogi komentarisu stvari a ne znaju pozadinu svega sto se desavalo pogotovo sa izgradjnom Galerije,ali fala Bogu jos uvek postoji sudska presuda koju svaki moze procitati,ako mu je do istine

 22. Link kaže:

  @bac Vranje možeš li ostaviti link za one koji ne mogu pronaći.

 23. Pošteno plaćeni VALTEROV RADNIK kaže:

  Najbolji posledavac za kojeg sam radio, poštene plate isplaćivao i čak davao 13platu koju ni dan danas naši tajkuni neplate i redovnu a kamoli 13platu.Da pošteno je plaćao za pošteno odrađen posao zato verovatno ovi nezahvalni tako zvani majstori loše komentarišu za njega

 24. Rax kaže:

  Informacije na google pod: rudolf walther, uglavnom na nemackom, ali pomocu google translater, lako moze da se prevede.

 25. Milos kaže:

  Mi zivimo u paralelnom svetu, sta zna jedan nemac koji potpisao milion ugovora u svom zivotu kako se radi kod nas. Tu ako te ne za**bu izvodjaci onda ce da se srusi plafon na njih.

 26. Pera kaže:

  Pođimo od početka, od suštine. Valter nije Nemac, on je marioneta.

 27. sev24 kaže:

  Kamo sreće da je u Subotici, pa i celoj Srbiji bilo više Valtera. Svaki pošteno ugovoren i odrađen posao, u traženom roku i kvalitetu treba biti pošteno i na vreme plaćen. To je bilo pravilo gosp. Valtera. Nažalost to je u Srbiji za sada jednačina sa tri nepoznate.

 28. istina kaže:

  Ne znam da li je bio dobar ili los covek ali je verovatno u drugom svetskom ratu bio na pogresnoj strani

 29. Bez imena kaže:

  Sta je sa platama I prekovremenim satima sto je gospodin franciskovic ostao duzan radnicima

 30. Sanja kaže:

  Umeo je da bude tezak i zahtevan, perfekcionista i dobar biznismen, ali se trudio da uvek bude pravedan. Ponekad mu to nije islo za rukom, ali verujem kao i svakom coveku… Zaslužio je poštovanje većinom svojih dela u poslovanju i humanitarnom radu. Malo je takvih!

 31. Stef kaže:

  @Bez imena kao jedan od bivših radnika gospodina Franciškovića odmah ću da te ispravim, jer sve ono vreme dok sam ja radio kod njega uvek je bio pošten i redovan sa isplatama. Kada neki tamo svaba odbije da ti isplati preko 600 000 evra teško bude isplatiti bilo koga, jer pare ne rastu na drveću ako nisi znala.

 32. Herodot kaže:

  @ istina
  20. 11. 2020. u 13:09

  Ne znam da li je bio dobar ili los covek ali je verovatno u drugom svetskom ratu bio na pogresnoj strani

  On na pocerku WW2 sa svojih 17 godina nije ima nikakav izbor i bio je na onoj strani na kojoj je morao i koja ga nista nije pitala da li hoce ili nece. . Nije svako imao izbor da bira a la carte, izmedju cetnika, ustasa, balista, njilasa, partizana, i svih ostalih ratnickih vrsta i podvrsta koje su se junacki borile (uglavnom na stetu vlastitog naroda) sirom Balkana.

 33. istina kaže:

  @ Herodot

  Lepo opravdavas nesto sto se ne moze opravdati. Svako ima izbor bio on los ili dobar. Sto nije odbio da sluzi u Nemackoj vojsci i da snosi posledice.
  Po ovoj tvojoj teoriji, svako se na taj nacin moze pravdati pa cak i oni koji su morali ici u ustase, balije, teroriste, partizane….jer jebiga, nisu imali izbora.

 34. Rax kaže:

  Rudolf w. Je imao 16-17 godina kada je zapoceo 2. Sr. Ne znam na kojoj strani je bio. Bili su i madjari, hrvati itd. Na pogresnoj strani. Imamo tu narod, a koji stalno potencira ovu temu, koji je nedavno isto bio na pogresnoj strani, doduse oni nisu ratovali, ali zato imaju ratne veterane. Mogu da zamislim, ovaj nas, a i hu mentalitet, koliko puta je prevaren, a i pored toga je ostao covec, bar po ovom sto pisu mediji o njemu, donirajuci deci sirom sveta.

 35. Mihaly kaže:

  Valter je više pomogao Suboticu, Vojvodinu i Srbiju nego sve navodne patriote i “branitelji” Kosova koji se ovde javljaju.

 36. istina kaže:

  Mihaly

  Neki od branitelja Kosova su dali i svoje zivote za to. Svaka cast Valteru za sve sto je ucinio za nas ali ne treba vredjati nase ljude koji su ratovali da odbrane Kosovo i koji su dali svoje zivote za to.
  Jer juce je bilo Kosovo koje ipak nismo odbranili, nemojte sledece da bude Vojvodina koju opet necemo moci da odbranimo…mada je vecini ovde to mozda i potajna zelja.

 37. Herodot kaže:

  @ Istina
  Ja nikoga ni za sta ne opravdavam niti sam pozvan za to. Ja se samo zgrazam nad odvratnim i podlim pitanjima kojima mrtvom coveku, o kome ocito nista ne znas, pokusavas insinuirati valjda nekakav nacizam i fasizam. Ako te bas stvarno zanima na cijoj strani je bio, mogu ti reci – bio je na strani pobednika. A pobednici su oni koji hrane 2/3 celokupne gladne bedne i siromasne Srpske poulacije, bez obzira da li u Malom Bajmoku ili u Berlinu. Omogucuju hiljadama ljudi po Malom Bajmoku i stotinama hiljada Srba po Nemackioj da dobro saviju kicmu i marljivo sluze i rade u korist pobednika i da pitaju – Gazda, jesi li zadovoljan sa mojim radom?

 38. Dejan M. kaže:

  Istina. Tvoja Srbija je mozda u drugom svetskom ratu bila na pravoj strani. Ali od kada Seselj vodi politiku Srbije, od tada ste na strani gubitnika.

 39. Lucija kaže:

  Neka mu je laka zemlja radila za njega i licno smatram da je bio jako dobar covek cenio radnike a ostalo,,,,, amin

 40. Mira kaže:

  Naposteniji Ali qanasi lopovi unistili my

 41. Rodjaka kaže:

  Moja sestra od tetke se udala za njega. Kada je bio rat i moju roditelji nusu imali sta da jedu, ni 50 maraka nije mogao da im pozajmi (ne pokloni!). Posetio mi je roditelje, doneo 3 lonca za poklon. Steta da se u lonac nista nije imalo da se kuva.
  Jeste da je puno gradio u subotici, ali svaki kapitalista ulaze svoj kapital da bi izvukao mnogo vise.
  Na mene je ostavio utisak da mu je slava bila vaznija nego njegovi najblizi.

 42. Disappointment kaže:

  @ Rodjaka

  … a od kuma televizor.
  Jedan Nemac, Holandjanin, Danac, Norvezanin Englez itd. Ima potpuno drugaciji odnos prema rodbini, porodicnim klanovima, a tek pogotovu prema rodbini treceg ili cak cetvrtog stepena. To nema nikakve veze sa skrtoscu odnosno egoizmom. To je takav mentalitet i vaspitanje. Ponuditi spontano nekome novac u tim zemljama lako moze biti shvaceno i kao uvreda, Pokloni su po pravilu skromni iz prostog razloga da se neko ne dovede u neugodnu situaciju da na skup poklon mora odgovoriti takodje jednim skupim poklonom. Pravilo na zapadu kaze – Sa rodbinom jedi pij slavi i veseli se, ali nemoj nikada praviti nikakve poslove, pogotovu nikakve novcane transakcije pozajmice i slicno. Primera radi u Nemackoj se sretnu spontano na ulici dva brata, svrate u pivnicu na par piva. Ustanu od sanka, svako plati za sebe svoj ceh, pozdrave se, posalju pozdrave deci i suprugama i razidju se svako na svoju stranu.

OSTAVITE KOMENTAR