Prirodni gas za 11400 domaćinstava u Subotici

U 9 mesnih zajednica mreža prirodnog gasovoda biće produžena za oko 10 kilometara, pa će 11 400 korisnika u Subotici biti u mogućnosti da dobije prirodni gas.

U Mesnoj zajednici Radanovac, zahvaljujući ovom ulaganju, prirodni gas će doći do svih domaćinstava.

U Vrbaskoj ulici je 16 domaćinstava izrazilo želju da želi da bude priključeno na mrežu prirodnog gasa. Prema njihovoj računici, grejanje na prirodni gas isplativije je od čvrstih goriva, čak i onda ako se za priključivanje na sistem u jednom iznosu mora platiti 99 hiljada dinara. Prema mišljenju Gjule Rafaija, uloženi novac se brzo isplati: „Njihova prednost je to što se može obezbediti konstantna prijatna temperatura. I sam sam iskusio da smo sa drvima ponekad previše zagrejali, ponekad je bilo prevruće i morali smo da provetravamo, a nekad smo morali da ložimo kako bi malo pojačali.”

Rukovodstvo Mesne zajednice Novo Selo u Subotici podržava širenje mreže, to je kao prioritet navedeno i u njihovom godišnjem planu.

Gabor Tot, predsednik Saveta, MZ Novo Selo: „Prema planovima, ove godine u našoj mesnoj zajednici biće izgrađeno oko 4 kilometra gasovoda. To obuhvata 14 ulica, da pomenem neke od njih: Ulica Antuna Suturovića, Vrbaska ulica  ili Jasenovačka ulica. Kompletnu listu možete pronaći na Fejsbuk stranici naše mesne zajednice. Ovo će omogućiti pristup gasovodu i priključenje na gasovodnu mrežu za oko 200 domaćinstava.”

Ildiko Zedi, direktorica „Suboticagas”-a, kaže da godišnje mogu da prihvate 350 zahteva. Do sada je ove godine stiglo 225, od toga 13 poslovnih prostora i 16 stambenih zgrada. Tender za ovogodišnje radove je objavljen pre nekoliko dana, a za mesec dana već mogu i početi radovi, koji će prema očekivanjima biti završeni do kraja godine: „Svake godine želimo da maksimalno iskoristimo našu gasnu mrežu, da imamo što više korisnika. Ove godine ćemo prirodnim gasom iznenaditi 11400 korisnika. Od toga je 1300 poslovnih prostora, a ostalo su fizička lica.”

Ukupna vrednost predstojećeg ulaganja u devet mesnih zajednica iznosi 17 miliona dinara.


RTV PannonKOMENTARI

 1. YU kaže:

  SUBAOTICAGAS JE OD 2005 -20012 GRADIO MREŽU GASOVODA NA NA KOJU JE GODIŠNJE PRIKLJUČIVANO I PREKO 1000 POTROŠAČA. A U I NEKOLIKO GODINA PRIKLJUČCI SU BILI BESPLATNI. I DANAS BI TRBALI BITI BESPLATNI
  BEZ PROBLEMA DA SUBOTICI NE SKIDAJU KAJMAK A JEDVA OSTANE I SURUTKE.

 2. Salamander kaže:

  Pa gas je super stvar, samo kad bi imali konstantno dobar kvalitet gasa bez varijacija posebno u zimskom periodu, kada bi izbacili klauzule na računu – očitano, utrošeno i isporučeno gde nas zakinu barem za 10% …ovako samo oprezno. Ne znam kada će lopovskim javnim preduzećima biti jasno da ako žele nove korisnike treba da ponude i besplatan priključak, drugačije baš i nije isplativo. Sva javna preduzeća očekuju da im građani kupe osnovna sredstva, i oni samo ubiraju profit a tu spadaju svi počevši od elektrodistribucije, kablovske, telefona, gde su građani platili sve pa i tel. centralu, kanalizacija, parking servis koji je samo uzurpirao javnu površinu.. da ne nabrajam više sve je svima jasno.

 3. joska kaže:

  Super za onog kome je Gas potreban… ali mnogi nemamo ni vodu ni kanalizaciju… mislim da je to isto tako bitno, ako ne i bitnije, nego gas….

 4. Kretino II-gi kaže:

  „Svake godine želimo da maksimalno iskoristimo našu gasnu mrežu, da imamo što više korisnika. Ove godine ćemo prirodnim gasom iznenaditi 11400 korisnika. Od toga je 1300 poslovnih prostora, a ostalo su fizička lica.”

  Pazite samo da se ne podave tako “iznenađeni” kad im gas pocuri…
  #Ju, Nevenka – vidi gas!

 5. Seeed kaže:

  Radije ću se grejati ZDRVIMA nego vama platiti 99k za priključak…

 6. amacak kaže:

  fala, ne treba. umesto da vam platim “priključak” ugradio sam kotao na pelet.

 7. Jelena Palko kaže:

  Dve godine unazad tražimo priključak za Šumsku ulicu na Kelebiji a nijednom nas nisu udostojili čak ni odgovorom. Nezvanično kroz razgovor uvek smo naredne gidine na redu. I ne samo to, put nam je očajan. Stavili su neki eksperimentalni “asfalt” koji nas sada guši, a rupcage su sve veće. Da o vodovodnoj mreži ne govorimo. To je sve mislena imenica za nas na šestom kilometru od gradske kuće.

 8. Boki kaže:

  Pljačkaši jedini,”11 400 građana će biti u mogućnosti da DOBIJE gas”.
  Treba gasni prikljucak da je besplatan da bi građani sto više koristili isti,a ne ložili na sve isvašta.104.000 je priljkucak zar vas nije sramota.U NS 75.ooo.
  Barabe.

 9. Milos - drugi kaže:

  Pre svega, gas bi trebalo da bude prioritet i Suboticagas bi trebala da obezbedi i vise od 350 prikljucaka na godisnjem nivou. Neophodno je potpuno izbaciti upotrebu uglja i drva kao fosilnog goriva koji u zimskom periodu zagadjuje vazduh.
  Grad bi trebalo da se sistemski pozabavi ovim problemom i omoguci uslove svima za prikljucenje. Treba pozdraviti investicije u dalje sirenje gasne mreze ali i raditi na realizaciji sto vise prikljucaka za domacinstva kako bi se i investicija u mrezu sto pre isplatila.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 53 = 57