Problemi manjina ne smeju biti tabu teme

Pokrajinska vlast se trudi da svaka nacionalna zajednica Vojvodinu zaista doživi kao sopstveni zavičaj, stoga ne smeju postojati tabu teme, izjavio je za RTV u Subotici predsednik Saveta nacionalnih zajednica Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Sandor-Egeresi

Egereši je sa saradnicima, članovima predstavnika Saveta nacionalnih zajednica Skupštine Vojvodine, posetio danas u Subotici Mađarski i Hrvatski nacionalni savet, u okviru šire akcije obilaska svih 13 nacionalnih saveta na području pokrajine.

 

Prema njegovim rečima, cilj ovih poseta je sačinjavanje realne analize stanja i položaja nacionalnih zajednica u Vojvodini, na osnovu kojih se mogu učiniti odgovarajući koraci u pravcu poboljšanja.

 

“Možemo konstatovati da postoje dve kategorije problema. Prvi su specifični problemi pojedinih nacionalnih zajednica, a imamo globalne, koji su uobičajeni za sve nacionalne zajednice, kao što je upotreba maternjeg jezika i pisma", rekao je Egereši novinarima.

 

On je dodao da postoje i izvesni problemi u komunikaciji i "nerazumevanju manjinskih problema od strane republičkog nivoa vlasti". 'Zato se želi, nakon analize i konsultacija, ukazati na greške države, ali i pokrajine, a koje su vidljive u svakodnevnom životu", naveo je Egereši.KOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Koga lažu političari, i većinski i manjinski? Od početka devedesetih gledam lidere stranaka kako zavađaju narod, bogate se i slatko se smeju svojim glasačima kojih se sete pred izbore uglavnom.Deru se iz petnih žila i mašu rukama i to je to.Političari naši dragi ( svih nacija ) se obračunavaju uglavnom preko naroda.Postoje snimci koji dokazuju da se političari pojedinih zemalja ponekad u parlamentu potuku takvom žestinom da im posle ukazuju medicinsku pomoć.Od uvođenja višestranačja sem po kojeg šamara, čaše vode u lice i drugih glumačkih teatralnih folova ne pamtim neki muški fajt u parlamentu.Ako su baš toliko za svoje nacije, neka uđu u ring i pošaketaju se, nek zasluže malo glasove.

 2. freelancer kaže:

  Kada pitanje nacionalne pripadnosti postane samo sebi cilj i kada je jedina svrha života isterivanje nekakvog "nacionalnog pitanja", onda drštvo, država, zajednica nema NIKAKVU perspektivu. Jer, sve ostale stvari, fundamentalna pitanja, stvarni život prolazi MIMO takvih pojedinaca.

  Pišem ovo zato što sam rastao i odrastao u sredini i u društvu u kome se ZAISTA nije znalo ko je koje nacije i ako se i postavilo takvo pitanje, samo je ono konstatovano (bez IKAKVE dalje polemike) i… vozi dalje. Fundamentalno pitanje (ili pitanja) je bilo kako svoj život oplemeniti, učiniti ga kvalitetnijim, sadržajnijim, zanimljivijim. Pri time čak ni novac nije bio na prvom mestu. A pitanje nacionalne pripadnosti je bilo MARGINALNO.

  Razume se, i tada je bilo onih koji su po svaku cenu forsirali "Ja sam… (pa onda ime nacije." Bilo je pevanja po kafanama (konspirativno) "drma mi se šubara na glavi…" ili šta već (svako je pevao neku svoju "drmachinu"), ali su oni bili u manjini, manji od makovog zrna i propisno sankcionisani, ako su u tome preterivali i vredjali druge.

  Na žalost, ovo danas je samo posledica puštanja "zlog duha" iz boce, a znamo KO i KADA ga je pustio i jednostavno ne može biti drugačije. Onaj manjinski šljam "kafanskih pevača" je dočekao svojih "pet minuta", koji traju evo tačno 25 godina, a bojim se da se još dugo neće završiti. Ne na ovim prostorima i ne u ovakvoj TERITORIJAČNOJ konstelaciji.

 3. Long Dong Silver kaže:

   

  freelancer:

  Kada pitanje nacionalne pripadnosti postane samo sebi cilj i kada je jedina svrha života isterivanje nekakvog "nacionalnog pitanja", onda drštvo, država, zajednica nema NIKAKVU perspektivu. Jer, sve ostale stvari, fundamentalna pitanja, stvarni život prolazi MIMO takvih pojedinaca.

   

   

  Kada nacionalna pripadnost postane ZANIMANJE!!!…eee, onda smo u problemu!…a jesmo i to jaaako odavno…BDW! Ode sve u PM…ali ,eto freelancer-u..imas moj like!

OSTAVITE KOMENTAR