Probno polaganje državne mature i u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici, jedna je od 48 srednjih stručnih škola u Srbiji, u kojima se od danas do petka obavlja prvo probno testiranje za polaganje državne mature. Iz ove ustanove poručuju da je za njih to dokaz da imaju kvalitet, koji je prepoznat od nadležnih insitucija.

Kako će izgledati velika, odnosno državna matura učenici odabranih srednjih škola u Srbiji mogu da iskuse u okviru takozvanog pilotiranja, odnosno pripreme za polaganje završnog ispita, kojim treba da se proveri kvalitet ispitnih zadataka, koje je izradila radna grupa. Đaci trećeg razreda Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, na smeru Tehničar za zaštitu životne sredine, njih ukupno 21, polagali su danas probni test iz srpskog jezika, sutra je na redu matematika, a u petak test stručnih i teorijskih znanja.

„Mnogo znači, zato što se na taj način pripremamo. Možemo da pogledamo zadatke koje nismo dobro uradili, i možemo da naučimo na tim greškama, da sledeći put budemo bolji“, kaže učenica Ljiljana Radulović.

„Dobro je to što smo sada dobili da se pripremimo, da vidimo kako bi nam bilo na kraju četrvte godine, da znamo šta nas očekuje otprilike“- dodaje Nemanja Dejanović.

„Treme uvek ima, bilo koji test da je u pitanju. Nije bilo toliko teško, mada je bilo nejasnih zadataka, ali dobro sam uradila“, ističe Emilija Brešćanski, učenica istog razreda.

Pilоtiranje će se inače odvijati u tri navrata. Cilj ovog prvog je provera kvaliteta ispitnih zadataka. Naredno pilotiranje biće organizovano dogodine u maju, kada će se pilotirati i procedure i kvalitet zadataka, dok je treće planirano za mart 2022. godine, kada će se isprobavati svi aspekti sprovođenja mature: infrastruktura, procedura, zadaci i ocenjivanje. Za razliku od ovog prvog pilotiranja, koje obuhvi samo odabrane srednje škole, u drugom i trećem učestvovaće sve škole u zemlji.

„Prema planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, državna matura će se uvesti u obrazovni system od 2022.godine. Jedan ispit, isti za sve učenike, omogućiće objektivnu procenu učeničkih postignuća, kao i objektivnu procenu kvaliteta obrazovanja“, objašnjava Jadranka Vojnić Purčar, koordinatorka praktične nastave u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici.

Da podsetimo, za realizaciju Projekta državne mature Evropska unija je donirala 3,7 miliona evra.

RTVKOMENTARI

  1. Marijana kaže:

    Ovo mi se uopste ne svidja! Pa zasto buducem informaticaru… matematicaru… ili fizicaru treba polaganje srpskog jezika.Pa da ga vole u srednjoj skoli , nesto u vezi njega bi i studirali… zar ne …nebi isli na PMF ili FTN.

OSTAVITE KOMENTAR

63 + = 68