Prof. Dr. Đerđ Sorad: Rekvijem za zelenu Žolnai fontanu

Kada sam u maju 1985. godine na brzinu izabran za predsednika (gradonačelnika) Opštine Subotica sa jednogodišnjim mandatom, nisam znao šta ću sa ovlašćenjima u tako kratkom periodu.

Kako nisam čeznuo za političkom karijerom, radije sam pregledao jedogodišnje aktivnosti mojih prethodnika na ovoj funkciji, te došao do zaključka da su date dve mogućnosti: s jedne strane, ništa ne činiti (ili minimalno) i „prespavati“ jednogodišnji period, pun burnih izazova u životu grada, ili s druge strane, preduzeti giga rekonstrukciju gradske uprave, odnosno započeti izgradnju nečega velikog, što je možda nužno, ali se ne da završiti u kratkom roku i ostaće nakon mog mandata samo  jedan torzo (zbog čega će me građani samo proklinjati). U nedoumici, prihvatio sam sasvim drugi put, uzeo sam „pero“ u ruke i napisao Sanjarenje „Szabadka szépet álmodik”1, odn. „Subotica dvehiljadite“2, o tome šta bi se moglo uraditi sa „prašnjavom-vinskom Suboticom“ u „bolesnoj, vinskoj, tužnoj, tromoj Bačkoj“, kako je pesnik Kosztolányi (rodom Subotičanin) svojevremeno okarakterisao naš grad.

Želeo sam da „prodrmam“ ovaj grad, da krene u sanjarenje nečeg lepog, da se pripremi i preporodi za dvehiljaditu godinu. U krupnim crtama sam skicirao, šta bi trebalo da uradi grad, građani i gradsko rukovodstvo, kako bi se ovaj zaspali grad – „najveće selo u Evropi“ – probudilo iz tromosti i uspavanosti, kako je to nekad učinila Uspavana lepotica. Valjda bi najpre trebalo da se usprotivi pesimističkim mišljenjima koja lebde nad Suboticom: „sada ne postoje mogućnosti za obnovu“, „ne živimo u vreme preporoda“, „mi smo grad na granici“, „bolje neka sve ostane nepromenjeno, ko zna šta nas čeka ako se pokrenemo iz učmalosti“.

Pokušao sam pričom o sanjarenju i akcijama da odvratim građanstvo od pesimističke slike budućnosti, da ih pridobijem za to da moramo nešto učiniti – sada (1984). Ako ništa drugo, sanjajmo nešto lepo – imajmo viziju, koja nema u prvom momentu čvrste korene, ali može nas „usrećiti“. Ako zajedno čvrsto želimo nešto što možda u početku liči  na utopiju, jednog dana promenom uslova i mogućnosti, te svesnom ljudskom akcijom, može se pretvoriti u realnost.

Trebalo je naći viziju, koja može da se dopadne građanstvu, da ga osvoji, kako bi ono dalo svoj pristanak na koji se možemo osloniti i početi realizaciju obnavljanja centra grada. Urediti veliki trg između pozorišta, biblioteke i gradske kuće, te čitav uži centar grada vratiti Subotičanima, pretvaranjem u šetalište.

Odgovoran i zadužen za sprovođenje spomenutog plana, već i zbog svog ličnog karaktera težio sam da ono što obećam to i izvršim i završim, naravno na vreme. Stoga sam počeo radije manjim koracima, manjim zadacima, ali sam se uvek javno (kako na polju planova, tako i finansijskih sredstava) trudio realizovati „veliki plan“ – Suboticu prodrmati, učiniti grad privlačnim za stanovništvo i korak po korak približiti se modernom gradu iz dvehiljadite.

Kada su se ostvarili delovi plana, kao na primer obnova fasada, lepih, ali do tada zapuštenih zgrada u stilu secesije, koje su zablistale u novim bojama, i kada je u centru grada bilo sve prijatnije za šetati i uživati u preporođenoj okolini, skoro imperativno se javila potreba za većim „zalogajima“: likvidacija velike „rupe“ na korzou (nekada mlin, zatim fabrika) i uređenje velikog trga u centru.

Tada počinje i realizacija stare želje – san još iz vremena gradnje Gradske kuće (1908-1912) – postavljanje fontane. Materijal (zelena keramika fabrike Zsolnay iz Pečuja) je manje – više bio na raspolaganju u Subotici od ranije, već desetak godina, i sada se pružila prilika  za izgradnju.

Kada je 1985. fontana svečano otvorena, više od 20.000 ljudi se tiskalo na trgu. Od završetka II Svetskog rata nikada se nije skupilo toliko građana Subotice na jednoj „mirnoj“ svečanosti. Slavili su „svoju“ fontanu i ubrzo je uzeli k srcu, radovali su se, nalazili zadovoljstvo da imaju lep vodoskok. Postala je omiljeno sastajalište, a istovremeno je i slika trga mnogo dobila.

U nastavku mojih misli, dozvoli mi ZELENA ZSOLNAY FONTANO da budem na Ti sa Tobom, jer osećam da smo mi nekako blizu jedno drugom. Trudio sam se da se rodiš, a Ti si činila sve sa  svoje strane  – da postaneš SIMBOL. Postala si simbol generacije Subotičana iz osamdesetih, ali i ranijih i kasnjih generacija, šta više, i danas te spominju sredovečne i starije generacije, kako je bio lep život u jednom prijatnom gradu, čiji simboli su bili/ostali Gradska kuća i zelena fontana.

Dolazili su građani k Tebi kao nekakvom svetištu – penzioneri da se odmore; mame novorođenčadi da bebama omoguće sveži vazduh; upravo venčani da ovekoveče svoj najlepši dan i svi mi Subotičani, pa i posetioci Subotice da leti uživamo u Tvom bućkanju, u prijatnom, osvežavajućem dejstvu i Tvojoj estetskoj lepoti.

Ali izgleda da sve ima svoj kraj: „zahvaljujući“ vandalizmu skejtbordima, neodgovornom održavanju i surovim zimama, Tvoje telo je upropašćeno. Ostarela si, postala si ružna, i što je najstrašnije, počela si polako da se raspadaš u prah. Postala si ranjeni simbol, pun ožiljaka, simbol koga više ne poštuju i ne pomažu Ti da oživiš. I sada Te radije zamenjuju sa mlađom i drugačijom fontanom. Ta fontana nije više simbol (ne zbog svog izgleda). To je samo jedna fontana, jer simbol fontana si bila samo Ti.

Opraštam se od Tebe ZELENA ZSOLNAY FONTANO – ne samo ja, nego mnogo Subotičana.

Zbogom Fontano, počivaj u našim sećanjima. Tvoje rušenje, nije jedino ovakvo rušenje u Subotici, koje razara sliku grada što nas izuzetno boli. Sve nas, koji   smo voleli Tebe i naš grad.

Novoj fontani želim da se dopadne Subotičanima, ali teško da će uspeti da Te zameni u našim dušama i srcima.

 

Prof. Dr. Đerđ Sorad 

 

 

________________

1 „Subotica sniva lep san“, časopis Létünk, 1984

2 „Subotica dvehiljadite“, časopis Rukovet, 1984KOMENTARI

 1. Nataly kaže:

  Smatram da je posledica njenog propadanja jedan jedini razlog, kako je i navedeno, “neodgovorno održavanje”. A žalićemo za njom samo mi Subotičani, i oni koji su odistinski voleli Suboticu.

 2. avet kaže:

  Ko god je živio u to vreme, potvrdiće da je Dr. Sorad bio ubedljivo najbolji subotički gradonačelnik 20-og i 21-og veka.
  Za vreme njegove “vladavine” su bile vidljive ogromne promene, razvoj grada.
  Šteta što posle njega nisu na čelo grada došli barem samo malo slični njemu, koji će raditi najviše za dobro i napredak grada.

 3. avet kaže:

  @Nataly
  U pravu ste.
  Najveća boljka u Srbiji je uvek bila nepravilno ili nikakvo redovno održavanje nečega što je inače kvalitetno izgrađeno.
  I najbolja kuća vremenom propada ako je ne održavate.

 4. Subotica moj grad kaže:

  Gradonacelnik mora biti suboticanin koji voli svoj grad,koji ce ga stalno obilaziti,otkrivati i otkloniti nedostatke,naravno u svojoj nadleznosti.Pouzdano znam da je gosp.Sasa Vucinic obilazio grad u toj nameri,ne samo sluzbeno vec i u slobodno vreme dok je bio gradonacelnik i mislim da je gosp Djerdj Sorad bio odlican na toj funkciji.Ovi ostali nisu vredni pomena,mozda jos i gosp.Geza Kucera vredan paznje i to je to.Gradonacelnik bi trebao biti nestranacka licnost koja zaista radi u interesu gradjana,kao i njegovi najblizi saradnici.

 5. Megatron kaže:

  A sto ne protestujemo u vezi ovoga ?

 6. Vox populi vox bovi kaže:

  Dragi bivsi sugradjani,

  Ako imate viziju i konkretnu predstavu o coveku koji je zreo i sposoban za poziciju gradonacelnika i imate tacnu ideju sta i kakve osobine jedna takva licnost treba da poseduje i sa sobom donese i onda da preuzme kormilo grada, onda i birajte takvu osobu na zeljeni polozaj. Vi imate u rukama sve demokratske instrumente , pravo glasa, slobodne i fer izbore i visestranacje. U cemu je konkretno vas problem?

 7. Dragi Điki kaže:

  Problem je upravo u ovom što ste poslednje naveli. Nemamo slobodne i fer izbore. Opozicaja nema pristup televizijama sa nacionalnom frekvencijom kao i lokalnim “tradicionalnim” medijima. Sa tih televizija svakodnevno se demonizuje svako ko pokuša da se bavi politikom kao opozicija. Na svaki način se zagorčava život ljudima koji imaju kritički stav prema režimu.
  Gradonačelnik se ne bira na izborima već ga postavlja stranka sa najviše osvojenih mandata. A i njima stiže direktiva iz Beograda.

 8. Punisher kaže:

  Gradonacelnik sme samo da bude suboticanin i niko drugi. Samo on ce da vodi racuna o nasem gradu, ostali dodjosi samo gledaju kako da isprazne gradsku kasu

 9. Arh..2 kaže:

  @ Subotica moj grad : Malo si pomešao lončiće ,naime sva ta imena koje si spomenuo nisu bili Subotičani….Pa je pitanje da su svi ti uradili baš sve najbolje za grad Subotica…? Disktabilno je.

 10. Gradjanin turista kaže:

  Za ovo treba imati dusu

 11. Toranj kaže:

  Zelenu fontanu ništa ne može zameniti. To je bilo vreme preporoda. Subotica je uvek bila miran gradić ali su brujale fabrike na sve strane.

 12. MikiM kaže:

  Predivan tekst. Hvala Vam na tome. Zaista smo sve zaboravili, ta lepa vremena.Nadam se da će sadašnji gradonačelnik ovo pročitati!

 13. Građanin kaže:

  Uz Palenčara koji je došao posle njega dr Sorad je poslednji gradonačelnik koji je voleo ovaj grad, dao sebe njemu i njegovom razvoju i za uzvrat ništa nije uzeo. Svi posle njih dvojice su samo uništavali i pljačkali ovaj grad. Porediti Kasu, Kučeru, Išpanovića, a posebno Vučinića, Modesta ili Labana sa njima ne samo da je nemoguće već je neumesno.

 14. Milan kaže:

  Većina ovih što nam danas vedre i oblače po gradu, te daleke 1985. nisu ni znali gde je Subotica.

 15. Siniša kaže:

  Ne mora gradonačelnik da bude rođeni Subotičanin ali mora voleti ovaj grad , ako voli grad može da bude i Marsovac a ako ne voli sve je nevažno…

  Zelena fontana je odigrala ulogu u životu svakog njenog savremenika , zaista je poražavajuće da je prepuštena na milost i nemlilost i da je na taj način osuđena da nestane.
  Bilo bi dobro proveriti imovinsko – pravne odnose na parceli ( parcelama ) na kojim a se nalazi zelena fontana.

 16. Kvalitet keramike kaže:

  Zelena fontana na Trgu slobode u Subotici možda nije sa estetskog gledišta među najlepšima, ali dopuštam sebi možda i neke više kriterijume posmatranja. Ipak, trg je uz ovu fontanu oživeo i nije delovao kao prazan prostor, “rupa” gde se recimo parkiraju automobili, što je bilo još gore rešenje. Postala je zelena fontana mestom okupljanja.
  Međutim, ono što je meni kao rođenom Subotičaninu uvek smetalo je pitanje kvaliteta keramike, ili preciznije glazure. Svi smo mogli videti, a vidimo i sada da glazura te Žolnai keramike izgleda kao da su je pravili učenici prvog razreda stručne škole. I to je, za mene, bila velika fleka u celoj priči. Jer, možda je to i bilo po standardu neke tamo Jugoslavije, kojoj je javni interes bio uvek oko proseka (gore ili dole). A možda smo dobili keramiku treće klase po ceni prve…
  Ko zna šta ćemo posle Zelene fontane imati na tom mestu. I koliko dugo će tamo biti građevinska ograda od lima… To bi mogla da bude stalna postavka u centru našeg grada, kao neka umetnička instalacija. Permanentno gradilište…

 17. Aida Huseljic Tuzla kaže:

  Iz Tuzle sam i 66imala sam cast da se slikam ispred Vase divne fontane na zalost niste jedini ako mogu da Vas utjesim i u Tuzli su nestali mnogi divni objekti namherno pusteci da propadaju.

 18. gavrilo kaže:

  Soradova era je zaista možda najbolji period kojeg se sećamo mi još uvek živi.
  Ne treba zaboraviti ni pravi kulturni period tokom druge polovine 80tih…
  A o Zelenoj fontani… Bilo kakva fontana na tom mestu bi bila dobrodošla. Ova je bila dizajnirana OK (bolje nego ova ljubičasta). Ali, kao što je primećeno, keramika je očigledno vrlo lošeg kvaliteta. Posle prve zime su se primećivala oštećenja. A tu je onda došlo uobičajeno zanemarivanje održavanja…. Setite se samo koliko godina je krov na pozorištu prokišnjavao.

 19. Weng kaže:

  Dve fontane ne trebaju.a tramvaj treba vratiti. Treba ulepšati centar grada
  A i Palić.puno toga važnije ima od
  Propale fontan e.

 20. croat kaže:

  Interesantno kako je jedan covek u tako kratkom vremenu uspeo da obelezi jedno vreme, u pozitivnom kontekstu. Jos i sad krckamo to nasledje.
  Ne mogu da zamislim da tako nesto proizadje iz Labanove ere,ustvari ja ne mogu da zamislim da ista dobro potekne iz glave tog coveka. Nazalost ni oni pre njega se nisu bas proslavili.

 21. Trovach kaže:

  @croat…Iz Labanove ere dolaze samo afere.

 22. Jelena kaže:

  Da su ti isti Subotičani vaspitali svoju decu da ne uništavaju gradsku imovinu danas zelena fontana možda ne bi postajala prah.

 23. Pero kaže:

  I po mom mišljenju bi Subotičanin trebao biti gradonačelnik i to neovisno u kojoj je stranci. Danas u Subotici imamo crnogorca za gradonačelnika, bosanca načelnika policije. Zar nema neki Subotičanin koji bi mogao biti načelnik policije ? Moramo ih iz bosne uvoziti.

 24. Meritor... kaže:

  @ Pero : Gde ti živiš ? Još ti nije jasno da je Subotica okupirana.Kakvi bre Subotičani…nema ih. Otišli svi u inostranstvo ili uživaju u penziji. Nema ko da radi u privrednim parkovima u Malom bajmoku pa je trebalo uvesti radni kadar u te firme…Subotičani iz tih ‘parkova’ beže kao vrag od tamjana. Pročulo se da stranci žele prodati ceo kompleks tih pogona. Istovremeno koji su sada zaposleni u tim pogonima spremaju se naveliko da odu u nemačku ili druge europske zapadne zemlje. U svakom slučaju bit će veselo u Subotici. Jedino je ostalo veliko pitanje ko će i dokle izdržavati ovakav veliki broj pridošlog stanovništva u grad…? Pogotovo jer već mnogi investitori zatvaraju svoje pogone a država im plaća velike iznose odštete na koje imaju pravo po ugovorima koje su potpisali sa državom. Prevedeno na srpski jezik-odšteta koju im plaća država je višestruko veća od njihove investicije.Pa zaključite sami ko se više razume tu u ekonomiju…?

 25. Theo kaže:

  Imam sliku sa osnovnom pa i sa srednjom školom pored ovde fontane. Emotivno sam vezan za nju. Iskreno bih više voleo da se ona obnovi nego da se nameću neka nova modernija rešenja. Saznanje da se “rezervni delovi” i dalje mogu naći, mi još više podgreva ideju o obnovi iste. Nisam zaostao i ne vode me neki zastareli principi, nego jednostavno mislim da ovaj izgled fontane više odgovara starom izgledu centra grada, nego novo rešenje. Niko ne može da me ubedi da je nemoguće rešiti postojeće probleme sa odvodom vode i ostalim održavanjima postojećeg oblika fontane.

 26. Don kaže:

  Nije smelo da se dozvoli da fontana tako propadne, i to samo pokazuje kakav je odnos prošlih vlasti prema ovom gradu. Takođe, ni ova vlast nije ništa bolja. samo nije još toliko dugo potzrajala da upropasti šta se upropastiti može, ali ne sumnjam da će biti šampioni u tome, samo ako potraju.

  Veliki problem je i u načinu izbora gradonačelnika. Prvo, gradonačelnik bi morao da se bira na direktnim izborima, a ne da se glasa za stranke, pa da nam onda stranke biraju prvog čoveka grada! Potreban nam je zapadnjački sistem, da se glasa za ličnost, a ličnost sebi bira kabinet. Ja verujem da u ovom gradu ima mnogo kvalitetnih ljudi koji vole ovaj grad, i koji znaju kako i imaju volje da ga učine lepšim i funkcionalnijim, ali nisu stranačke ličnosti, i gade se strančarenja. U drugačijim izbornim uslovima mi građani bismo mogli izabrati takvog čoveka za gradonačelnika.

  I da odgovorim i onima koji tvrde da samo rođeni Subotičanin treba da bude gradonačelnik, da je to ordinarna glupost. Nije istina da oni koji su rođeni u Subotici vole ovaj grad više od onih koji su u njega doselili, odnosno da su ti koji su doselili manje Subotičani ili da uopšte nisu Subotičani. Ja sam rođen u Sarajevu, a u Subotici sam više od polovine svoga dosadašnjeg života, i ko sme da mi kaže da nisam Subotičanin? Ovo je jedini grad koji volim i koji smatram svojim. Ništa ne osećam prema Sarajevu. Kada se vraćam s puta, i ugledam iz daleka toranj Gradske kuće, meni toplo oko srca. Zar to nije znak da sam Subotičanin?

 27. Aleksa kaže:

  @Theo
  Pronadjite negde stare slike trga, videcete da se na mestu gde je sada fontana nalazio park koji je u potpunosti odgovarao gabaritima fontane.
  A zaista bi voleo da znam razlog zbog koga je na uvodni tekst g.Sorada (ne na komentare) neko uspeo da negativno reaguje – do sada tri minusa.Bravo!

 28. Bezveze kaže:

  SUBOTICA MOJ GRAD

  Kako si samo vesto kroz Djerdj Sorad provukao Gezu Kuceru i Sasu Vucinica.Sem te 2 reci tj Djerdj Sorad,sve tj komplet tvoj komentar je cisto zlo.Molim te ne komentarisi vise ili ako mrzis Suboticu,komentarisi maximalno.Subotica je jedna rupa i selendra.Ne zato sto to ja zelim,nego zato sto to Suboticani zele.Pogledajte samo komentare i njihove teme .Taj Djerdj je bio istinski Suboticanin i van svake Suboticke dimenzije.Zato je i uradio sto je uradio.Svi ostali su na nivou Engelsove i foto pojave u pizzi Boss.

 29. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Najlakše je opseniti prostotu. Prema tome, gospodo Prostaci (“čistokrvni” Subotičani kao i Sorad), pokušajte da shvatite nekoliko stvari. U ono vreme još “drug” Sorad se malo zaigrao da sa silnim novcima koji su mu onda stajali na raspolaganju sebe upiše u istoriju, tako što će podići nešto VELIKO, kako i sam priznaje. Smišljena je Zelena fontana i posađena na trgu kao čir na dupetu da ga blokira sa svih strana. Promašaj od početka. U koncepciji – bez zelenila na plus 35 možeš samo da se pržiš na suncu pored nje ili ako sedneš na nju da joj okreneš leđa. Itd. Tehnički: azbestne cevi u telu fontane ugrađene, kada su se prošupljile možeš samo da rušiš fontanu da ih zameniš! Što će se sada i dogoditi, ali će biti zamenjena fontana, jer bi bilo GLUPO a i finansijski neizvodljivo praviti ISTI PROMAŠAJ. Taj promašaj se sastojao i u nemogućnosti ZIMSKOG ODRŽAVANJA, ko god da je osmišljavao u startu to nije rešio, pa je MORALA da propadne.

 30. Zoran kaže:

  @Kvalitet keramike

  Keramika za zelenu fontanu je dobijena na poklon od fabrike Žolnai.
  60-tih godina prošlog veka ova fabrika je imala prvi izvoz posle drugog svetskog rada i to za rekonstrukciju naše gradske kuće a na osnovu preporuke iz Subotice keramika je naručena i za Hotel Moskva u Beogradu .
  Iz tog razloga u znak zahvalnosti je keramika koja je upotrebljena za zelenu fontanu dobijena na poklon.

 31. ffilozoff kaže:

  SUBOTICA 80–tih je bila i lepsa i bogatija od Novod Sada,BG,Segedina Bratislave,Pecuja,Osjeka….Za Crnu Goru je bila obecana zenlja!!! Najlepsi grad u SFRJ

 32. ffilozoff kaže:

  P.S. na osnovu centra SUBOTICE,mnogi gradovi su preslikali sistem…

 33. Dr. Đ. Sorad kaže:

  Zahvaljujem se svima, koji su komentarisali moj tekst o zelenoj fontani i shvatili da to nije žalopojka za starim vremenima, već rekvijem – oproštajna misa od nečega, što je priraslo našim srcima.
  Jedini koment, na koji bi se osvrnuo, je “Čokanjčem ću te …” i to zbog toga što:
  1. Sigurno ima ovakvih-onakvih Subotičana (uključujući i mene), ali da neko sve Subotičane (ama sve) naziva skupnim imenom PROSTACI, to ustvari znači da on jedini nije prostak. Takva en bloc ocena klasificira i ocenjivača, koji je za svoj koment dobio znatan broj negativnih lajkova.
  2. Do sada (imam 80 godina) smatrao sam da “za upisivanje u istoriju” treba nešto vredno, značajno stvoriti, učiniti, smisliti, a od Vas sam naučio da je dovoljno “malo zaigrati sa silnim novcima” i već si slavan, istorijska ličnost (valjda pozitivna).
  3. Nisam taj, koji izmislio zelenu fontanu, već samo odgovoran, zadužen gradonačelnik, koji je na referendumu građana dobio zadatak (i sredstva za to) da to realizira. Za to sam voljan da primim kritike (negativne i pozitivne).
  S poštovanjem se opraštam

 34. Mike kaže:

  @Čokanjčićem ću te…

  Čir na dupetu Subotice su dođoši kao ti. Nadobudni, prepametni, prepotentni i bezobrazni.

 35. Anonimni kaže:

  Zelenu fontanu su uništili oni koji su je održavali solnom kiselinom i drugim sredstvima koja uništavaju glazuru, uništili su je oni kojima nije stalo do nje, stajala je u podrumu iše desetlijeća, prije nego su je smjeli postaviti, na trg. I onda su došli na vlast oni, kojima nije bili bitno ni fontana, a ni cijeli grad, pa zato danas tako i izgleda kako izgleda, prljav, neurwdan,usav. Uzas!!!!! I veluka sramota, starosjedio i se u ukli u svoje domove, a dotiranice kolo vode i služi im kao odskočna daska, za napredovanje ali dalje od Su otice, to im je potrebno samo u životopisu da su o a ljali neku funkcio za dalji osobni napreda. TAKO DA AKO GRADONAČELNIK NIJE SUBOTIČANIN, I NEVOLI SVOJ GRAD, ONDA DRAGI MOJI NIŠTA OD NAPRETKA GRADA. AKO MI NEVJERUJETE, ODITE U ARHIVU GRADA, I UVJERITE SE SAMI, DOK SU GRADOM “VLADALI” SUBOTIČANI, BEZ OBZIRA NA VJEROISPOVJEST I NACIONALNOST, GRAD JE RASTAO U SVAKOM POGLEDU, ARTEFAKTA SU NEOBORIVA.

 36. Trovach kaže:

  Dr. Đ. Sorad…Izvinjavam se u ime ovih koji nisu u stanju ni da okrece ono sto ste Vi i Vasa generacija stvorili. Ovi komentari koji osudjuju ono sto ste stvorili su u manjini. Svi mi normalni zelimo Suboticu iz nasih secanja. Steta sto imate previse godina, pa ne mozete ponovo biti gradonacelnik, mada ovi mladji nisu nizasta. Velika je sramota ko danas sedi u Gradskoj Kuci (ne mislim samo na pojedinca).

 37. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Dr. Đ. Sorad-Izvinjavam se ako ste pogrešno shvatili da ste Vi “prostak”, ali sam tu reč napisao velikim slovom za sve one koji za sebe misle da su “čistokrvni Subotičani” i da niko osim takvih ne može da voli ovaj grad i da nešto učini za njega. Što se tiče zaigravanja, pa zaigrali ste se sa tom fontanom, setite se, nije da niste, i nije da nije bilo onda novaca, tako da ste mogli da razmišljate o “nečemu velikom”, što će, normalno, i Vas učiniti velikim i ubeležiti u istoriju grada. Dopuštam da se možda svesno niste time rukovodili, ali podsvesno…A nije tačno da Vi niste bili inicijator i zagovornik podizanja fontane tada, mada je “niste izmislili” jer su pločice nabavljene ranije, istina, i ideja je već deceniju-dve pre toga postojala. Nema veze. Namera je bila dobra, ali znate kako se kaže – “put za pakao je popločan dobrim namerama”. Napravili ste samo nekoliko grešaka, koje sam inače naveo i koje su potvrdile citiranu poslovicu. Možda niste jedini, ali i Vas lično smatram odgovornim za njih. Da ih ne nabrajam ponovo, od same koncepcije fontane smeštene na veštačkoj uzvisini na trgu usred popločane pustoši bez zelenila i klupa, pa se onda setite šta je sve trebalo da bude – vodoskoci u ritmu muzike i svetla, bla-bla-bla, od svega toga posle kraćeg vremena samo je jednolično piškila voda, itd. Pa da završimo, ili počnemo od održavanja žolnai keramike i instalacija unutar tela fontane. Čini se da ni Vi ni vaši saradnici prilikom izgradnje fontane niste o tome razmišljali – voda se zadržava u mikro-pukotinama, mraz širi smrznutu vodu u njima i one se neminovno povećavaju. Ko će i čime prati pločice? Ništa rešeno. Tadašnji “Standardservis” to rešava uvozom jednog “specijalnog sredstva iz Nemačke” (sona kiselina) da ne bi plaćao radnike da svake nedelje žluljaju i ribaju pločice. Tako uništava instalacije i pečati sudbinu fontane. No, to zaiste niste Vi krivi, Vi ste već onda otiišli za Mađarsku, ali je PROMAŠAJ koji se zvao Zelena fontana ostao. Shvatam Vaš “rekvijem” fontani kao rekvijem jednom vremenu i saglasan sam sa njim kao oproštajem od njega, ali ne i sa nekakvim prevelikim žaljenjem za Zelenom fontanom, mada me podseća na mnogo toga i vezuje za mnogo toga iz mladosti, ali…ne kaže se uzalud da je “bolji dobar razvod nego loš brak”, a ovaj “brak” Subotice i fontane da je bio dobar, ne bi ona od 2006. već bila pod daskama, a pre toga je bar deceniju kilavila…Ne mogu da kažem da mi je takva, izvinite ali kako narod kaže “nedojebana”, prirasla za srce toliko da se ne radujem što će tako pretvorena u ruglo nestati sa trga i što će njeno mesto zauzeti nešto bolje i prikladnije tom prostoru nego što je ona ikada bila! Neka Vi živi i zdravi sa svojih 80 godina to dočekate!

 38. croat kaže:

  Postovani G. Sorad
  HVALA VAM!

 39. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Mike – Sažaljevam slučaj, a šta ako nisam “dođoš”? Koliki rodoslov treba da bude da bih te uverio? Na kraju, od kojeg datuma tačno računaš ko su “dođoši” a ko su “nađoši”? Pa da se znam svrstati, da li je to 16., 19. ili neki drugi vek. U koji ti spadaš, baš me živo zanima?!

 40. fityok kaže:

  @ cokanj

  Uopste nije vazno ni bitno kada si dosao. Pitanje je samo da li si u Suboticu zaista stigao i raspakovao svoj zavezljaj.

 41. amacak kaže:

  @fityok
  u tom slučaju bilo bi dobro da se izmisli selektivniji naziv

OSTAVITE KOMENTAR