Priskakanje vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka

U organizaciji Udruženja građana „Bunjevačka vila” u Maloj Bosni je na Svetog Ivana Krstitelja, koji po katoličkom kalendaru pada 24. juna, upriličen prikaz jednog starog, gotovo zaboravljenog običaja. Rič je o priskakanju vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka. Prija običaja uslidilo je otvaranje izložbe stari fotografija, a izložbu je uveličala postavka slika jedne od članica Udruženja Đurđinke Nosković.

bunjevke

bunjevke 1

O običaju priskakanja vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka prisutni su mogli čut tokom programa otvaranja izložbe.

Programom u Maloj Bosni zvanično je započet XIV Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, manifestacije koja je odlukom Skupštine Grada od ove godine uvrštena u manifestacije koje su od značaja za grad Suboticu. Izložbu je otvorenom proglasila Kata Kuntić, pridsidnica KUD „Bunjevka” i pridsidnica Odbora za kulturu Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Ona je tom prilikom istakla zadovoljstvo što se i običaj koji je obnovljen u Maloj  Bosni našo u programu Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, te prigodnim ričima proglasila izložbu otvorenom.

 

www.bunjevci.netKOMENTARI

 1. Idi begaj kaže:

  Pozdravljam vraćanje Paganskim običajima.

 2. Kertvaros kaže:

  To nije nikakav eksplicitno Bunjevacki obicaj. Postoji kod skoro svih Evropskih naroda, a Bunjevci sve sto negde vide odmah proglasavaju svojim obicajem i tradicijom. To je prastari pagaski obicaj povodom sunceve obratnice i slavili i postivali su ga i ljudi u kamenom dobu – Stonehenge. U Hrvatskoj se to zove Ivanjski krijesovi. Hrvatska je inace zemlja sa kojom Bunjevci nemaju skoro nikakve veze, osim da im je to zemlja porekla, sa kojom imaju zajednicki jezik, katolicku veru i zajednicke obicaje.

 3. Lajčo kaže:

  …i što neće ništa da imaju sa Tuđmanom, Stepincem, Pavelićem, Tomsonom… i njihovim OBIČAJIMA.

 4. Kertvaros kaže:

  @ Lajco

  Imate malo „jacu“ logiku i nacin razmisljanja. Pema vasen nacinu razmisljanja Norvezani treba da se odreknu imena, jezika i nacije zbog Vikunda Kvislinga, Francuzi zbog Filipa Petena, Nemci zbog Adolfa Hitlera, a Srbi zbog Milana Nedica.

 5. Pametnjaković kaže:

  Ma postoji ovaj običaj i kod nas Srba, samo se sada ne mogu tačno setiti kog je datuma. Ali znam da je leti, kada su velike vrućine.
  A mislim da se ovo preskakanje preko vatre kod nas zove: „Depilacija nogu i ostalih erogenih zona ispod struka na srpski način“.
  Rado bih poslao i fotografiju načina kako se to kod nas slavi, ali ja to ne umem, izgleda da se više slike ne mogu slati uz komentar.

 6. stormwatch kaže:

  Priskakanje vatre na Svetog Ivana stari zaboravljeni bunjevacki obicaj??!?!?!?!?!?….O tempora, o mores!

  Ljudi, ovo je ozbiljnije neg’ sto veoma chudno izgleda. Ispostavi se na kraju da su Bunjevci izvorno Druidi, posto se na Svetog Ivana ni po Pravoslavcima ni po Katolicima ne preskace nikakva vatra, a virgin girls sa vencima od cveca na glavi preskacu vatru upravo na Beltane….

  https://www.youtube.com/watch?v=5jXzMbG7lbU

  Pass the cup of crimson wonder….Pass the cup of crimson wonder!!!

OSTAVITE KOMENTAR