Proleće 2022 – U kakvom stanju nam je centar grada

Kao i svakog proleća, mnogi građani osećaju potrebu da krenu sa poslovima oko uređenja bašti i travnjaka. Sadnja cveća ili drugi poslovi oko kuće, brzo daju vidljive rezultate i blagotvorni su, ne samo za vlasnike već i za prolaznike. Šetnja subotičkim predgrađima u ovo doba godine otkriva nam mnoge lepe ulice o kojima brinu samo oni koji u njima žive.

Kad je reč o centru grada, većina nas očekuje da o njemu vode računa komunalne službe. Ako je on zapušten, takvo stanje tišti svakog Subotičanina. Iako ga svi doživljamo kao nešto naše zajedničko, što služi svima, a uz to nas i predstavlja pred gostima, staro gradsko jezgro prepuštamo stihiji, odnosno vandalima, bezobzirnim zakupcima lokala, nemarnim gradskim inspektorima i propadanju za koje možemo da krivimo samo vreme.

Nije mali broj onih koji bi uložili svoj volenterski rad ako bi tako doprineli ulepšanju centra grada. Tu se susrećemo sa činjenicom da nije sve u njemu javna imovina. Zgrade i lokali imaju svoje vlasnike koji bi trebali da slede stroge propise u pogledu održavanja i izgleda onoga što se nalazi u eksluzivnoj zoni. Za sada, kao da je sve prepušteno samo njihovoj savesti.

Pored toga, tu je imovina preduzeća kao što su razvodne kutije, poklopci šahtova i slična infrastruktura koja je uglavnom u nedopustivo lošem stanju. Neshvatljiv je i odnos prema gradskom pločniku kada se on nakon raskopavanja vraća u prvobitno stanje.

Subotičanima teško pada kada se najlepši deo grada oštećuje, a pogotovo ako posle popravke on izgleda još gore. Svako pomeranje betonskih kocki zbog radova na podzemnim instalacijama, za sobom ostavlja neuredno vraćen deo pločnika. Umesto da to bude prilika da se poprave neke nesavršenosti, korzo dobija nove ožiljke.

Možda najgori slučaj nemarnosti predstavlja Harambašićeva ulica nakon radova pre dve godine. Jedna tako posebna ulica u kojoj se zbog ambijenta čuva granitna kocka, bukvalno je doživela vandalizam od strane onih koji su vraćali tu kocku.

Švrljotine i zalepljeni mali oglasi na javnim površinama predstavljaju posebnu vrstu onečišćenja. Ni protiv toga nema vidljivog otpora, niti aktivnosti na uklanjanju.

Svemu ovome treba dodati i letnje bašte kafića i njihovu opremu. Sam centar grada mora da ima određene standarde ispod kojih se ne sme ići kada su u pitanju suncobrani ili žardinjere, a naročito veličina prostora kojeg smeju da zauzmu. Po tom pitanju najgore stoji korzo, koji zadnjih godina ima nekoliko na brzinu uređenih kafića čije su terase opremljene najjeftinijim mogućim mobilijarom. Jedan od tih ugostitelja je prošlog leta zauzimao dve trećine širine korzoa. Susedni lokal je veći deo sezone prostor na ulici koristio kao skladište stolova i stolica.

Kafići u Rudić ulici pešacima ostavljaju toliko malo prostora na trotoaru da je mimoilaženje nemoguće.

Nečije plastične saksije zimu su provele u centru grada

Svako proleće je novi početak i nova nada da će biti bolje, da ćemo uspeti ono što do sada nismo. Neke stvari nisu nedostižne, a što je najlepše, ne moraju ni da koštaju puno. Doterivanje centra grada ne treba da bude samo dužnost Gradske čistoće, već svih onih koji od njega imaju nešto. Ako bolje razmislimo, onda se to odnosi na svakog stanovnika Subotice.

 KOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Centar nam je jedan od najlepših u regionu, samo bi trebalo vratiti kafiće na korzo. Da bude puno kao što je u Novom Sadu. Ovako, čim padne mrak manje šetača, a i grad je slabo osvetljen. Grad čine ljudi. Privucimo gradjane u centar, sad je prošla korona.

 2. Salamander kaže:

  Zar se ne zapitate kako izgleda periferija ako nam je centar grada ovakav, a u centar se ulažu ogromna sredstva bez ikakve kontrole. Čini se da se sve svodi da se pokupi što veći „kajmak“ pod izrekom „drži vodu dok majstoji odu“.

 3. Anonimni kaže:

  Grad nam vode postavljači vecea ispod stubova Gradske kuće. Potom IMT stručnjaci ( ima li tu mene?), procentaši, ugradjivači cena, skupljači kapilarnih glasova i preostali talog.

 4. Caru Carevo kaže:

  U istom stanju kao što je država.
  Putin i njegov Czar će sve to da počisti.

 5. Alex kaže:

  Tu je problem u ovoj recenici
  „nova nada da će biti bolje“

  Svi to govore vec godinama i izgleda da cekaju da im sa neba padne.

 6. Petar G. kaže:

  Dobar tekst.
  Istinito prikazuje jadno stanje u kojem je centar grada. A i grad uopšte.
  Jedna mala svetla tačka, jutros me je obradovala obnovljena fasada Gradske biblioteke. Juče su konačno uklonjene skele i građevinska ograda. I sada ta fasada sija punim sjajem. Možda ipak ima nade i za obližnju Nušićevu i Vojnovićevu i Korzo.

 7. Subotčanin kaže:

  Grad koji vodiš pre svega treba VOLETI.
  A neko više voli PARE i grad odakle je došao.

 8. Ima nade kaže:

  Petar G. – Ima nade, Petre, ima, da će doći onaj što je ostavio potpis na stubu Pozorišta, pa će našarati i Biblioteku. A još mu niko nije polomio ruke za sve to što je do sada našarao. Šta misliš ko to šara i ko pravi đubrovnik od grada, valjda komunalci? Isti oni koji pljuju po njima i gradskoj vlasti i traže odgovornost i „krivca“ u njima za to, a nisu u stanju svoju decu da vaspitaju kako treba da se ponašaju.

 9. YU kaže:

  Obavestite organizaciju „Zelena oaza“ da drva što su sadili pored beogradskog puta
  treba i zalivati. SUŠA JE.

 10. Tramp kaže:

  Dobar tekst ALI, mislim da je malo(malo vise) nefer prema gradjanima.ZASTO? Pa zašto nije navedeno imenom i prezimenom ko je odgovoran .Ko je na čelu grada,ko je na čelu inspekcijskih organa ,ko je na čelu komunalne milicije?Dali je ovo njihova odgovornost,dali oni dobijaju iz džepova gradjana plate,dali će oni snositi bilo kakve posledice zbog svog nerada? Zašto to nije napisano u ovom tekstu?.Dali se autor boji?.Ja mislim da g.autor nema za to petlju.No u kako god , i ovaj tekst je nešto.

 11. Prirodna Familija kaže:

  Mafijasko crnogorska hobotnica koja vodi Suboticu prvo treba biti proterana iz iste da bi grad vodio neko rodjen u gradu.

 12. Nirvana kaže:

  Komunalne službe su zadužene da vode računa samo o centru grada ? A šta je sa ostalim delovima gradske imovine ? Te delove treba da održavaju građani Subotice i Srbije ?
  Nešto u ovim izjavama nije uredu, naime svi građani Subotice plaćaju razne dađbine i poreze ,ekološke takse ,itd iz kojih treba da se finansiraju ti radovi na celoj teritoriji grada. Sa pravom se postavja pitanje gde se završavaju ta sredstva građana ako se ne troše namenski ???

 13. dule kaže:

  @Tramp
  Pročitaj komentar pod „ima nade“. Zašto ne bi objavili imena onih koji nam uništavaju grad. Ni hiljade komunalaca ne može popraviti ono što naša mladež i neodgovorni građani unište. Evo samo jednog primera. Ispred Jadrana su nekada bile četiri korpe za otpad. Trenutno nema ni jedne. Da ih nisu komunalci ili gradonačelnik odneli kući. Ne, nego naši neodgovorni sugrađani. Ista je situacija i na korzou.

 14. Dule kaže:

  YU nemoj da pises gluposti drva se zalivaju licno sam video

 15. Ima nade kaže:

  Nirvana – Komunalne službe su dužne da vode računa o onim delovima grada, uključujući i centar, koji se nalaze u PROGRAMU ODRŽAVANJA, za ostalo su dužni građani i vlasnici stambenih i drugih objekata. Program se sačinjava na godišnjem nivou, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu, i nisu sva sredstva „građana“ namenjena samo za to što ti imaš na umu, već samo deo, jer postoje potrebe i da drugim ulaganjima u infrastrukturu, itd. prema tome, da skratim, ni 100 puta veći budžet ne bi mogao da pokrije ČITAV GRAD i sve ulice i prostore, a pogotovo ne kada se isti ti građani tako odnose prema čistoći i komunalnom redu. Dakle, sredstva ne mogu da se troše drugačije nego namenski, jer onda program nije ispunjen, a onda neko odgovara za to zašto program nije ispunjen A PLAĆEN JE! Ne čini ti se logičnim? Ova budala što pita ko je odgovoran „na čelu grada“, „inspekcijskih službi“ i „komunalne milicije“ za ovakvo stanje, neka se prvo zapita ko ga stvara, ko lomi, kida, prlja, šara – da li oni što su „na čelu grada“, „inspekcijskih službi“ i „komunalne policije“? Da li oni treba samo da trče za vandalima i popravljaju, ne znam s kojim parama, ili treba pozvati na odgovornost i rebnuti vandale koji to rade?

 16. Globetrotter kaže:

  U svetu, barem onom koji sam ja video i obisao, je svaki grad i svaki njegov kvart odraz stanovnika koji u njemu zive. Samo jedan mali primer – Bad Godesberg, jedan deo bivseg glavnog grada Nemacke Bona je bio diplomatska cetvrt. Prekrasne i dobroodrzavane vile, stanovi za uglavnom diplomatski personal, ekskluzivne prodavnice, solidni zanatski servisi, lepo odrzavani uvek cisti parkovi i setalista na obali Rajne, restorani i uopste gastronomija na jednom visokom nivou. Sve cisto i uredno, tamo je zivela i odgovarajuca publika. Nakon ujedinjenja Nemacke i preseljenja savezne administracije u Berlin, ta gradska cetvrt je opustila. Vile su pokupovali Ruski i Arapski novobogatasi, za njima su stigli njihovi manje bogati zemljaci. Ekskluzivne prodavnice su postale orijentalni bazari Kineskog jeftinog bofla , prvorazredni restorani su pretvoreni u cevabdzinice. Svuda okolo smece, prlavstina i sve u svemu od Evropske diplomatske cetvrti pretvorilo se je sve u obicnu orijentalnu mahalu i jedino zapustene fasade i njihova arhitektura govore da e sve to nalazi u Evropi. Ono sto ovim zelim da kazem – to je cinjenica da svaki grad i svako naselje odrazavaju sliku i priliku onih koji u njemu zive i stanuju.

 17. pista kaže:

  Ebe mi se za centar grada…. ko ce da baci pogled na periferiju i okolna sela?

 18. bac Vranje kaže:

  da li placamo ljude da cuvaju grad?? Placamo !! To su komunalni policajci!!! E sada da nas kradonacelnik ima muda upola ko premijer pa lepo im za dobro obavljen posao skine platu ili im da spakle cetke i farbu,pa ajde momci ono sto niste uspeli sacuvati sedeci po kaficima sad ribajte da vidite kako bi se grad caklio!! Blestio bi sve bi se sjajilo i bilo vidljivo cak i iz NS-a!1 Ali za to trebati biti covek sa stavom ne potrcko!!!

 19. Nirvana kaže:

  @ Ima nade . Pogram održavanja …? A Subotički poreski obveznici i obveznici za plačanj raznih usluga svi su u ,programu, . Konstatcija da samo oni delovi grada se održavaju koji su u nekom programu za održavanje ne pije vodu jer je onda očito da nisu svi građani grada Subotice ravnopravni u korišćenju svojih prava koje plaćaju državi i opštini.

 20. Poslednji čas kaže:

  Prirodna Familija-Ne možeš tako etiketirati ljude.Počni od bivših gradonačelnika iz Banata(neke nacionalnosti),pa žutog Vučinića(sada indirektno u vlasti),pa Ivanišević,-magacionara-doktora,preletača.Možemo nabrajati do jutra.Ne znači ako je neko došao,da ne voli Suboticu.Puno sportista,nisu rođeni Subotičani,a proslavili su Suboticu.Gledajte ljudi dela!

 21. Mali lacika kaže:

  Kakve veze sa centrom grada imaju gradjani i lokalna vlast ? Ako je doticni gospodin vlasnik celog centra Subotice onda je duzan da ga sredjuje i odrzava.“ON“ uzima ćar od toga pa onda nek i odrzava ga .Ako ga je znao capiti onda nek sredjuje ili nam vrati centar.

 22. Ima nade kaže:

  Nirvana – Ti si najobičnija budala, polupismen, zadrt i neobavešten, prekini da pišeš gluposti, tako ti Boga!

 23. Tramp kaže:

  @ima nade- za tebe očigledno nema nade kao i za ovog bota Duleta.Svako ko se uhvatio neke funkcije svestan svoje nesposobnosti naravno odmah okrivljuje druge.Zamisli ti “ bez nade“,primer : pljačkas obìje banku i sedne u auto i ode ladno.Dezurni policajac na ulici vidi scenu a ne reaguje jer mu nije u interesu (parola, radio – ne radio plata ide) a u izvestaju napise nisam reagovao zato sto se i pre desavalo da opljackaju banku , sami su krivi sto zaposleni nisu vežbali borilačke veštine pa bi se sami odbranili. Službena lica su dužna da uvedu red ,zato su se i natrtili u javnim institucijama ,to im je u obavezi ,ako nisu sposobni onda lepo napolje.A ako je neko i otuđio neku državnu imovinu (poput tih kanti za smeće, pa mi gradjani plaćamo policiju da rešava slične slučajeve a ne da sede po kancelarijama.Kada bi svi u državnim institucijama imali kontrolu svog poslovanja a pogotovu ko je sve tamo zaposlen i dali uopšte dolaze na posao,
  narod nebi imao ni upola problema kao što ih ima.Komunalna policija treba da ima bicikle i šparta ulicama grada a ne da prolete autom ko muve bez glave.Dali je ikada iko video policajca pozornika negde na
  periferiji grada?nema šanse.Pa i sad kao i pre godinu i dve, u krug bivše Zorke lageruje se smeće šut jel to gradjani rade,NE g.ima nade,nego to radi gradjevinske mafija .Samo mi nemoj reci da to nacelnici(svi) zajedno sa gradonacelnikom ne znaju.Vi mi tu laprdate o nekakve, dve kante za smeće, a ovamo milione i milione tona peska ukrali i svi odgovorni se prave ludi.

 24. Pista baci kaže:

  A ulozeno je u nju vise desetine miliona evra!!!!!! Jel tako zuti, pastor, laban i ovaj novi nebitan lik kako se vec zove, kum od labana?
  Ukrali u vise miliona evra i jos nam se smeju u lice!
  Ljudi moji nemojte nista dobro ocekivati ni u buducnosti, sve ide dalje po starom.

 25. Bruno kaže:

  @ ima nade . Ugy latszik hogy az igazsag tud fajni is ,ugyan is a Szabadkai polgaroknak sok minden ismeretes tobbek kozott az is hogy a Szabadkai kozseg nem vegzi munkajat amiert a folgarok fizetik.

 26. Jugendstil kaže:

  Koliko god da razni primitivno infantilni grafiti unakazuju gradsko jezgro, isto toliko i onaj dozlaboga ruzan i neukusan natpis „Lilly“ ispod Nicin palate svojim seljacko provincijalnim likovnim resenjem, vizuelno unistava sam gradjevinski objekat, srozava njegovu arhitekturu, a sam najstrozi centar grada time pretstavlja jednu vizit kartu orijentalne provincije. To graficko resenje i taj izgled naziva firme je prilican kakvoj Anadolskoj kasabi, ali sigurno ne gradskoj jezgri sa kraja 19 i pocetka 20 veka, izgradjenoj u Madjarskoj secesiji. Kada bi danas neko oblepio obnovljenu fasadu Gradske biblioteke neumesnim reklamama i slicnim, to je isto kao i Nicin palatu i njenu arhitektonsko urbanu poruku unakazati kicem i neukusom.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: