Privatizacija Radio Subotice nije u interesu građana

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da se prilikom privatizacije medija u Vojvodini moraju uvažiti višenacionalne specifičnosti, pri čemu se ne sme dovesti u pitanje funkcionisanje medija kao javnog servisa, poput Radio Subotice.

 

Radio Subotica je stvoren kao javni servis građana i kroz privatizaciju bi se dovelo u pitanje njegovo funkcionisanje, a to nije u interesu građana, rekao je Grujić, na proslavi 44. rođendana ove medijske kuće.

 

“Mi prihvatamo da je došlo vreme za privatizaciju medija, ali se isto tako moraju uvažiti specifičnosti Vojvodine, da Radio Subotica emituje program na nekoliko jezika. Ko bi privatnika naterao da radi to što Radio Subotica sada radi kao javni informativni servis građana”, rekao je Grujić.

 

Predsednica Skupštine grada Subotice Marija Kern Šolja je istakla da je važno uvažavati specifičnosti višenacionalne sredine, i dodala da Radio Subotica treba da ostane u vlasništvu grada i da se dalje razvija.

 

Gostujući u najstarijem elektronskom mediju u gradu, gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao da bi taj radio trebalo izuzeti iz privatizacije, s obzirom na njegov veliki značaj za informisanje građana u multietničkoj sredini.

 

“Grad Subotica će i dalje pružati finansijsku podršku funkcionisanju Radio Subotice sa željom da lokalna samouprava ostane njen osnivač i nadalje, jer smatramo da je taj radio važan lokalni javni informativni servis građana”, rekao je Dulić.

 

Direktor Radio Subotice Toni Bedalov je istakao da je podrška osnivača veoma važna za stabilno poslovanje, a zaposleni su uvereni da će privatizacija ugroziti uslove za njihov rad.

 

“Građani Subotice žele lokalni javni servis, što je potkrepljeno sa 20.000 potpisa Subotičana pruženih Radio Subotici protiv privatizacije”, kazao je Bedalov.

 

Radio Subotica posluje kao javno preduzeće čiji je osnivač Skupština grada. Emituje programe na srpskom, hrvatskom, mađarskom, nemačkom i bunjevačkom jeziku, sa 47 zaposlenih.

 

Proces privatizacije te medijske kuće obustavljen je zaključkom Vlade Srbije iz decembra 2007. godine, sa obrazloženjem da emituje program na jezicima nacionalnih manjina.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR