Problemi stanara u ulici Miloša Obilića

Delovi starog nameštaja, grane, te drugi kabasti otpad svakodnevna su pojava u ulici Miloša Obilića na uglu sa Alejom Maršala Tita. Ovo predstavlja veliki problem stanarima, koji već duži period vode bitku sa nesavesnim građanima koji ostavljaju kabasti i drugi otpad na ovom mestu na nepropisan način. Milovan Sarić jedan je od stanara u ulici Miloša Obilića i kako kaže ovaj prizor već duže vreme čini njihovu svakodnevicu.

Pošto su pojedinci otpad počeli da stavljaju i između garaža, ovaj stanar počeo je i samostalno da pravi pregrade, kako bi sprečio odlaganje otpada. Iako nadležne službe kako objašnjava vrše svoj posao, nesavesni sugrađani konstantno i iznova donose otpad.  Iz JKP “Čistoća i zelenilo” podsećaju da preduzeće ima dve akcije koje obuhvataju odnošenje kabastog otpada. Akcije se sprovode u jesen i na proleće i traju oko dva i po meseca, a takođe obuhvataju i sve MZ.

Građani često nemaju dovoljno strpljenja, pa samo odlože otpad na nepropisan način, objašnjavaju iz preduzeća. Zbog ove pojave koja se intenzivirala u poslednjih nekoliko meseci, bile su dodatno angažovane ekipe, kako otpad ne bi ostajao na ulicama. Ukoliko neko od sugrađana primeti da neko odlaže kabasti ili bilo koju vrstu otpada na nepropisan način, treba da pozove Komunalnu inspekciju, kako bi se preduzeli dalji neophodni koraci.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. zig zigi kaže:

  resenje je jednostavno:
  ko na zapadu, svaka zgrada mora u sklopu zgrade da ima prostoriju gde stoje kante za otpad i stalno je pod kljucem. Samo stanari i radnici Cistoce imaju kljuc.Gde to nije izvodljivo, treba da se dogradi, ali eto posla za gradjevinske inzinjere i firme. Nek grad ulaze u ovaj projekat, pa nece stajati kontejneri na ulici puni svakakvog smeca i necemo izgledati ko grad cigana. Samo treba neko da razmislja u gradskoj kuci i u zavodu za urbanizam. I ljudima posao i pare se vrti i problem je resen.
  Takodje u zakonu treba da stoji da svaka nova zgrada tako treba da se gradi da je prostorija za smece vec u projektu i bez toga nema tehnickog prijema.
  Ko se ne drzi zakona od 2 do 5 godina.
  Hvala na paznji, dovidjenja.

 2. Inspektor.. kaže:

  @ zig zigi ;Blage veze nemaš i pišeš napamet : VEĆINA ZGRADA NA PROZIVCI ;NASELJU ‘TOKIO’ ALEJA MARŠALA TITA ,I OSTALE IMAJU TE PROSTORIJE I POSEBNE KANALE SA SVIH SPRATOVA ZA SPUŠTANJE OTPADA.
  Ali se ne koriste već stanari sve bacaju u kontajnere ispred svojih zgrada koje kontajnere upravo je JP Čistoča postavio na ta mesta. JP Čistoća zatvara oči pred ovim činjenicama ,a ni profionalni upravitelji zgrada o ovim činjenicama ne vode računa…Znači svojevremeno sve je bilo dobro isprojektovano i organizovano za skupljanje otpada u tim stanovima ,ali od nadležnih niko ne želi da se bavi ovim činjenicama…

 3. Iko kaže:

  Kako se može zaključiti iz gore navedenog teksta ,razne zaraze ne dolaze sa letovanja naših građana već se događaju ispred naših očiju zbog nemara raznih J:Preduzeća i sanitarnih službi ,Upravitelja zgrada koji ne obavljalju svoje zakonom predviđene poslove za održavanje higijene u zgradama i u samom gradu.

 4. zig zigi kaže:

  Inspektore a sta je sa zgradama koji su u poslednjih 30 godina gradjeni? Ti pricas kako je bilo za vreme Tita. To je proslo i toga vise nema. Ja pricam za sada. Nisi dobro protumacio sta sam hteo da kazem matori.

 5. Szemetes kaže:

  Na mesto za odlaganje smeca se postave odgovarajuci kontejneri , izracuna se jedan prosek smeca po stambenoj jedinici i onda se obezbede kontejneri odgovarajuce zapremine (Volumen) Oni se postave u jedan ogradjeni prostor, visokom metalnom ogradom i vratima za ciju bravu svaki stan ima svoj odgovarajuci kljuc. Ogradjeno mesto tj. ograda se moze i treba lepo ozeleniti nekakvim billjkama puzavicama ili brsljanom i slicnim. Hocu da verujem da su ljudi cisti i uredni i vole da zive u isto takvoj okolini. Treba im dati samo sansu i uslove za to .

 6. (ba)laban kaže:

  @zig zigi

  Mi već i jesmo grad cigana, nešto zbog broja istih koji su nas „okupirali“ u poslednje tri decenije, a nešto i zbog toga što se i veliki broj „belaca“ ponaša kao da su cigani.

  Što se tiče @Inspektorove konstantacije o postojanju posebnih kanala u zgradama za spuštanje otpada, propustio je da navede, ili možda nije informisan da je nekim zakonom zabranjeno da se takvi kanali prave u novim zgradama zbog navodne nebezbednosti. Da li je neko čuo da se neka zgrada zapalila zbog požara izazvanog bacanjem smeća u takav kanal? Normalno da nije, ali zato imamo novokomponovane stručnjake koji su procenili da je bezbednije da stanari drže otpad u crnim kesama u hodniku do prvog sledećeg silaska do kontejnera koji se nalaze na ulici. Možete li da zamislite kako je to izgledalo u vreme Vučićevih karantina kad se nije moglo izaći na ulicu i po 3 i po dana?

  Inače, naša javna preduzeća bi najviše volela da građani sami obave sve poslove iz njihove nadležnosti, da pojedinačno odlaze do deponije i odlažu kabasti otpad, umesto da JP Čistoća i zelenilo rasporedi nekoliko većih kontejnera po gradu, na prikladnim mestima u toku cele godine, a ne samo u trajanju od mesec-dva godišnje.

 7. No name kaže:

  Sve zgrade imaju zajedničke prostorije u kojima bi trebalo da stoje kante pod ključem. Ali…gde će onda da drže bicikle? Neke su ih izdale za poslovne svrhe da bi od zakupnine mogle da održavaju zgradu, u nekima su pretvorene u stanove. A sada da vidimo i drugu stranu – znajući naše navike kao stanara, kakav bi se to smrad širio ne samo po toj zajedničkoj prostoriji nego i po zgradi, naročito kada zapeče na +35? Ako niste stanovali u zgradi sa kanalom za smeće, onda ne znate šta je to smrad kada ga zapuše stanari bacanjem starih kišobrana i polomljenih stolica. Onda, ko bi te kante onako pune iznosio iz zgrade i vukario preko travnjaka i do puta gde je vozilo „Čistoće“, možda i 50-100 metara dalje? Radnici se i ovako okilave dok sve to pokupe sa ulica! Poslovni prostori imaju obavezu da moraju da imaju prostoriju gde treba da drže svoj kontejner, to je uslov da dobiju dozvolu za rad. Ali, ili nemaju, mislim prostoriju (dozvolu imaju!) ili je ne koriste, nego odnose otpad u najbliže kontejnere zgrada. Ko će to dovesti u red, skloniš kontejnere od zgrada – gde će oni poslovnjaci sa otpadom? A ako se primeni zakon, 80-90% bi moralo da se zatvori. Nemoguće. Ne može „Čistoća“ da reši, ne može Grad, ne mogu stanari, ne može inspekcija, još manje upravnici zgrada…
  zatvoren krug. Nove zgrade koje se podižu takođe moraju da imaju zajedničku prostoriju, u principu za smeće, ali je opet problem ako nema prilaz za „smećara“, i onda se rešava stavljanjem kontejnera ispred. Čitav sistem je naopako postavljen još u vremenu „socijalističke izgradnje“, onda nije bio toliki problem staviti kontejner-dva iza zgrade, manje je bilo smeća, nisu ih zatrpavali korisnici poslovnih prostora, dok su u drugim zemljama planirali sistem i uvodili red, kod nas je bilo „lako ćemo“ tako da sada nemamo ni sistem za odlaganje smeća po zgradama i njegovo odnošenje a što je još gore nemamo ni ljude naučene redu kako se i gde smeće ostavlja.

 8. Szemetes kaže:

  Pokusajte na ovaj link da vidite sta sam hteo da kazem.

  https://www.rotec-berlin.de/

 9. Pera kaže:

  Oduševljen sam „gradom“ i „državom“ tj. antisistemom koji vlada ovim prostorima, projektom njegovih Gazda. Ma sjajno, najsjajnije ikada u istoriji. I biće još najsjajnivije.

  Pogotovo sam zadivljen cenzurom istine, ubistvom svakog pokušaja ukazivanja na suštinu stanja tj. sranja.

 10. kompleksi male sredine kaže:

  (ba) labane

  Imas interesantno razmisljanje ali opsednut si nacionalnoscu i dodjosima.Izbaci to iz glave i bavi se sustinskim problemi i problematicnim pojedincima pa ces doci do kvalitetnijih resenja i krivaca.Prvo i prvo ovaj grad su unistili starosedeoci zvani SVM.Oni vladaju 100 godina Suboticom.Oni su je pokrali od A do Z.Tkd plizz bavi se sustinom.Nisu ni drugi krivi,ne brini.

  Sto se tice smeca,to je jednostavno resiti.Policija,komunalna i redovna treba da ispisuje po jedno 1.000 dinara kazne za svakog ko odlaze smece van kante ili kontejnera za smece ,pa cak i pored tih kanti ako su one pune.Ako su pune treba da kaznjavaju komunalno citocu i zelenilo.I da vidis ,dovesce se svi u red.PLjuvanje takodje kazna.Pisanje ,takodje kazna.Jednostavno.Kao pojas u autu.

 11. Pera kaže:

  @kompleksi male sredine

  Palanaštvo je neizlečivo. Nazvati palanku, i to salašarsku jer njome provejava salašarski duh, gradom znači zakovati njen razvoj u Grad jer je ona u nekoj KVAZI-REALNOSTI već „grad“ i to je, silom, neupitno. Kao kada, npr, nekog komunjarskog poluobrazovanog bilmeza sa jedva osnovnom školom proglasite za doktora/magistra nauka. Tako je status „grad“ svršena stvar bez obzira što i na tarabi piše pička pa to nije.

  Viševekovna pogrdnost „dođoši“ isključivo se odnosi na nejudeoungarogermane.

  Kako komentar zadire u suštinu biće cenzurisan.

 12. No name kaže:

  Kamo sreće da je to tako jednostavno! Ako počnu da pišu kazne, prvi ćete ti i taj (bal)van početi da pljujete po vlasti zašto kažnjava siroti „narod“ a ne hapsi lopove i tajkune. Šta god da se u ovoj zemlji počne na uvođenju reda, uvek je „zašto ja a ne ON“? Uvek se nađe zamerka, zašto radite ovo a ne radite ono? Circulus vitiosus, zavezana creva, piši kući propalo, svako zna svoja prava a obaveze niko, ili malo ko. Ona ženturača neki dan vrišti u autobusu kako ona neće da nosi masku, a video snimak iz Engleske pokazuje kako je dasa koji je zatečen bez maske u podzemnoj železnici dobio lisice! Policajcu su pomagali putnici da ga savlada. Kod nas, putnici se svađaju sa krmačom umesto da je vozač stao i da su je svi zajedno izbacili nasred puta pa neka se snalazi! Dok nam ne dođe iz dupeta u glavu i dok tolerišemo komšiju koji pravi svinjarije da mu se ne zamerimo, umesto da ga prijavimo, ništa od nas.

 13. Pera kaže:

  Ej, ti, „No name“, anonimni slugo agitpropa. Krmače i svinje te razotkriše. I raspirivanje mržnje i nasilja.

 14. No name kaže:

  Agitprop? Sluga? Krmače i svinje? Raspirivanje mržnje i nasilja? S kojeg si ti duda pao?

 15. Inspektor.. kaže:

  @
  zig zigi

  Nemoj da se vadiš…znam ja šta sam napisao ,naveo sam ti i lokacije. ( ba,Laban) veli da nisam dobro informiran. Jesam ,Naime još u vreme prethodnog režima na zahtev Čistoće su zatvoreni te prostorije za skupljanje kučnog otpada jer ‘gospoda’ nisu hteli da nose smeće iz tih prostorija-ako je neizvršenje radova zakonska obaveza ,onda ovaj novi kvazi ‘demokratski sustav’ samo je preuzeo javašluk i nerad. A ako je razlog bio kako veli ( ba,laban) požar u tim prostorijama…to je diverzija i teroristički čin protiv imovine , ljude i sigurnosti države. Ni ovo obrazloženje ne može biti opravdanje za zatvaranje tih kanala za smeće ili neizgradnja tih sustava kod novih zgrada.Zar ne zigi-zigi ?

 16. No name kaže:

  Inspektor.. Nemoj da lažeš, nije lepo, i ti si 5.oktobra pao s nekog duda pa pričaš gluposti kako su za vreme prethodnog režima zatvorene te prostorije za skupljanje kućnog otpada. Ima nas koji pamtimo i koji smo iznosili i bacali smeće u kontejnere pored svoje zgrade i pre onog i pre onog režima, još i 70-ih godina, nemoj da lupetaš ko otvoren prozor, još su i SIZ-ovi (stanovanja) odobravali da se zajedničke prostorije i vešernice pretvaraju u stanove, kako bi „radničkoj klasi“ bilo omogućeno da dođe do više stanova. Bila jedne godine, nekih godina, čak velika akcija („drugovi, budimo solidarni!“), jer su te prostorije u mnogo slučajeva služile samo kao magacini stanarima, da drže svoje stare stvari. Ako nisi stanovao u AMT 12 (stari soliter) onda ne znaš šta je to smrad kada stanar na 2. spratu koječime što ne spada u kućno smeće zapuši kanal, a oni do 10.sprata nastave da bacaju dok im ne dođe pod nos! Kakva Čistoća!? Niti ona o tome odlučuje niti bi deset Čistoća uspelo da izađe na kraj sa, opet ponavljam, svim svinjarijama koje su u stanju građani da naprave! Pa neka me Pera opet prozove…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 72 = 79