Priznavanje neformalnog znanja od maja u Politehničkoj školi

U Politehničkoj školi u maju počinje pilotiranje  postupka priznavanja prethodnog učenja za četiri kvalifikacije u oblasti građevinarstva –  armirač, tesar,  rukovaoc građevinskom mehanizacijom i zidar. Kako direktor škole, Iso Planić ističe reč je o dugoročnom projektu od nacionalnog značaja  koji uređuje neformalno i informalno obrazovanje.

Politehnička škola biće regionalni centar za priznavanje prethodnog učenja, a kako Planić dodaje zanimanja iz oblasti geodezije i građevinstarstva koja su obuhvaćena programom deficinatarna su i za njih postoje veliko interesovanje.

Priznavanje prethodnog znanja trebalo bi da bude uvedeno u sistem obrazovanja krajem godine, a u  toku je izrada metodologije programa obuka. Kako iz Ministarstva prosvete ističu, značaj projekta ogleda se u tome što će na ovaj način biti priznate stručne kompetencije svih onih koji su određeni posao obavljali bez sertifikata.

U pilotiranju će učestovati ukupno 22 srednje stručne škole iz Srbije, a prvi kandidati biće odrasli koji su do sada bez sertifikata radili kao armirači, zidari, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, tesari, pekari, mesari, kuvari, stolari i modni krojači.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Konačno će “diplome” biti legalizovane. Nestručni će ekspresno dobijati zvanične sertifikate o “stručnosti” kojim će moći da… obrišu guzice. Kopija nekadašnjih večernjih škola, radničkih univerzita, skraćenih kurseva ali daleko katastrofalnija. Alaj će (i) azilante da opskrbe “znanjem i veštinama”.

  Potpuno rasulo zvano “ekselentnost”.

 2. Caballero kaže:

  @ Pera

  Raduj se Pero,
  Doslo vreme da i ti dobijes certifikat. Mozda se i zaposlis negde i tvoje znanje, pamet, obrazovanje i strucne sposobnosti nece uludo biti protracene. Tvoj raskosni talenat, tvoj ogromni intelektualni kapacitet & last but not least, izvanredna prilika da se uhlebis negde u nekom drzavnom nadlestvu gde bi zahvaljujuci tvom ekstremno dugackom jeziku mogao vrlo uspesno da oblizujes postanske marke i lepis ih na aktuelnu sluzbenu korespondenciju i sve to sa priznatom i overenom neformalnom kvalifikacijom.

 3. Vlada kaže:

  Perina sahrana je bila 14.04.2021 u 23:38 casova na portalu GradSubotica.co.rs
  Ozalosceni: gospodin i gospodja Niko

 4. Pera kaže:

  @Agentura

  Veze nemate pa je logično da baljezgate.

OSTAVITE KOMENTAR