Prinosi crvene paprike podbacili, kvalitet zadovoljavajući

Crvena mlevena paprika sa severa Pokrajine sinonim je za ovaj nadaleko poznati začin, koji je nezamenjiv u gotovo svakoj kuhinji, ne samo kod nas, već slobodno možemo reći od Vardara, pa do Triglava. Koliko će biti slatka, a koliko ljuta ove godine zavisi od toga koliko su poljoprivrednici iz Horgoša i okoline uložili napora, jer bez toga nema isplativosti.

Prinosi crvene začinske paprike su ove godine podbacili za trideset do četrdeset procenata zbog nepovoljnih klimatskih uslova – tople zime, dugog, suvog i hladnog proleća, te kišnog leta. Poseban problem za proizvođače jeste radna snaga, pošto proizvodnja podrazumeva dosta ručnog rada: po dva okopavanja i branja tokom jednog proizvodnog ciklusa, što iziskuje i velike troškove, za koje je potrebno ostvariti veliki prinos kako bi došli i do zarade.

“Ova godina nije bila prvorazredna, ali je paprika ipak prihvatljivog kvaliteta. Kada je to bilo potrebno, bilo je dovoljno padavina, a mogli smo i da je zalivamo”,  smatra proizvođač iz Malog Peska kod Horgoša Robert Konc.

Crvene su piste u krugu fabrika za sušenje i mlevenje začinske paprike. Da bi bila jarko crvena potrebno je dosta sunca tokom leta, a što više sunčevih zraka, to više i vitamina. Kvalitet ovogodišnjeg roda ocenjuju kao solidan, a na osnovu toga očekuju dobro proizvodnju, kako za domaće potrebe, tako i za izvoz.

“Centri proizvodnje na njivi su uglavnom Podunavlje – zapadna Bačka, južna Bačka, okolina Bečeja, tako da su to zemlje prve klase gde se ostvaruju veliki prinosi, a što se kvaliteta tiče najbolja je – horgoška sa peska. Ona tu postiže svoju pravu boju, međutim, prinosi su manji nego na zemljama prve klase”, opisuje rukovodilac u preduzeću Vitamin Horgoš, Niko Oparnica.

Crvena horgoška paprika je sinonim za začin koji po ovom graničnom mestu nosi i ime, nezamenjiv je deo dobrog gulaša i krstitelj svih paprikaša. Pre svega, vekovna tradicija poljoprivrede Horgoša i okoline.

 

RTVKOMENTARI

 1. Trovach kaže:

  Ove godine je paprika generalno podbacila, cak i kod proizvodjaca koji imaju obezbedjeno navodnjavanje. Trenutno veliku stetu prave gusenice pamukove sovice, a za njihovo suzbijanje se koriste skuplji insekticidi.

 2. Burdus kaže:

  ja kao vlasnike povece parcele paprike u tavankutu nemam ovaj problem,paprika je rodila i vise nego zadovoljavajuce.ono sto me brine je nedostatak radne snage, ko ce pobrati svu tu silnu papriku u dzakove i potovariti na prikolice.i pored toga sto placam nadnice vise nego mnogi drugi veleposednici (ja placam 300 dinara satnicu) i dalje mi je problem da nadjem radnike.kazu, urlam na njih dok beru, ne donosim im ladne vode,ne dozvoljavam pauze da se popusi cigareta i popije kafa.pa jel ste vi dosli da radite ili da zabusavate oca li vam vaseg.ko oce da bere kod mene,nek zna da ima 300 dinara na sat al ima da radi punom parom minimum 8 sati od 6 do 2 poslipodne sa jednom pauzom od 10 minuta u 10 prijapodne.cujem da drugi ne rade tako,e zato vam je i manji prinos.pa nisam ja crveni krst vec gazda kojem je profit jedini cilj,sta je tu lose.pre 5,6 godina mi je jedan radnik izbio oko dok mi je brao jabuke,i pazite ovo trazio mi neku odstetu.ja sam mu jednostavno isplatio dotadasnju zaradu i oduzo dve dnevnice kao naknade se polomljene lestve i reko mu da se tornja.nije prinos problem, problem je sto su svi postali gotovani i samo bi da se izlezavaju umisto da se radi punom parom i da se zaradi.

 3. HAJDUK kaže:

  @ BURDUŠ Najbolje da sam pobereš svoju papriku, pa uživaj u prinosima, viči na sebe, i daj sebi pauzu od 10 minuta za 8 sati radnog vremena. Seljač.no obična, moraš da znaš da su prošla vremena tvog baće i dide kada su radnici rmbačili po ceo dan za džak krompira, a gazde bile sve bogatije. Tebi i sličnima kao što si ti želim da vam niko ne ode raditi, da vam što više para ostane…

 4. Bicigla kaže:

  Hajduk
  A kolika treba da je pauza za 8 sati rada??

 5. HAJDUK kaže:

  @ Bicigla Treba da je pola sata. 20 minuta za doručak i 10 za kafu. A da ne spominjem da je u normalnijim kompanijama čak i u Srbiji pauza kao što sam napisao, znači radi se 7.5h, plaćen si 8h, a još je i topli obrok plaćen na mesečnom nivou čak do 9000.00 rsd, a plaćaju se i porezi i doprinosi državi, radnici su prijavljeni…ima dosta toga što privatnici ne uzimaju u obzir, samo se hvale da daju satnicu 300.00 rsd…

 6. Metuzalem kaže:

  Horhoška2
  Nekada je postojala stanica za selekciju paprike i Horgošu (Horos).
  Šta se dogodilo sa njom?
  Da li je Vitaminka-Horgoš ispala iz iz nečije prepune kesice?
  Pitanje za diskusiju.

 7. Burdus kaže:

  @HAJDUK
  postovani hajduce suzdravajte se od takvih komentara kad ne znate celu pricu.kad je taj radnik izbio oko ponudio sam mu jedno stakleno sto je ostalo od dida stipana(penkalo mu eksplodiralo u lice kad je bio dete jer je takvih skrivenih ekplozivnih naprava bilo na sve strane tokom rata).on je i pored toga sto sam brizno ponudio da mu poklonim uspomenu na moj pokojnog didu zahtevao novcanu odstetu.da ga placam dodatno zato sto je nesposoban da radi posao za koji je placen?I jos ja budala ispadam zli kapitalista kad se odbijam povinuti pred ovakvim ludostima.eto kako su vam svima komunisti iskrivili mozak svi znaju da kukaju i placu o radnickim pravima a ne znaju kako se barata vrtlarskim makazama i drvenim merdevinama.ako ne zna da radi kako treba ne treba ni da dolazi takima redovno oduzimam od satnice pa ne sadim ja paprike, jabuke i tikve da se drugi uce nanjima, ko oce da uci da bere lepo nek plati moj cika burdusov intenzivni kurs za sertifikovane nadnicare koji kosta 300 evra za mesec dana pa cu ga naucit tako dobro da radi posao da ce moci u celoj panoniji zahtevat 300 din na sat i nece se morati oslanjati na moju velikodusnost.ali ce onda i znati da radi kako valja osam sati na dan, samo sa pauzama za malu veliku nuzdu i za jedan obrok bez da mi u pola radnog vremena pada na pod praveci se da je strefio toplotni udar dok se trese ko ves masina kako bi mu gazda platio citavu dnevnicu ranije i poslao ga kuci a verujte mi imao sam i takih

 8. Indijanac kaže:

  @Burdus
  Evo ja ti dao jedan plus za komentar, jer mislim da si citavu ovu pricu izmislio.
  Prvo sam mislio da je radnik tebi izbio jedno oko, zbog neispravnih, dotrajalih, trulih lestvi koje si mu dao da sa njih bere jabuke, a koje su se polomile zbog dotrajalosti, pa je jos i trazio odstetu sto ti je izbio oko i polomio lestve.
  Ja imam jednog poznanika koji je cak i od tebe suroviji, ne samo da ne daje radnicima ni kafu da popiju, ni cigaretu da popuse, on ne daje ni da se jede, ni da se pije dok su kod njega na radu, radi se 12 sati, ne 8 kao kod tebe, kaze, neka radnici jedu i piju uvece kod kuce kada zavrse posao, kod njega se ni sekunda ne dangubi.
  A pre pocetka posla, ujutro radnike sve dobro isiba, da se zna ko je gazda. Na kraju, kome moze ni ne plati, ili plati samo polovinu. Nasred parcele postavio mobilni WC koji naplacuje 100 dinara 1 upotreba, a radnici rade sa otvorenim slicem da ne bi puno vremena proveli u mobilnom WC-u.

OSTAVITE KOMENTAR