Promocija književnog časopisa na mađarskom jeziku: HID

Književno veče posvećeno promociji književnog časopisa na mađarskom jeziku pod nazivom ,,Hid,, juče je održano u dvorištu Gradskog muzeja, Subotica.

Promocija časopisa je organizovana u sklopu projekta ,,Colourful Cooperation,, koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

„Most” je književno-umetnički časopis koji se bavi brojnim društvenim temama i izlazi od 1934. godine. Grupa mladih autora koji čine Krug Mosta ove godine obeležava desetu godinu postojanja. Časopis su predstavili glavni urednik Laslo Patoč, kao i članovi uredništva i stalni autori časopisa. Moderatorka je bila Emeke Berenji.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom. Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat će uskoro iznedriti Mađarski kulturni centar na Paliću, buduće mesto susreta i razmena ideja, mesto u kome će se pružati podrška regionalnim umetnicima i promovisati najrazličitiji trendovi u kulturi.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR