Prikupljanje potpisa za regulaciju rijaliti programa

Obaveštavamo subotičku javnost da se Građanska inicijativa „Priroda i društvo“ priključuje prikupljanju potpisa u cilju izmene zakona o elektronskim medijima, koji bi regulisao i ograničio emitovanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvenijom. Akciju sprovode i na nivou zemlje koordinišu Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijativa „Srbija u pokretu“, a naziv kampanje je #uimekulture.

Peticijom se traži izmena Zakona o elektronskim medijima. I to da se ukine emitovanje rijalitija uživo, da ga dnevno bude samo tri sata, ali i da se propiše po pola sata dnevno kulturnog programa za decu i tinejdžere. Aktuelni Zakon o elektronskim medijima je takođe jasan, premda nedovoljno precizan. Akt emiterima propisuje dužnost da ne prikazuju program koji ističe nasilje i zloupotrebljava lakovernost gledalaca. Ukoliko to ipak čine – medijima sleduju kazne – opomena, upozorenje, zabrana emitovanja, čak i oduzimanje dozvode. Ipak, Regulatorno telo za elektronske medije na te mehanizme žmuri. Budući da REM očigledno nema institucionalne i personalne kapacitete da poštuje zakon, peticijom želimo da zatražimo konkretna ograničenja i regulaciju emitovanja rijaliti programa. Za stavljanje na Dnevni red Narodne skupštine Republike Srbije potrebno je 30.000 potpisa, a trenutno se potpisi skupljaju u više desetina gradova Srbije.

Sa akcijom prikupljanja potpisa u Subotici počinjemo u četvrtak, 27. juna, od 10:00 do 13:00 i od 15:00 do 19:00 časova u prostorijama Saveza strukovnih udruženja, ulica Matije Korvina 9 (pored Boss-a). Prikupljanje potpisa nastavljamo do subote 29. juna i to po sledećem rasporedu:

Petak, 28.jun od 10:00 do 13:00 i od 15:00 do 20:00 časova.

Subota, 29. jun od 10:00 do 13:00 i od 15:00 do 20:00 časova.

Pozivamo sve zainteresovane da se priključe akciji i daju svoj potpis za ograničavanje i regulaciju rijaliti programa, što će nadajmo se uskoro rezultirati manje toksičnim medijskim prostorom za naše najmlađe, manje nasilja, pornografije, kiča i šunda.

 KOMENTARI

 1. ffilozoff kaže:

  Na trgu se skupljaju potpisi,ovako slabo ce biti…

 2. Taca kaže:

  Bravo!

 3. Djaba manjina ste kaže:

  Djaba manjina ste

 4. realan kaže:

  Djaba ljakse si!

 5. Pravdoljub kaže:

  Bogu hvala-potpisujem…

 6. Patrik kaže:

  Svaki narod ima svoju kulturu koja je po pravilu adekvatna njegovom aktuelnom civilizacijskom stepenu, i time pokazuje sveopsti trend i cilj njenog daljeg razvoja. Kultura nije nikome nametnuta kundakom i bajonetom nego rezultira iz specificnih zivotnih okolnosti, istorijskih konstelacija, religije, ekonomskih odnosa, zivotnog standarda drustva, ali i nacije. Pogledajmo samo kulturni i opsteobrazovni domet savremenih vladajucih politickih elita. Ako te elite uzmemo kao etalon nacionalne kulture, onda imamo i sliku i one vecinske populacije koja je protrcala kroz osnovnu skolu (iz zakonske obaveze) i njene kulturne potrebe. Danas je kultura jedan ekonomski faktor koji treba da donese profit “Kultutregerima” a oni vrlo dobro znaju kako i gde ce da unovce svoj trud. Sakupljanje potpisa ne vodi nikuda, niti se time bilo sta postize. Komunisti, nacisti, i cela buljumenta raznih diktaura, su pokusavali kroz istoriju covecanstva da dekretima i zakonima kreiraju kulturu prema svojim shvatanjima. U tome nisu uspeli. Niti oni niti bilo ko drugi.

 7. MAGDALENA kaže:

  JA BIH GA UKINULA TOTALNO,ALI NE PITAM SE SAMO JA,TAKO DA I OVO JE NESTO,NEKU NAPREDAK!

 8. Čombe kaže:

  Patrik….
  Komunisti su dali ovom nepismenom narodu “olovku u ruku”, najviša kulturna dostignuća su se i dogodila u periodu socijalističke države… Književnost (Nobelova nagrada), Filmska umetnost (Kan, Berlin,….), muzika (od narodne, rock, ozbljne, zabavne…), umetnost uopšte….Slikari, vajari….E, samo bezveze nabrajam, jel Ti “olovku” i nisi najbolje držao (piše se buLumenta)….

 9. jasso kaže:

  Al ste sebe titulirali zvucnim imenom,sto se niste pojavili sa imenom i prezimenom,da se zna ko je pokrenuo peticiju,ali od mene bi samo dobili potpis da ste pokrenuli peticiju da se ukine svakodnevno pojavljivanje A.Vucica na televiziji i njegovo pametovanje i prazne price koje siri,a ako vam smetaju rijalitiji postoji mala crna kutija koja se zove daljinski upravljac,prebacite na Vucica i gledajte do mile volje…………

 10. Patrik kaže:

  @ Combe.
  Komunisti su drzali monopol na kulturu. Onoga trenutka kada su komunisti sisli sa scene i vlasti, narod se vratio svojoj vlastitoj i nedirigovanoj kulturi. Kakav narod takva mu je i kultura, i tu se nista ne resava nikakvim potpisima, a jos manje diktatom. U vreme komunizma i njegove kulturne diktature je radio Beograd emitovao koncert klasicne muzike u 9 sati pre podne. To govori sve o tome kako izgleda jedna nametnuta i dirigovana kultura. Najsmesnije je kada kulturu diktiraju upravo oni sa najvecim kulturnim deficitom kako juce, tako i danas. Sto se tice Turske reci “buljuk” ostajem pri stavu da se pise buljumenta. Toliko od mene o drzanju olovke.

 11. Snow kaže:

  Samo ukidanje! Kakva tri sata….

 12. Ena kaže:

  Ukidanje

OSTAVITE KOMENTAR