Prihvatilište za beskućnike u Subotici tokom cele godine

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici i ove godine pruža utočište ljudima koji u zimskom periodu nemaju krov nad glavom. Novina je da prihvatilište ove godine radi bez prekida, a ne samo tokom najhladnijih dana, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Privremeno prihvatilište od početka izbijanja epidemije u našoj zemlji radi sa smanjenim kapacitetom. To znači da umesto 20-ak kreveta, beskućnici na raspolaganju imaju šest ležaja, uz jedan dodatni krevet gde se po potrebi mogu izolovati osobe kod kojih se utvrdi da su zaražene Kovidom-19.

U prihvatilištu se pored toga poštuju i druge mere propisane od strane Zavoda za javno zdravlje Subotica.

„Nošenje maski, dezobarijere, dezinfekcija površina, dezinfekcija ruku, distanca. Sve ono što mora da se poštuje da bi pokušali da na što bezbedniji način boravimo u jednom kolektivnom smeštaju, kao što je ovaj”, objašnjava Miodrag Varo iz Crvenog krsta Subotica.

Prihvatilište je otvoreno krajem decembra i kapaciteti su od tada uglavnom popunjeni. Osobe koje tu potraže spas u zimskom periodu dobijaju sve ono što je Crveni krst obezbeđivao i prethodnih godina.

„To su tri obroka dnevno, garderoba, smeštaj, kreveti za sve korisnike usluga, dakle sve one ljude koje Centar za socijalni rad uputi u Privremeno prihvatilište za beskućnike, tačnije za sve one ljude, sve one Subotičane koji nemaju krov nad glavom”, dodaje Varo.

Grad je za funkcionisanje Prihvatilišta izdvojio pola miliona dinara, a pored Crvenog krsta su u ovaj posao uključeni Centar za socijalni rad i subotička organizacija Karitasa.

 

RTVKOMENTARI

 1. Farago Zoltan kaže:

  Konačno ! Pa zar je toliko godina trebalo dok se shvati da su to naši sugrađani, kojima je pomoć potrebna preko cele godine ???

 2. Anonimni kaže:

  Ako je samo šestoro sugrađana ugroženo, mi smo onda stvarno u „zlatnom dobu“.

  • Ugrožen ugroženiji kaže:

   …najugroženiji, uvek postoji gradacija. To i retardirani mogu da shvate. A ti idi s milim bogom, ako ti ovo „zlatno doba“ ne odgovara, tamo gde je bolje. Kada nađeš, javi pa i mi ostali da dođemo.

 3. Mercedes kaže:

  Dobro je . Hrana , kupka , topla soba .
  Jedino mi nije najjasnije , hoce li raditi bas preko cele godine , ili , samo nece zatvarati kad su topliji dani , ove zime .
  Inace , svaka cast , pozdravljam ideju .

 4. rax kaže:

  napokon i neka dobra vest

 5. Stipan kaže:

  @rax
  Pred izbore ce ih biti jos, puno, puno vise dobrih vesti.

 6. Petar kaže:

  Pomozite bolje deci koja boluju i potrebannim je novac a ne ovim mentolima koji nece da rade!!!

  • ................................................. kaže:

   Poštovani Petre. Pre svega najsrdačnije Vas pozdravljam uz svesrdnu molbu da pažljivo pročitate, sledeće.
   Postoji niz životnih preokreta koji čoveka mogu dovesti u veoma neugodnu situaciju, jedna od tih nedavno je bila i umedijima , gde je čovek ostao ni kriv ni dužan bez krova nad glavom.
   Zamislite sebe u situaciji gde nemožete da radite zbog neke situacije, naprimer da ste se nekada negde povredili i da za to niste dobili nikakvu nadoknadu ili obeštećenje.
   Vređati druga lica bez ikakvog povoda posebno putem društvenih mreža, nije ništa drugo nego krivično delo zbog kog možete itekako odgovarati naravno ukoliko se protiv Vas podnese odgovarajuća prijava.
   Čak šta više i ako se nađete prozvanim po bilo kom osnovu nije na Vama da sudite , posebno ne da omalovažavate u ovom konkretnom slučaju štićenike prihvatilišta za beskućnike u Subotici.
   Vaš izraz „mentoli“-neodoljivo aludira na mentalne bolesnike, što opet nije na Vama da:istražujete, dajete dijagnozu ili pak isto obelodanjujete ukoliko imate određena saznanja.

 7. croat kaže:

  Petar, nemam reci za tvoj debilni komentar.

 8. Trovach kaže:

  Mozda bi se u prostoru prve kasarne mogao obezbediti adekvatniji smestaj i za socijalno ugrozene, a i za migrante. Bio sam tamo u rezervi ’91. kao kuvar i te spavaonice su bile dobre nama, pa verujem da bi i drugima odgovarale. Postoji i kupatilo i kuhinja (verovatno su sada ruinirani, ali se verovatno da popraviti). Uglavnom, svakome ko ima dokumenta bi trebalo omoguciti izlazak i povratak, a oni bez dokumenata bi morali ostati unutra i ne vidim sta bi im tamo falilo. Mogu se obnoviti sportski tereni i obezbediti prostorije za druzenje i/ili edukaciju (sto da ne?), a trebalo bi razmisliti i o nekom korisnom radu kako bi zaradili neki svoj dinar. Dakle, to ne bi bio zatvor, a korisno bi se upotrebio objekat koji vec imamo, a propada.

 9. Socijalno zbrinjanje kaže:

  @ Trovach

  Objekat kasarne je suvise mali i skucen za smestaj svih tih socijalno ugrozenih ljudi.

  • Trovach kaže:

   Zar je ona prostorija u MZ Novo Selo mnogo veca od objekta koji sluzi za smestaj jednog bataljona? To je 300-500 ljudi. Postoje tu i hangari za „ne daj Boze“ za masovno zbrinjavanje bar jos toliko ljudi. Ne znam da li si bio u toj kasarni, ali tamo ima mesta za mnogo ljudi, bez da racunamo zgradu komande.

 10. Relja kaže:

  Pogrešna je informacija. Prihvatilište neće raditi cele godine nego samo kada je hladno neće se praviti pauza ako koji dan otopli

 11. Socijalno zbrinjavanje kaže:

  @ Trovach

  Narvno da je kasarna prostrana i velika, a za socijalno zbrinjavanje cak i prevelika. Ja sam zeleo samo malo onako figurativno odnosno jednom komparacijom da podvucem socijalne probleme Subotice, kako one vidljive tako i one nevidljive na prvi pogled. U narodnoj knjizevnosti se to zove Slovenska antiteza ili tako nekako slicno. Posto vidim da publika ima poteskoca oko shvatanja recenica iskazanih u prenosnom smislu, moracu u buduce malo da proipazim na izrazavanje posto narod sa ovog foruma uzima svaku rec zdravo za gotovo i sa figurativnim recenicama i nacinom pisanja, ne zna sta bi mogao da zapocne.

  • Trovach kaže:

   Izvini, ali nismo debili koji ne mogu shvatiti ono sto si napisao. Uporedio si jedan dom MZ sa kasarnom za ceo bataljon. Niko tu nije video neki „prenosni smisao“, nego samo pusto lupetanje. Ja sam predlozio konkretno resenje; predlozi bolje.

 12. Socijalno zbrinjavanje kaže:

  @ Trovach
  Predlozio bih –
  Mozda jedan bolji obrazovni i skolski sistem i to za sve koji sebe ne smatraju debilnim to pod obavezno u radnom logoru smestenom u Prvoj kasarni uz podrsku iskusnih Kineskih i Severnokorejskih kadrova. Mozda bi oni mogli malo da objasne sta je to prenosni smisao i omogucili da da malo bolje „vide“ i „shvate“ jedan jednostavnije napisani tekst.

  • Trovach kaže:

   Izgleda da bas ne razumes procitano. Nisam pominjao nikakav radni logor, vec rad kao opciju uz zaradu. Ko ne zeli da radi imace besplatan smestaj i hranu, kao i neke dodatne sadrzaje (kako sam i napisao). Pravo izlaska bi imali svi sa dokumentima, jer i mi dokumenta moramo imati uvek sa sobom. Ponekad zaboravim poneti dokumenta kada izvedem psa u setnju (uvek u dzepu imam kesu i ubrus-to ne zaboravljam) i svestan sam da u tom slucaju mogu biti kaznjen ako mi policajac zatrazi licnu kartu.

 13. Dolores kaže:

  Ne mešajte babe i žabe.Migrante i naše socijalno ugrožene građane.

 14. Socijalno zbrinjavanje kaže:

  @ Trovach

  Ova prepiska dalje nema svrhe. To je razgovor gluvih. Da pokusam jos jedan i poslednji put :
  ================================================================
  Objekat kasarne je suvise mali i skucen za smestaj svih tih socijalno ugrozenih ljudi.
  ================================================================

  Ovo je jedna recenica koja ima ironicnu konotaciju, ili je barem trebalo da bude tako shvacena.
  Uzgred receno, ako mi nesto nije jasno i nisam u prvi mah razumeo, ja onda pitam sta se je time zelelo reci. Obicaj na portalu je da publika (vecina) kada nesto ne razume obavezno stavi minus. Iz prostog razloga jer smatraju – ako ja nesto ne shvatam – onda je to sigurno nesto pogresno i naopako.

 15. zig zigi kaže:

  Trovacu dobra ideja ali migrante cemo da smestimo kod tebe. Vazi?

  • ................................................. kaže:

   Zig Zigi -pusti TROVAČA , čovek ima dobre ideje. Naravno da je bolje u kasarni nego po šumama i ulicama.

 16. Tramp kaže:

  Pa i gradska kuca je ogromna. Ima tamo prostorija koje zvrlje prazne i koje bi se lako adaptirale i u njih smestili beskućnici.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: