Problem dimnjačarima prave slučajevi “na crno”

Čuvene crne bombone iz Subotice decenijama su bile najbolji nezvanični ambasador odžačarske delatnosti. A, kada ste vi poslednji put videli odžačara i da li ste se uhvatili za dugme? Odžačari su i dalje aktivni u Subotici, a svaki od njih godišnje prekontroliše ili očisti više hiljada dimnjaka.

Dvanaest dimničara na 28.000 dimnjaka u Subotici. I sve stignu da obiđu, pregledaju i po potrebi očiste u tri navrata tokom jedne kalendarske godine. Kažu da su u četiri od pet slučajeva dimnjaci čisti i ispravni, a svaki peti može da bude potencijalni problem ukoliko se radi na svoju ruku.

 “Naši dimnjaci su 80 odsto ispravni. Onih 20 odsto nije zato što samoinicijativno čiste sebi. Znači, ne koriste naše usluge, nego samovoljno rade svoj deo posla, dok ne dođe do problema. Kada se stvara problem, onda je uvek kriv dimničar. Ali, ja kad dođem – “dobar dan – dobar dan – meni ne treba vaša usluga, doviđenja prijatno”. To ne treba raditi. Svako, gde se pojavi dimničar, ko loži, trebate pustiti dimničara u kući da očisti dimnjake – to je radi vaše bezbednosti”, kaže jedan od njih Petar Fejberg.

Kada ga vide, ljudi se hvataju da dugme, jer se veruje da to donosi sreću. Naš sagovornik smatra da je to istina.

“Pre godinu dana, u Šandoru, Aleksandrovo da kažemo, dedi je ispao novčanik kada je digao penziju, pa sam mu vratio i novčanik i pare nazad”, dodaje on.

Građani dimničarske usluge u Subotici plaćaju 135 dinara mesečno, a preporuka je da, ukoliko smatraju da je to potrebno, telefonom zakažu čišćenje.

“Najgore što mogu da urade jeste da pozovu nekoga da im očisti to “na crno”, da mu plate još skuplje tu uslugu koju su već platili nama. Znači ima i takvih slučajeva, “Ah, nije mi bio dimničar, morao sam da zovem nekoga da mi čisti” i na kraju plate duplo više nego što plaćaju nama”, ističe direktor JKP Dimničar Predrag Mastilović.

A koliko zapravo u Srbiji ima dimnjaka? To niko ne zna, jer ne postoji centralna evidencija. Zbog toga su dimnjičarska preduzeća u saradnji sa Privrednom komorom Srbije pokrenula akciju popisa dimnjaka, nakon koje će ta brojka konačno biti poznata.

RTVKOMENTARI

 1. Kalkulator kaže:

  Ja nisam bas neki matematicar ali mi se cini da ako bi jedan dimnjacar trebao samo 60 minuta za jedan dimnjak onda bi svakom Suboticko dinjacaru od njih 12, trebalo oko 50 godina da ocisti svoj deo od 28000 Subotickih dimnjaka. Ukoliko obavi posao za svega 30 minuta onda mu je dovoljno samo 25 godina pod uslovom da radi 360 dana u godini po 8 casova bez pauze. Mozda ja kalkulisem pogresno pa ako neko bolje zna neka me ispravi.

 2. Digitron kaže:

  @Kalkulator
  Racunica ti nije dobra.
  Nije kritika na tvoju racunicu, vec na interesantnu racunicu dimnicarskog preduzeca.
  Nije 50 godina, ali je skoro 3 i po.
  Da bi ovi dimnicari godisnje svaki dimnjak tri puta ocistili, potrosili po 1 sat vremena po dimnjaku, 12 dimnicaru treba nepunih 3 i po godine za ovaj posao od 1 godine. Tu nisam uopste uracunao odlazak na teren i gubljenje vremena usput, vec samo aktivan rad 1 cas po dimnjaku.

 3. Vlado kaže:

  Zivim u kuci na 10 minuta peske od Gradske kuce i to vise od 10 godina. Nikada nije dosao dimnjacar iako je uvek neko u kuci. Nikada u sanducetu nismo videli papiric da je bio da cisti dimnjak ali nas nije nasao kuci. Po broju dimnjacara i dimnjaka ispadne da dimnjacar za 10 minuta ocisti dimnjak, a znamo da mu vise treba samo da prekontrolise bez ikakvog ciscenja.

 4. Milos kaže:

  kad covek zavrsi partijski segamegatrend fakultet i jos uvek ne zna da broji ili voli da laze malo

 5. moje ime kaže:

  Digitron
  Kako si ti to racunao ? 28.000 dimnjaka po sat vremena je 28000 sati.Podelis sa 8 je 3500 dana.Radi se 8 sati radnim danima u nedelji.Znaci 5dana nedeljno puta 52 nedelje u godini je 260 dana godisnje .Podelis 3500 dana sa 260 je 13.46 godina.
  Plus za sat vremena tri puta ciscenja ne ide nikako.Verovatnije je 1 sat za jedno ciscenje .

 6. Saki kaže:

  Kad ih nazoves prijavis se za ciscenje i kad dodje da uradi i kazes mu da treba paliti pec i dimnjak onda kaze jkp to nije u nadležnosti da radi

 7. Peđa kaže:

  .Ma daj, kojih sat vremena traje čišćenje!? Više vremenna traje dok mu donesem i postavim merdevine, da bi se popeo i sišao sa tavana, nego samo čišćenje. Provuče par puta četkom na gore, pa zatim na dole i posao je gotov. Ako je max 5 minuta na tavanu, počnem da se brinem što ne silazi.

 8. Ljubo kaže:

  Kako da ne, Dimničar mi je zadnji put zakucao na vrata tek onda kada sam ga ja pozvao, a onda kada sam ih zvao ove godine čekao sam na njih 15 dana jer je bivši gradonačenik zabranio da se Dimničari čiste dimnjake, a onda kada su došli su mi razbili vrata na dimnjaku, i kada je renila grejna sezona tj pre 10 dana sam ih ponovo zvao i nisu se udostojili do dana danas doći. Pa zar da ih čekam i hladnoj kući? Preduzeće treba privatzovati, usluge naplaćivati po obavljenom poslu…..

 9. Digitron kaže:

  @moje ime
  “Dvanaest dimničara na 28.000 dimnjaka u Subotici. I sve stignu da obiđu, pregledaju i po potrebi očiste u tri navrata tokom jedne kalendarske godine.”

  Evo, kako sam ja dosao do te racunice, koja je po meni samo priblizna i samo teoretska.
  Napisao si: “Podelis 3500 dana sa 260 je 13.46 godina.”
  Da, tacno je to, ali ih ima 12 dimnicara.
  13.46 godina deljeno sa 12 dimnicara je oko 1,12 godine po 1dimnicaru, ako bi 1 godisnje cistili.
  Ali navodno godisnje idu (teoretski) 3 puta da ociste, znaci, 3x 1,12= 3,36 godina treba svakom pojedinacnom dimnicaru da obavi taj posao koji tvrde da oni obave.
  Ali ovo je samo teorija, vec u startu je to ipak prazna, nemoguca prica, nadam se da se necemo oko ovakve gluposti posvadjati, svakako je svejedno, kraj je isti.
  Dimnicari po meni ne obilaze teren onako kako bi trebali i kako oni tvrde.

  “I sve stignu da obiđu, pregledaju i po potrebi očiste u tri navrata tokom jedne kalendarske godine.”

  Inace, ova recenica mi je malo konfuzna, ne razumem da li 3 puta godisnje izlaze na svaki dimnjak ili u 3 navrata pokusavaju intervenciju?????? Nije svejedno,

 10. Anonimni kaže:

  Kod nas vec 2 godine nisu bili

 11. Inspektor.. kaže:

  @Kalkulator : Ako sam dobro svatio tvoju račinicu jedan Dimnjičar za čišćenje svih subotičkih dimnjaka će zaraditi svoj staž za penziju.

 12. Inspektor.. kaže:

  @ Ljubo : Tako je Ljubo ,treba da imaju konkurenciju za obavljanje tih delatnosti. Oni su se dobro uljuljkani u JP ‘Dimničar’-u :Paušalno naplačuju 135 dinara mesečno i još drsko kažu da je to mali iznos.Molim..’ Mali iznos ? Ko nama građanima daje takve idruge male iznose koje nam paušalno naplaćuju subotička Javna preduzeća ?
  Da dimnjičari trebaju naplaćivati svoje usluge po izvršenim radovima,treba uvesti zdravu konkurenciju ,omogućiti gtrađanima da sami biraju izvršioce tih usluga i da plaćaju na osnovu naručenog prekontrolisanog i izvršenog posla.
  Kada odeš u dimnjičar za neke reklamacije od prekomernih službenika niko nema da ti pokaže kada su na osnovu radnih naloga kod nekih građana uradili posao čišćenja dimnjaka .ali račune i pretnje za naplatu redovito šalju.
  Otkazti njhove usluge ? Moraš zazidati priključke na dimovodnom kanalu , zazidati otvore na kaminima.kaljevim pećima. Platiti njihovu komisiju koja će to konstatovati.Naravno i platiti zaostai dug za neizvršene poslove. Kakvi su ovi srednjovekovni uslovi…?
  Uostalom ko daje ovlašćenje JP Dimnjičaru da vršalja po tvojoj imovini ,da ti zazidaju dimovodne kanale ,peći i ostalo.Zar ove radnje ne zadiru u privatnosti unutar svoje nekretnine. A o aspektu sigurnosti i da ne govorimo.

 13. Pera kaže:

  Nasleđe jednovekovnog neradničkog pljačkaškog komunizma, projekta neradničkog pljačkaškog judaizma. Sada bi Vladari sveta da privatizuju sve svoje “narodno”, “državno”, “javno” jer je njihov monopol u rukama njihovih “levičara” i “desničara” a ne njihovih “demokrata”, “europejaca” i “manjinskih nacionalista”. Kakva farsa za masu, otimačina za životarenje neradom i pljačkom. I njihovi “mediji” dobiju deo kolača kao i njihovi komentatori “obični građani”. Kakve li bande govnara. Kakve li “elite”. Kakvog li “grada”. Kakve li “države”.

 14. Amelia kaže:

  Kod mene nisu bili par godina. Kupili smo cetku, cistimo sami. Nazovem prosle godine, dodje onaj pijani dimnicar i nesto se svadja i isteruje i aj dobro ocisti ode. E sad ove godine dosao jedan i to njihovo dobar dan, dobar dan iz teksta je bilo tako, dobar dan, pogledao dimnjak i rekao zovite sledeci mesec da dodjemo, i uopste nije ocistio. Znaci nije istina da ljudima ne treba usluga i da se zahvale, treba, ali nece da ociste, pogledaju i odu. I sad ja da svaki bogovetni put par puta godisnje njih zivkam i cekam….. pa to im posao.

 15. inge kaže:

  @ Amelia , treba da se JP ‘ Dimnjičar’ prijavi za privredni kriminal zbog naplačivanja neizvršenih poslova i zbog pretnje građanima Subotice putem prinudnih naplata i ostalih neprimerenih dopisa koje šalju građanima grada

 16. Pera kaže:

  Kako vas jebu Vladari sveta, vlasnici nekada “državnog” tj. “narodnog” danas “javnog” tj. “građanskog”. Baš vam je divan “grad” salašarska palanačka austrougarska rupa.

 17. Ledenjak kaže:

  Čim sam ih pitao šta piju . Očistili mi dimnjak prvoklasno .

 18. inge kaže:

  @ Pera , Bar da je austrougarska ,ne bi bila onda ova balkanska -turska kasaba…

OSTAVITE KOMENTAR