PRL: Za Apoteke koje služe javnom interesu a ne privatnom profitu!

Ono na šta smo upozoravali se i desilo! Predajom javnog dobra svih Subotičana, poslovnog prostora Zdravstvene ustanove Apoteka Subotica, u ruke privatnoj firmi Galen Pharm, prava radnica i radnika Apoteke Subotica su u potpunosti poništena. Još gore, ugroženo je i njihovo pravo na sindikalno organizovanje, dok su im sama radna mesta postala izuzetno nesigurna.

Ugovorna obaveza Galen Pharm da “preuzme” radnike i radnice Apoteke Subotica, ne može se drugačije opisati nego kao trgovina ljudima. Naime, Apoteka Subotica je u ugovoru o zakupu 20 apoteka obavezali zakupca da zaključi ugovore o radu na određeno vreme sa farmaceutima i farmaceutskim tehničarima, kao i sa 80% nemedicinskog osoblja, dok radna mesta preostalih 20% zavise od milosti zakupca. Radnici i radnice Apoteke Subotice, čije znanje i iskustvo je najveća vrednost Apoteke Subotice, svedeni su na inventar koji zakupac “preuzima” uz poslovni proctor. Oni “preuzimanjem” kod novog poslodavca gube svaki pravni kontinuitet sa pravima koja su imali kao zaposleni Apoteke Subotica, pre svega zaštitu kolektivnog ugovora koji se kod novog poslodavca ne primenjuje, i sindikata koji kod novog poslodavca više ne postoji. Oni prestaju da budu zaposleni Apoteke Subotica i zaključuju potpuno nove ugovore o radu, čiji sadržaj će po svoj prilici sam diktirati njihov “zakupac”, Galen Pharm. Šta to zapravo znači videlo se već na prvom sastanku vlasnika Galen Pharm Veljka Dželetovića sa “preuzetim” radnicima – posebno je istakao da, za razliku od Apoteke Subotica, njegova firma nema sindikat! Drugim rečima, pregovora o uslovima novih ugovora o radu neće ni biti.

Ugovor o zakupu takođe predviđa da zakupac ne može “preuzete” radnike da proglasi tehnološkim viškom. Iako ova odredba nekome možda zvuči kao zaštita radnika i radnica Apoteke Srbije, stvarnost je potpuno suprotna. U stvarnosti kapitalističke periferije, poslodavci su odavno razvili brojne načine kako da primoraju radnike i radnice da sami daju otkaze, tako da jalova zabrana zakupcu da proglasi radnike tehnološkim viškom nije nikakva zaštita od otkaza u preduzeću koje nema sindikat, u kom je svaki zaposleni prepušten sam sebi, i progonu ili milosti nadređenih. Štaviše, proglašenje tehnološkog viška je jedna od svega dve situacije u kojima je poslodavac dužan da radniku isplati otpremninu (druga je odlazak u penziju). “Zabranom” proglašenja tehnološkog viška Apoteka Subotica ne samo da nije efektivno zaštitila svoje radnike i radnice, već je “zabranila” zakupcu da otpusti radnike po uslovima koji im makar garantuju isplatu otpremnine.

Umesto javnom interesu i potrebama ljudi, imovina Apoteke Subotica, koja je imovina svih nas, od sada će služiti isključivo za bogaćenje privatnih preduzetnika bliskih trenutnim vlastima, i to je očigledno jedini razlog zbog kog je odluka o davanju Apoteke u zakup doneta. Zakup poslovnog prostora Apoteke Subotica se ne može drugačije opisati nego kao uzurpacija imovine svih nas. Građani i građanke još uvek nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto je Apoteka nakon 2018. godine odjednom postala gubitaš, iako je do tada ostvarivala dobit. Obrazloženje ovog najblaže rečeno čudnog i netransparentnog obrta je moralo biti sastavni deo odluke da se imovina Apoteke da u zakup, a odgovorni su morali biti kažnjeni, ili barem poznati javnosti. Takođe, vlasti prilikom donošenja odluke očigledno nisu napravile procenu kako će se ovaj potez odraziti na celokupno snabdevanje građana i građanki Subotice farmaceutskim proizvodima, jer je Galen Pharm faktički privatizovao mesto koje je na tržištu imala Apoteka Subotica i time ostvario dominaciju nad drugim privatnim apotekama, što može imati samo loše posledice. Svaki stanovnik Subotice i dalje dobro zna šta su Apoteke Subotica, ustanova u kojoj je svako od nas, po pristupačnim cenama, mogao nabaviti lekove kojih drugde nema (magistralni lekovi). I kad su privatne apoteke bile zatvorene, Apoteka Subotica je uvek imala dežurnu ispostavu čija su vrata bila širom otvorena za sve, u svako doba dana i noći.

Odluka da se imovina Apoteke Subotice da u zakup očigledno nije doneta u javnom interesu. Ona će dovesti do:

• Ugrožavanja prava na zdravstvenu zaštitu kao jednog od osnovnih ljudskih prava;

• Opšteg rasta cene lekova, što će naročito pogoditi najsiromašnije stanovnike našeg grada;

• Teškoća prilikom pronalaženja magistralnih lekova (lekova „po meri“ pacijenta), koje privatne apoteke ne proizvode.

 • Ugrožavanja radnih prava zaposlenih i nesigurna radna mesta za radnike i radnice.

Kao i u svim drugim privatizacijama delatnosti od javnog značaja, sigurni smo da se ni Galen Pharm neće pridržavati odredaba ugovora o zakupu koje štite javni interes, već da će tražiti svaki način da što više zaradi na štetu građana i građanki Subotice, i na štetu radnika i radnica. Gradski odbor Partije radikalne levice Subotica će pomno pratiti izvršenje Ugovora o zakupu poslovnog prostora Apoteke Subotica i pozivamo građane i građanke Subotice da nam se u tome pridruže, kako bi smo zajedničkim snagama što pre došli do raskida Ugovora, zaštitili javni interes i umanjili štetu koju nam je nanela predaja javne ustanove privatniku bliskom vlastima.

GO PRL SUBOTICAKOMENTARI

 1. Niko kaže:

  Sta smo mogli drugo ocekivati od privatnog poslodavca? Pa on gleda svoj interes a ne interes radnika i radnica. Plakacemo mi za nasom gradskom apotekom, a plakace i oni sto su je prodali i to vrlo ubrzo.

 2. Dr. Vojvodjanin kaže:

  Alo,narode nije problem u ovom privatniku.Sta se moglo očekivati od njega ,da poveća broj radnika ili da poveća plate ili zaposli nečiju ženu,tetku sina ili snaju alo. Ovaj privatnik svaki mesec mora naći pare da plati porez ,doprinose i sve ostalo državi i plus gradu rentu. Problem je u onome što se sastavio ugovor po kojem je izdao objekte apoteke.Svi znamo da je u Srbiji zemlji pravna mafija na,prvom mestu. Pa zato nam EU neda vise da otvaramo poglavlja.Stiglo se baš do onoga što najviše boli one na vlasti a to je ZAKON. Njima ovakav najviše odgovara, ukrades sto evra dobiješ pet godina a kad lapis sto miliona dobiješ OPOMENU.,uz obećanje da više nećeš.U svakom slučaju neko se debelo ugradio u ovom ugovoru nema sumnje. I “”pravno” se ogradio., zabole ga sad.
  .
  .

 3. Salamander kaže:

  Glavno je pitanje kako druge apoteke imaju zaradu i interesa da se bave tom delatnošću, a gradska apoteka je radila sa gubitkom? Ili je neko namerno potpisivao nepovoljne ugovore gde nije bilo zarade ili je neki partijski aparatčik iz čistog neznanja napravio veliki propust…normalno tu nema ničije odgovornosti kao i uvek.

 4. Jovan Mikić kaže:

  Rasprodali su celu zemlju da napune sebi džepove, sad prodaju mrvice koje su ostale i neće se zaustaviti dok ništa ne ostane ako nešto ne preduzmemo. Bravo za prl!

 5. Niko kaže:

  Odgovor se zna, samo svi cute. Neko sa vrha je bacio pik na suboticku apoteku. Kao sve drzavne firme Sever, Pionir itd su propale zbog gubitka a sada kod privatnika i dalje rade. Odgovornog nema, gde je direktorica sada? Koliko je podmicena?

 6. Marko kaže:

  Kordinator Dragan napravio dil sa svojim pajtosima. Ali koliko čujem sve je pod istragom.

 7. Sidikat i komunizam? kaže:

  Malo serete trgovina ljudi ma
  nemoj.koliko vas radi kod privatnika pa ,serete gluposti.
  Nema vise komunizma ili socijalizma.sidikat vam nebi ni pomogo to su politicki sindikati
  Partije.

 8. Nebojisha kaže:

  U velikoj vecini privatnih firmi (90%+):
  -radnici prijavljeni na minimalac
  -prijavljeni na 40 sati nedeljno a rade 48-60 sati
  -nemaju godisnji ili je samo 2 nedelje , nije placen ili je delimicno placen
  -nema putnih troskova, toplog obroka, radne odece obuce
  -radnici su naterani da potpisu blanko sporazume o prekidu radnog odnosa
  -….
  Da ne spominjem neprijavljene radnike, maltretiranje i mobing najgore vrste i sve ostalo. Zasto? Pa drzava im dozvoljava. Niko ih ne kontrolise, ovi nasi inspektori po gradu su smesni.
  Uglavnom, radnicima apoteke ce biti kao i vecini radnika u ovom gradu, ukljucujuci i mene. Jbg.

 9. pista kaže:

  Farmaceuti i farmaceutski rehnicari su trazeno zanimanje po Evropi… rapitajte se i ucite jezike, necete zazaliti.

 10. Bocko kaže:

  Farmaceutska mafija u dilu sa sns!!! Povraća mi se od vas…!!!

 11. Zozon kaže:

  @E moje komunjare,. Berlinski zid je davno srušen. Petog oktobra ste poleteli da rušite Slobu a sa njim i poslednje ostatke socijalizma, puni revolucionarnog entuzijazma sa nadom da će “krizni štabovi” uspostaviti novu revolucionarnu vlast. Vidim neki se nadaju novim rebolucijama i vraćanju na staro, ali malo sutra. Kako ne shvatate da oni koji su 2000-te finansirali 5. Oktobar nisu imali za jedini i najvažniji cilj rušenje Slobodana Miloševića. Njima je glavni interes bio da unište ono malo zdrave privrede što nisu uspeli bombardovanjem i da nas svedu na obične robove i kmetove koji će raditi u interesu njihovog kapitala. Da li neko može da mi kaže koji od subotičkih giganata je opstao? Ni jedan jedini. Nisu za to krivi oni koji su ih vodili do 2000-te nego oni nepismeni ili polupismeni revolucionarni sindikalisti koji su zamislili da se vraća vreme Oktobarske revolucije ili 1945-ta, a nisu shvatili da su samo oružje u rukama krupnog kapitala i globalista. Vreme komunizma u kome su golje, lezilebovići, osvedočeni lopovi i nesposobnjakovići dočekali svojih 5 minuta, zaseli u fotelje i uništili bogate seljake, sposobne industrijalce, trgovce, intelektualnu elitu je davna prošlost. Nema u istoriji vraćanja na staro zato se džaba nadate.

 12. amacak kaže:

  “Berlinski zid je davno srušen.”

  tačno. posle toga socijalizam je propao svuda u svetu i bez petog oktobra.

 13. Zozon kaže:

  @amacak
  Sve zemlje socijalističkog lagera imale su svoje revolucije(neke vrlo krvave poput Rumunije, neki obojene) ili proleća. A sve to su finansirali krupni kapital ili globalisti. Ništa nije bilo spontano.

 14. amacak kaže:

  zozone, poenta je da je to bio svetski proces i da se srbija ništa nije pitala i nije imala nikakav uticaj. shodno tome tvoje “poleteli ste da rušite slobu” je besmisleno. da nije srušen postali bi severna koreja bez prijateljske kine kao prvog suseda.

 15. YU kaže:

  @E moje komunjare,. Berlinski zid je davno srušen. Petog oktobra ste poleteli da rušite Slobu a sa njim i poslednje ostatke socijalizma. SLOBO I NJEGOVA RATNOHUŠKAČKA SVITA JE UNIŠTILA SFR JUGOSLAVIJU, POSLEDNJU SOCIJALISTIČKU DRŽAVU ČIJE UREĐENJE SU I NEPRIJATELJI HVALILI.
  A JEDINI KRIVAC JE RADNIČKA KLASA KOJOJ SU BACILI NACIJONALISTIČKU KOSKU I PRIČU O KAPITALISTIČKOM BLAGOSTANJU. A SLOBINA SVITA NAS PREKO HIPER INFLACIJE OPLJAČKALA DO GOLE KOŽE. MI GLADUJEMO A ONI SE BAHATE.

 16. zozon kaže:

  @YU i amacak
  Ništa niste razumeli. Namera mi je bila da kritikujem sve one koji pozivaju na nove revolucije poput Oktobarske i one kojom je stvorena II Jugoslavija (jer ono što se je u toj zemlji dešavalo u II Sv. ratu i jeste bila svojevrsna revolucija a ne samo oslobodilački rat). Ideja komunizma je danas nešto retrogradno i neponovljivo iz više, vrlo dobro, poznatih razloga. Ipak najvažnije je da ona nikom ništa dobro nije donela. Sve revolucije, uključujući i dve velike, Francusku buržoasku i Oktobarsku su propale jer su njihove ideje uništili sami njihovi tvorci (Trocki je Lenjinu svojevremeno rekao “Glave će nam doći mangupi iz naših redova”) Iza tih revolucija su ostali jad, beda. Korist su izvukli pojedinci (kao kod nas DOS-ovci) koji su pre tih revolucija bili niko i ništa i za koje svet nikada ne bi saznao. Još mnogo toga se o revolucijama, njihovom karakteru, ciljevima i posledicama može reći, ali niti imam prostora niti vremena.
  E moj YU ne možeš ti govoriti o bliskoj istoriji a da ne poznaješ uzroke novijih istorijskih događaja. Takvo pojednostavljivanje stvari te dovelo do pogrešnog zaključka o pravim uzrocima građanskog rata 90-tih.

 17. Anonimni kaže:

  zozon
  YU JE BILA UREĐENA DRŽAV. PITAJ ZA MIŠLJENJE ONE KOJI SU ROĐENI I ODRASLI U NJOJ. BESPLATNO ŠKOLSTVO, BESPLATNO ZDRAVSTVO, SIGURNA RADNA MESTA I PLATE. BESPLATNI STANOVI, POVOLJNI KREDITI ZA KUĆE. BESPLATNI ILI DOTIRANI GODIŠNJI ODMORI, ZA OBOLELE BESPLATNO BANJSKO LEČENJE I ODMOR NA MORU. ČUVENO DEČIJE SELO PORED MAKARSKE GDE SU RADNIČKA DECA BESPLATNO LETOVALA I LEČILA SE. E TO NIJE VALJALO. GLEDAJUĆI AMERIČKE SERIJE GDE SU SVI BOGATI I SRETNI SA VELIKIM KOLIMA I KUĆAMA JURNULI U KAPITALIZAM. ETOVAM GA NA. RINTAJTE BEZ RADNOG VREMENA I VEČITO U DUGOVIMA. I PLUJTE PO SOCIJALIZMU.

 18. Anonimni kaže:

  Zozon
  Vreme komunizma u kome su golje, lezilebovići, osvedočeni lopovi i nesposobnjakovići dočekali svojih 5 minuta, zaseli u fotelje i uništili bogate seljake, sposobne industrijalce, trgovce, intelektualnu elitu je davna prošlost. Nema u istoriji vraćanja na staro zato se džaba nadate. ZOZON TREBA TI OZON.
  JEDAN BOGATAŠ I HILJEDU GLADNIH I BOSIH RADNO VREME DO SMRTI I BEZ PENZIJE, DECA SU POČELA DA RADE ČIM SU PROHODALA PO POLJOPRIVREDNIM IMANJIMA FABRIKAMA I RUDNICIMA. KAO I DANAS U AFRICI ,AZIJI , JUŽNOJ AMERICI ….

 19. Zozon kaže:

  @Anonimni
  Živeo sam je veći deo svog života u toj tvojoj “obećanoj zemlji” pa sam bio prinuđen da napustim svoj rodni kraj jer moji roditelji kao nepartijci nisu bili politički podobni, a nisu se uklapali ni u nacionalni ključ jer je on bio važniji od znanja i sposobnosti.Što se tiče školstva bilo je kao i danas besplatno osnovno i srednje obrazovanje (knjige i pribor smo i tada kupovali niko nam ih nije delio džaba, užinu plaćali). Velika većina i pored talenta, znanja nije mogla da stidura jer nisu roditelji mogli da ih finansiraju. Što se tiče besplatnog zdravstva i stanova (koji nikada nisu bili naši) to je priča za malu decu. Tokom radnog veka svakog meseca smo izdvajali za zdravstveno osiguranje i stanove solidarnosti određeni procenat. Vodovod, kanalizacija, putna infrastruktura su građeni sredstvima samodoprinosa koje smo opet mi plaćali. Budžet ( čiji veliki deo čine zdravstvo i obrazovanje) je punjen kreditima koje vraćamo i dan danas.Ono o sigurnim radnim mestima je posebna priča. Većina ih je u penziju odlazila sa radnih mesta na kojima su i počeli svoj radni vek. Vodili su se parolom “niko ne može toliko malo da me plati koliko ja mogu malo da radim”. Ništa nije zavisilo od rezultata rada i tvog zalaganja i znanja. Privatni biznis je bio ograničen na male zanatske radionice (obućari, frizeri,sarači,kišobrandžije,poneki stolar i sl.). Seljaci su odmah posle rata obespravljeni, oduzet im je sav navodni višak zemlje preko propisanog maksimuma, industrijalcima su oduzete fabrike i date radnicima na upravljanje, što nigde u svetu nije bilo zabeleženo. Na zapadu su one bile privatno vlasništvo a u Istočnom lageru vlasništvo države. Planska privreda nam je nametala livnice u delovima zemlje koji nisu imali ni gram rude (livnica Kikinda), kompletan mlin je iz Fidelinke prebačen u Velenje gde nije postojao ni hektar obradivog zemljišta, finalni i najskuplji industrijski proizvodi (bela tehnika) su se proizvodili samo u određenim republikama koje su bile u tom smislu povlašćene i hiljade drugih gluposti. Godišnji odmori u radničkim odmaralištima sa zajedničkim kupatilima i kuhinjama, brdom hrane ponetom od kuće su posebna priča. Da li su to bili odmori dostojni čoveka, malo razmisli pa će ti sve biti jasno. Ne idealizuj nešto što nije onako kako ti želiš da ga predstaviš, a zarad mladih koji odista nisu živeli u tom vremenu.

OSTAVITE KOMENTAR