Priopćenje-izostanak reakcije državnih tijela na govor mržnje spram Hrvata

Ponovno izostala reakcija državnih tijela na govor mržnje spram Hrvata Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje veliku zahvalnost domarima Osnovne škole „Filip Kljajić“ u Beogradu što su, kako su prenijeli mediji u Srbiji, jučer u dvorištu škole prekrečili sramne grafite mržnje spram Hrvata i ujedno izražava zabrinutost zbog ponovnog izostanka bilo kakvog reagiranja službenih institucija u Republici Srbiji glede prijetećih poruka upućenih Hrvatima u javnom prostoru.

Podsjećanja radi, prije punih deset dana, na zidovima Osnovne škole “Filip Kljajić” u Beogradu su se pojavili grafiti sa snažnim antihrvatskim porukama, a u dijelu srbijanske javnosti o tome se pisalo tek desetak dana kasnije i ponovno nije bilo adekvatnih reakcija državnih institucija i nositelja vlasti, što dodatno u hrvatsku zajednicu unosi nemir i strah. Prvotnu argumentaciju koju je iznio ravnatelj škole pojedinim medijima držimo pomalo uvredljivom jer je izostanak uklanjanja grafita mržnje pravdao nedostatkom sredstava, a nastojanje da se uklanjanje grafita stavi u nadležnost nastavnice likovnog i njezinih učenika smatramo simpatičnim, no ne i primjerenim, jer ono treba biti poduzeto od strane nadležnih institucija i mjerodavnih tijela.

Stoga još jednom izražavamo zabrinutost zbog nereagiranja državnih institucija i nositelja vlasti koji se ne očituju zbog ovakvih pojava u srbijanskome društvu dok istodobno svoju pozornost usmjeravaju na slične događaje koji se zbivaju u susjednim zemljama. U društvu koje je posvećeno europskim integracijama, kao što je slučaj u Srbiji, ovakve negativne pojave institucije Republike Srbije moraju ne samo javno osuditi već adekvatno sankcionirati. Tim prije, jer Hrvati u Republici Srbiji i njihove institucije nastoje biti integralnim dijelom srbijanskog društva, predstavljaju zajednicu koja je i jedna od najsnažnije proeuropski orijentiranih te nastoji dati svoj puni doprinos napretku Srbije u EU integracijama.

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHVKOMENTARI

 1. Anti-graffiti kaže:

  Pisanju jednog ili više grafita mržnje od strane pojedinca ne treba davati publicutet jer mu se tako samo daje prilika da svoju poruku mržnje proširi još dalje. To što neka budala mrzi Hrvate ili nekog drugog, ne može da bude jače od nas hiljade normalnih.
  Grafite treba uklanjati a najbolje bi bilo da postoji sekcija pri komunalnoj službi zadužena za to (kao u Novom Sadu i Beogradu). Ako meni neko nešto napiše na kuću, ja ću to prefarbati. Ako taj to ponovi, ja ću opet prefarbati. Uvek će meni biti važniji moj zid nego tom štetočini. Ne mogu da shvatim vlasnike zgrada i kuća u Subotici koji su ravnodušni što su im nagrđeni zidovi.

 2. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Anti-graffiti – Šta misliš da svi imaju toliko novaca kao ti da stalno prekrečavaju kada manijak sa sprejom dođe i išara? Zar ne bi bilo efikasnije malo im prebiti prstiće (u figurativnom smislu), pa da ni njima ni drugima više ne padne na pamet da uništavaju tuđu imovinu? Što se tiče Žigmanova, samo se pitam koliko čovek može da bude bezočan i kakvi su to mentalni sklopovi tih ljudi, drskost i bezobrazluk, pa da istupaju na takav način u odbranu neke njihove navodne “ugroženosti” a znajući u isto vreme šta se dešava u “lijepoj njihovoj” i šta se sve dešavalo Srbima koji su tamo živeli i koji sada žive?! Ne znam šta je pisalo na tim “grafitima”, ali ovo njegovo oglašavanje, šta god da je pisalo, smatram daleko sramotnijim i na neviđeno podržavam svaku “antihrvatsku poruku” koja je upućena na račun ovakve današnje proustaške Hrvatske, čija predsednica ide u Blajburg da se pokloni pobijenim ustaškim koljačima, a onda po Evropi priča kako su Hrvati bili najveći antifašistički borci za vreme Drugog svetskog rata! U takvim okolnostima, nijedna “antihrvatska poruka” ne može da bude pogrešna kada dolazi iz Srbije!

 3. Davor P. kaže:

  Da se ovo kojim slučajem desilo u hrvatskoj na koju je susjedska Srbija izvršila agresiju, svi srbijanski mediji bi svirali o ovome danima. Sad pošto su u pitanju samo prijetnje smrču Hrvatima u Srbiji, to nitkoga iz srbijanske vlasti ne interesira. Ionako je današnja srbijanska vlast ista ona koja je paravojnim postrojbama i kriminalcima jurišala na hrvatsku domovinu. Ista je i politika koju vodi predsjednik Srbije kao i tada. U Srbiji je odavna zabranjeno biti Hrvat.

 4. Narodnjak2 kaže:

  Ima akcija centar 3,dzaba ste svrljali!!!Oni momci krece grafite i dosta to dobro rade,zamolite ih izacici ce vam u susret sigurno.

 5. Opa bato kaže:

  Priopćavali ili ne … vama još uvek stoji ono veliko i sramno U …
  https://www.vecernji.hr/media/img/58/5a/678d9ec89f9be5b53a0d.jpeg

 6. croat kaže:

  Mrzim grafite , one politicki motivirane, navijacke , patrijotske, zvrljotine, mrzim Benksija, sve bi ih naterao jezikom da polizu ono sto su uneredili!
  (svojim rukama sam farbao fasadu na svojoj kuci da bi samo posle nekoliko dana neko na nju svrlja, znate li vi kakva je to steta, pogotovo kada je farba vec ostarila , to vise nemoze da se popravi a da se nevidi da je popravljano, mora sve ponovo da se farba!)

 7. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Davor P. – Žigmanove, ti li si to?

 8. Pravdoljub kaže:

  Zar se grafitima moramo vraćati u devedesete? Devedeset koje NIKOM nisu ništa dobro donele.
  Mora se shvatiti da ovo ne piše neko ko je u tom ne građanskom nego verskom ratu bio, ovo pišu deca koja su vaspitavana da je Hrvat ustaša ili obrnuto.
  Nijedan grafit mržnje nije dobro došao nigde i zato svakog otkrivenog “umetnika” valja kazniti oštrom kaznom koja nesme nikako biti ni malo blaga.

 9. ludilo kaže:

  Domacim Hrvatima nije nikada ni dlaka sa glave falila u Srbiji….ovo je sve zamajavanje javnosti

 10. Posmatrac kaže:

  @ Pravdoljub

  Ratovi 90.g nisu bili niti verski a jos manje gradjanski. Ratovalo se za novac i samo za novac. Nacija i vera su tu bile gospodarima rata /Warlords/ iskljucivo za dekoraciju i kao sredstvo za ratno husknje neuke sirotinje. Padom Berlinskog zida i raspadom SSSR u svetu pre svega u Evropi dolazi do velikih ekonomskih turbulencija i karte se iznova mesaju. U SFRJ se neko dosta opravdano osetio da ce prilikom novog mesanja i nove podele karata ostati kratkih rukava i onda je izabrao ratnu opciju i krenuo oruzjem da zagrabi sta se zagrabiti moze. to je cela istorija poslednjih ratova u nekadsnjoj SFRJ.

 11. I.S. kaže:

  @Davor P-ti si beše onaj što je sve svoje ovde prodao za dobre pare, pa otišao u hrvatsku i izmislio da su te ovde klali, silovali, ubijali i proterali. I na osnovu te kuknjave si od hrvatske dobio kuću (proteranog Srbina) u Splitu i dobar posao. Ali Davore, to je bilo pre mnogo godina. Zašto još kukaš? Bojiš se da će ta država koja ti je tamo sve dala na osnovu laži da si odavde proteran, da shvati šta se stvarno desilo i da će ti sve dobijeno uzeti? Zato i dan danas laješ protiv Srbije i prenemažeš se?

 12. Davor P. kaže:

  I.S. Upravo ste vi protjerivali i ubijali Hrvate sa njihovih ognjišta, sad se pravite da ne znate ništ o tome. Ja u Suboticu dođem kad si god poželim. Pozvao sam vas sve skupa da se vidimo i poprićamo o vašem viđenju istorije proteklog ljeta. Niko se nije pojavio. To ste vi, kukavice i nitkogovići.

 13. I.S. kaže:

  @davor p. Pa ako su te odavde proterali i ubijali te, kako to da ti niko ne brani da dođeš i odeš kad god hoćeš? Dođeš sediš na terasi u Renesansi, hrvatuješ, držiš povjesna predavanja i govore i ni jedan Srbin te ne ubije niti te protera. Niko te ne dira jer ovde žive normalni ljudi, a ne divljaci kao tamo u Splitu. Eto sam si se upleo u svoje laži. Lažeš kao i ovaj tvoj žigmanov.

 14. Brane kaže:

  Davore, ne kenjaj kvake.
  Jedan jedini hrvat, za vreme ratova devedesetih u Subotici nije ubijen zato što je hrvat.
  Ni jedan jedini.
  U Subotici, brojem: 0, slovima: nula- ubijenih hrvata samo zato što su hrvati.

 15. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Davor P. – “I tako je na stotine tisuća Hrvata ubijeno i protjerano sa njihovih ognjišta”, završi baka i spusti knjigu bajki pored uzglavlja usnulog unuka…

 16. Pravdoljub kaže:

  A kad vrime pokaže svoje, onda neće bit nikog od nas…

 17. Bunjevac kaže:

  Pročitajte knjigu petrovaradinskog svećenika(koji je i sam bio premlaćivan) Marka Kjlajića:”Kako je umirao moj narod” o progonu,silovanjima i ubojstvima Hrvata u Srijemu.

 18. I.S. kaže:

  @bunjevac, gde ta knjiga stoji u knjižari, na dečijem odeljenju pod-bajke i basne ?

 19. Brane kaže:

  Bunjevac dobio je on batine od svojih vjernika jer je voleo da pipka male ministrante. Tukli su ga njihovi roditelji. A knjigu je napisao da bi batine skrivio na Srbe i tako sakrio pravi razlog. U protivnom, dobio bi premeštaj iz lepog Petrovaradina u neku pripizdinu negde u Gorskom Kotaru. No i posle toliko godina ipak ima ljudi koji se sećaju njegovih sklonosti i nije mu zaboravljeno to sa dečacima.

 20. Bunjevac kaže:

  evo knjige

 21. I.S. kaže:

  evo još jedna, istog žanra

 22. Šešelj vam je ratni zločinac kaže:

  https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ako-ste-hrvat-morate-ici-kako-je-izgledalo-seseljevo-proterivanje-zitelja-hrtkovaca/972qwlv

  Deseci tisuća protjeranih Hrvata iz Vojvodine. Svi lažu ali samo vi pričate istinu. Cijeli svijet vas poznaje kao majstore laži no jedini vi mislite da je to šta lažete istina.

 23. I.S. kaže:

  @Šešelj vam je… – Presuda suda UN za ratne zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ u Hagu, kaže da nije ratni zločinac.
  Crkni od muke sad. Hehehe

 24. Brane kaže:

  Bolje bi ti bilo da pročitaš pre nego što postaviš nešto u svoj komentar. Opet sebivsamom skačeš u usta.
  U vesti za koju si dao link piše da je proterano 17 hrvata.
  To nije ni blizu desetke tisuća.
  Opet lažeš.

 25. Bunjevac kaže:

  Šešelj jest ratni zločinac,o tome nema dvojbe i tu činjenicu ne moraju potvrđivati nikakvi UN sudovi jer mi koji ovdje živimo to bolje znamo od tih sudova i u toj stvari smo daleko mjerodavniji.Stoga je stupidno pozivati se na bilo kakve sudove kada je Šešelj u pitanju.

 26. I.S. kaže:

  Bunjevac, taj isti sud je rekao i da Gotovina nije zločinac.
  Jesu i tad sudije bile stupidne?

 27. Brane kaže:

  Ma da, samo kad ti je velečasni Marko Kljajić, Petrovaradinski pipač, štipkač i gladitelj dječaka, mjerodavan.

 28. Kastor kaže:

  Seselj nije ratni zlocinac. Ta ljudska beda i kukavica sigurno nije ucestvovala u nikakvim ratnim operacijama. Prema tome on je konkretne ratne zlocine prepustio svojim sledbenicima, koji su pravosnazno osudjeni i robijaju po belosvetskim robijasnicama. Ipak treba mu priznati, on je svojim ponasanjem i delovanjem pred Haskim sudom uveliko doprineo kao retko ko drugi, stvaranju slike u svetu, o tipicnom Srbinu, njegovoj kulturi, i mentalitetu, i njegovim etickim vrednostima, njegovom poimanju morala, civilizacijskom dometu nacinu razmisljanja. Jednom kada Seselju dodje njegov bioloski kraj, treba ga poloziti u stakleni kovceg, zalijati spiritusom i pokazivati deci po skolama uz objasnjenje zasto su oni ostali poslednji Evropski parije. A ta deca ce onda “Crknuti od muke”

 29. I.S. kaže:

  Šešelj je običan pajac, i bukadžija. Bio i devedesetih, a danas pogotovo. Ali kada vidim koliko ga se i danas plaše profesionalni hrvati kao ovaj žigmanov ili ovi što dolaze ovde da hrvatuju, prosto mi je uživanje mahati im njima pred nosevima.
  Taj debeli pajac dođe na Pink TV ili na Happy TV isprosipa svoje gluposti i onda se ovaj žigmanov uhvati za glavu. Ovaj Davor P. I ovaj “Bunjevac”, najobičniji provokatori u Šešelju pronalaze smisao i svrhu svoje mržnje prema Srbima.
  Šešelj je u Slobino vreme bio veštačka opozicija, stvoren od DB kao privid demokratije Slobinog režima. Bez neke veće stvarne podrške naroda u to vreme, osim podrške na državnoj televiziji. A danas bi se njegovi glasači komotno, bez guranja smestili u telefonsku govornicu.
  Ali videti, kako se hrvatski šovinisti i dan danas tresu i trzaju od njega, beskrajno je smešno i zanimljivo. Koliko ga ovde niko nikada nije ozbiljno shvatao, toliko ste ga vi veliki hrvati ozbiljno shvatili.
  Pogledajte samo ovaj tekst o navodnom proterivanju iz Blica, što je gore dat u komentaru. Došao Šešelj u selo, pročitao 17 imena. Onda otišli kod jednog od tih, on rekao da neće da ide i ostao. Pa znači debeli Šešelj taj dan nije uspeo ni sve sa tog spiska da protera.(Glavaš je kod vas lepo pokazao kako se to zaista radi, nije čitao nikakve spiskove na mitingu u selu, nego noću, od kuće do kuće, poubija, ujutru ko je preživeo pobegne-znate vi hrvati jako dobro kako se efikasno proteruje). I sad treba da verujemo u vaše laži da je proterao desetine hiljada hrvata, a još ko zna koliko i pobio. Šta ćete sledeće da lažete? Hoćete naći masovne grobnice u Tavankutu, Ljutovu ili Đurđinu???

 30. W5 kaže:

  Srbija je dobila to što je zaslužila. Izolovanost od celog sveta i poslednja rupa na svirali bilo kakve svetske politike, kulture i napretka.

 31. I.S. kaže:

  @w5 to je samo spisak tvojih želja. Na tvoju veliku nesreću nije izolovana. A inače hrvatska vam je baš veoma visoko kotirana u svetskoj politici. Mnogo se vi pitate u svetu… Ništa kulturniji niste, a po napretku ste gde i mi. Iseljava vam se omladina, a na vlasti su vam korumpirani političari. Isto.
  Tako da ono, niste ništa bolji, ako si na to mislio kada si napisao svoj komentar…

 32. vlado kaže:

  Gospodine Davor P.
  Evo jedne cinjenice o proterivanju. Podatke mozete uvek proveriti.
  1991. godine u Hrvatskoj Srbi su cinili 12% stanovnistva, a 2001. samo 4%. Proterano je gotovo 380.000 Srba i udeo u ukupnom stanovnistvu znacajno smanjen.
  S druge strane strane u Srbiji je 1991. godine zivelo 105.000 Hrvata i Bunjevaca, ili 1.1% stanovnistva.
  Po popisu u Srbiji 2002. godine u Srbiji je zivelo 95.000 Hrvata i Bunjevaca ali je procenat veci, 1.2%.
  Tih 10.000 Hrvata sto nedostaje u popisu NISU proterani. To je jednim delom stvar negativnog pritodnog prirastaja, jednim delom mnogi su otisli na skolovanje u Zagreb i tamo i ostali, a mnogi su otisli u inostrastvo da zive zbog lose ekonomske situacije. Neki su se asimilovali sa vecinskim stanovnistvom.

  Onda je dosla demokratska vlast, prohrvatski orijentisana i na sledecem popisu iz 2011-te godine ima jos 20.000 manje Hrvata i Bunjevaca i za 0.1% smanjen njihov udeo u stanovnistvu.

  Ironicno je da je za vreme Milosevica i “proterivanja” smanjen broj Hrvata za 10% dok je za vreme demokratije smanjen broj Hrvata za 25%. Sve su to prirodna i normalna desavanja, a ne proterivanja.

  Mozda su neki Hrvati 90-tih otisli jer se nisu oseceli sigurno i razumem ih da se nisu oseceli sigurno. Bio je rat, a njihov narod je bio neprijatelj i plasili su se odmazde. Ta odmazda se na srecu nije desila. Mnogi Srbi su se napeti vracali sa ratista pod uticajem rata i opet niko nije proteran. Niko nije ubijen. Strah je postojao medju svima. Kada kazem “niko” necu da tvdim bas NIKO, mozda je u pitanju par desetina ljudi. Ne moze se sve uvek drzati pod kontrolom u takvoj situaciji i pojedinci su uradili necasne stvari i bilo je ostecenih Hrvata. To je bilo vrlo retko.
  S druge strane 350.000 Srba je proterano i od toga 200.000 u jednom danu.

  Na kraju, niko od mojih prijatelja Srpskih Hrvata nije proteran i svi su se osecali podjednako i dobro i lose kao i drugi. Jedan deo dobar njih je otisao u Nemacku, Austriju ili Zagreb. U zagreb uglavnom zbog besplatnog skolovanja.

  Hrvatska je napravila istu gresku koji cini i Madjarska sada. Podelila je dvojna drzavljanstva i omogucila Srpskim Madjarima da odu u beli svet i definitivno su smanjili broj Madjara u Vojvodini.

OSTAVITE KOMENTAR