Problemi sa zakupom apoteka u Subotici: “Diskriminatorski uslovi koje ispunjava samo jedan ponuđač”

Menadžment privatnog lanca apoteka Dr. Max saopštio je da je “razočaran i zbunjen” odlukom da im bude odbijena prijava za učešće na tenderu za zakup državnih apoteka u Subotici.

Kako navode, vodeći su lanac apoteka u regionu, a četvrti su po veličini u Evropi, te imaju više od 2.200 apoteka u šest zemalja, uključujući 152 u Srbiji. U saopštenju dodaju da već imaju iskustvo integrisanja državnih apoteka, a kao primer navode Kruševac, gde su u svoj sistem uvrstili 26 apoteka, zadržavši najveći broj zaposlenih i uloživši sredstva u obnovu prostora i obuku radnika.

Stav ovog lanca apoteka je da su uslovi za učešće u zakupu apoteka koje je odredila Apotekarska ustanova Subotica bili “krajnje formalistički i diskriminatorski, te su isključili gotovo svaki lanac apoteka koji je aktivan na srpskom tržištu”.

“U suštini, postojao je samo jedan lanac koji je ispunio sve kriterijume, pa će biti samo jedan ponuđač za zakup. Ne verujemo da je ograničavanje učesnika na jednog ponuđača u interesu građana Subotice, naročito ako su iz procesa tendera isključeni finansijski najjači ponuđači, poput nas samih. Da li komisija Apotekarske ustanove Subotica zaista veruje da će dobiti najpovoljniju ponudu za građane Subotice ograničavanjem učesnika na jednog ponuđača?”, pitaju se u Dr. Max-u.

Oni smatraju i da čitav proces nije usklađen sa zakonom. Ponuda se daje na tenderu za zakup javne imovine, a Zakon o javnoj svojini osmišljen je tako da obezbedi da na tenderu pobedi maksimalna ponuda bilo kog učesnika na tržištu.

“Stoga u zakonu o javnoj svojini ne postoji odredba za izuzeće određenih ponuđača. Osim toga, postupak davanja u zakup javne imovine nije prilagođen da udovolji bilo kojim drugim specifičnim ciljevima, kao što su osiguranje preuzimanja zaposlenih, obaveza najboljeg ponuđača da i dalje obavlja farmaceutsku delatnost, itd. Tačna metodologija koja je trebalo da bude primenjena u ovom slučaju bi bio poziv za podnošenje ponuda za javno-privatno partnerstvo u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama. Ovaj pojam se potvrđuje u praksi, jer su slični aranžmani primenjeni širom Srbije u obliku javno-privatnog partnerstva. To dalje podrazumeva da postupak izbora zakupca (ili prikladnije – privatnog partnera) treba da se vodi u postupku predviđenom Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, kao i Zakonom o javnim nabavkama (kao zakon koji uređuje postupak za javne nabavke i izbor privatnog partnera)”, dodaju u ovom lancu apoteka.

U Dr. Max-u dodaju da žele da imaju priliku da daju “fer i konkurentnu ponudu” za zakup državnih apoteka u Subotici, dodajući da su “nepropisno i nepravedno isključeni iz ulaska u ponudu na ovom javnom pozivu za nadmetanje”, zbog čega će “tražiti sve pravne mogućnosti da zaštite svoja prava i interese građana Subotice”.

Izvor: 021.rsKOMENTARI

 1. Josko kaže:

  Navikli su kumovi na pljacku drzavne imovine i novac da iznose u Montenegro. Sta ceka nas predsednik, treba mafiju maljem u glavu i to odmah!!!

 2. Anonimni kaže:

  Phaha pavi ste mislili ovde kod nas posteno da radi te?

 3. Stop lekovima kaže:

  Koji to max ni kad cuo.
  Ti sa lekovima su mafijasi
  Samo truju ljude.

 4. Croat kaže:

  josko a zasto ti mislis da predsednik to nije aminivo? znas ti ono sto kazu kako ce se predsednik av boriti protiv mafije, u usk9m krugu rodbine i prijatelja.

 5. Ldp kaže:

  Lopovi naprednjacki na delu… sta ste ocekivali?

 6. Marko kaže:

  BENU pobedjuje. Namešteno

 7. uffffffffffffffff kaže:

  Radite u interesu građana????-LOPOVI!!!! Ajmo G..na nazadnjačka ajmo botovi ajde sada lažite . FUUUUUUUJ.

 8. bonscot kaže:

  Pa sta ste ocekivali nije bitno koliko je placeno za zakup prostora nego koliko je dato glavnima u gradskoj kuci koji odlucuju o tom pitanju.

 9. Kalimero kaže:

  Pa da nešto “smrdi” u Gradskoj apoteci Subotica znalo se i pre. Javnost je saznala kada im više nije bilo spasa. To, da se samo jedan ponuđač pojavi na tenderu ili da je njegovo vlasništvo obavijeno velom tajne to nije ništa novo u Srbiji. Obično se kod nas i pre raspisanog tendera zna ko će ga dobiti.
  O ovome će se u javnoati pričati možda 2-3 dana a u pravnom smislu dok ne istekne rok za žalbu.

 10. (ba)laban kaže:

  Opštepoznato je da je BENU državna farmaceutska mafija i da iza njih stoje država i njihovi “stručnjaci” od poverenja.

  Isti su nekim konkurentima pretili, pucali na kuće, bacali eksplozivne naprave u dvorišta… kako bi konkurenciju naterali da iziđu iz unosnog biznisa sa lekovima i na taj način jednog dana ostali jedini u poslu sa lekovima. Zbog čega više ne postoji “Godwil” i mnoštvo privatnih apoteka? Pogodite! Zaštita od strane državnih organa je izostala, jer su ti mafijaši u talu sa najvišim državnim rukovodstvom.

  Zato, Vučiću, ukoliko stvarno želiš da udariš maljem na mafiju, moraćeš prvo da automaljiraš svoju bolesnu glavudžu.

 11. Gde ste botčine sendvičari???? kaže:

  Niste dobili lepinju???? nemate instrukcije šta da kažete??? crkaćete svi odreda bando deca nemaju za lekove zbog VAS lopovi nijedni!!!

 12. TT kaže:

  (ba)laban
  Galen pharm je dobio tender, sta cemo sad,hoces li sad pojesti govno i tekst koji si napisao,raznosacu pica.

 13. Prc.i mrc kaže:

  (Ba)laban
  Goodwill i Benu ,jedna te ista firma.Kakve drzavni i ne drzavni ? Zvaka za plasenje dece

 14. Anonimni kaže:

  Ide tuzba pa do Evropskog suda za nepostovanje zakona!

OSTAVITE KOMENTAR