Priča o bratstvu navijača

Radnički i Spartak imaju posebnu vezu, kada oni igraju, navijači oba kluba navijaju zajedno. Ta lepa slika, koja se retko viđa na fudbalskim stadionima.

800x600_meraklije-i-marinci

Navijači Radničkog Meraklije i pristalice Spartaka Marinci su bratske grupe i to od 1992. godine. 

 

Kako se navodi na jednoj navijačkoj Facebook stranici, priča o bratstvu navijača kluba sa juga i kluba sa severa Srbije počela je spontano.

 

Početkom devedesetih navijači različitih klubova bili su u kontaktu dopisivanjem i razmenom fotografija.

 

– Dopisivao sam se i ja, a među tim prijateljima se našao i jedan Marinac Veljko. Iz tog našeg druženja se rodila ideja o bratimljenju grupa. Mada, u početku smo se vodili idejom da se nas dvojica vidimo, na prvoj narednoj utakmici, bez obzira na grupu. Svi moji drugovi su znali o tim mojim kontaktima sa navijačima iz zemlje i inostranstva – napisao je jedan Meraklija, "krivac" za bratimljenje.

 

On dalje navodi da je svojim drugarima rekao da "Nišlije niko ne voli i da nemaju nijednog prijatelja u zemlji i dodao da ni Subotičane niko ne voli".

 

– Nisu svi bili oduševljeni tom idejom, ali su vremenom bila sve manja protivljenja nekoj takvoj ideji. Uskoro je moja namera da dočekam prijateljski svog prijatelja iz Subotice prerasla u opšte raspoloženje da to ipak bude na nivou grupe. Prva prilika za to bila je utakmica u Nišu. Veljko mi je, ne sumnjajući da bi iz toga išta loše moglo da izađe, javio kad stižu i da ih čekamo na železničkoj stanici – dodaje Meraklija.

 

Vozom je te 1992. godine stigla mala grupa Marinaca koja je bila smeštena na severnoj tribini, ali su Meraklije i Subotičani dobar deo utakmice proveli zajedno, pomešani.

 

– Posle utakmice smo ih ispratili do busa sa igračima i poželeli srećan put. To nije ostalo nezapaženo iz uprave našeg kluba, te je prvom prilikom na TV-u to objavljeno kao nesvakidašnja scena sa srpskih stadiona – priča dalje ovaj Nišlija.

 

Radnički je u toj utakmici pobedio sa 5:0, ali rezultat nije bio u prvom planu.

 

– Od Marinaca je usledio poziv da već na sledećoj utakmici, na proleće, budemo njihovi gosti. Put Subotice, sa igračima, dan ranije, je krenulo isto samo nekoliko nas. Dočekani smo prijateljski, odvedeni u diskoteku, pošto je bila subota veče, a na spavanje otišli na Spartakov stadion. Tačnije, sa nekolicinom Marinaca se preskočilo i upalo u ložu stadiona, gde se spavalo i dočekalo jutro. Dobro, nisu svi spavali na stadionu, neki su bili tamo, a neki smo spavali i po kućama – navodi se u pismu ovog navijača.

17540-marinci-meraklije-fontana

Na utakmici u Subotici navijači su navijali zajedno na istočnoj tribini. A prijateljstvo ove dve grupe je nastavljeno i narednih godina.

 

– Prijateljstvo započeto u Nišu i Subotici, nastavljeno je i na gostovanjima Radničkog i Spartaka. Oni su nama došli u pomoć u Novi Sad, a mi njima u Kruševac. Neretko su Marinci dolazili u Niš, kad je naš Real igrao neku jaču utakmicu, ili samo ovako, iz fazona. A naša zajednička gostovanja bila su novina na srpskoj navijačkoj sceni. Svaki naš naredni susret samo je učvršćivao započeto prijateljstvo – priča Meraklija.

 

Tačno dve decenije od prvog susreta, navijači oba kluba mogli su da zajedno gledaju duel svojih ljubimaca u Superligi u koju se Radnički vratio nakon 9 godina pauze.

 

– Ne mogu vam opisati osećaj od prošle sezone kada sam ponovo sa istim ljudima stao na jug i zajedno navijao, kao nekad pre 20 godina. A još ponosniji kad su mi na istoj utakmici, matori Marinci rekli da smo za sve ovo krivi Veljko i ja. Iskustva sa svih tih utakmica se ne mogu opisati rečima, kao ni drugarstvo koje se tu razvija. To se jedino može doživeti – navodi dalje.

 

Kako kaže na kraju ovaj "krivac" za bratimljenje, "bratstvo uspostavljeno pre 22 godine, a koje i dalje traje, dužnost je i lepa obaveza mlađih generacija da nastave tradiciju onih koji su branili boje svog grada svih ovih decenija i stvarali ime koje mnogi danas sa ponosom nose".

 

Sinoć

radnicki spartak

 

JUŽNE VESTI – NIŠKOMENTARI

  1. Milos kaže:

    I zato sad svaku utakmicu Spartak i Radnicki igraju 3 za 3. Posteno.

OSTAVITE KOMENTAR