Program posvećen mađarskoj kinematografiji tradicionalno na Palićkom festivalu

Inspirisan potrebom da velikoj populaciji mađarske manjine koja živi u Vojvodini omogući da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije, program Festivala evropskog filma Palić tradicionalno čini selekcija „Novi mađarski film“ u okviru koje će se ove godine naći 8 naslova koji će biti prikazani u bioskopu Eurocinema. Takođe, i ove godine biće predstavljena selekcija filmova sa trećeg „Žigmond Vilmoš Film Festivala“ iz Segedina kao rezultat saradnje dva filmska festivala iz prekograničnog regiona. Tom prilikom u bioskopu Abazija biće prikazano 11 dugometražnih, kratkih i eksperimentalnih filmova iz programa partnerskog festivala.

Selekciju mađarskog filma otvoriće film „Loše pesme“ (Reisz Gábor) u nedelju, 21. jula od 17 sati. Narednog dana, u ponedeljak, 22. jula publika će moći da pogleda film „Trupa“ (Sándor Pál), dok ćeu utorak, 23. jula biće održana projekcija filma „Nakon svega, mrtvi opet pevaju“ (Elek Judit). Film „Glas gospodara“ (Pálfi György) biće prikazan u sredu, 24. jula, dok će u filmu o čuvenom mađarskom kompozitoru Beli Bartoku „Bartók“ (Sipos József) publika moći da uživa u četvrtak, 25. jula. U petak, 26. jula selekciju će zatvoriti filmovi „Do sada“ (Moldvai Katalin), „Šibice“ (Géza M. Tóth) i „Nas dvoje“ (György Dobray).

U okviru promocije Međunarodnog festivala „Žigmond Vilmoš“ u nedelju, 21. jula u 14 časova najpre će biti prikazan studentski film nastao kao rezultat rada studenata iz Subotice i Segedina u okviru FILMY projekta. Istog dana biće prikazan film „Kad padnem“ (Magnus Meyer Arnesen). U ponedeljak, 22. jula održaće se projekcija filma „Blue kids“ (Andrea Tagliaferri), dok će u utorak, 23. jula publika moći da pogleda kratkometražne filmove „Neznanje je blagoslov“ (Muck van Empel), „Lauretta“ (Brauner Máté), „Čuvari“ (Karolis Kaupinis), i „Iceberg Nations“ (Fernando Martín Borlán). U sredu, 24. jula ovu selekciju zatvoriće serija kratkometražnih filmova: „U tebi“ (Kerhut Bálint), „Predmeti koji tonu“ (Filip Peruzović), „Wiki“ (Veronica Andersson) i film „Ambi“ (Marija Apcevska).

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR