Propast Sent Ištvana

Mikloš Horti, koji je postao kontraadmiral  austrougarske flote 1918 g., na kraju Prvog svetskog rata odlučio je da aktivira flotu i iskoristiti je u velikoj ofanzivi na Otrantski bedem. Napad je planiran za jun 1918. godine i trebao je da bude istovremen sa austrougarskim operacijama protiv Italijana na frontu na Soči.

 

Malo pre zore 10. juna 1918., bojnim brodovima Tegetof i Sent Ištvan neočekivano su se počeli približavati italijanski torpedni čamci kraj ostrva Premude.

 

Sent Ištvan dobija direktni pogodak od torpeda sa Ricijevog čamca MAS-15 u 03.31 ujutro.

 

Ovaj najnoviji austrougarski brod izvrnuo se i potonuo u 06.12 sati ujutro, nakon tri sata agonije, uzevši sa sobom živote 89 mornara. Nakon potapanja Sent Ištvana operacija je prekinuta i svi se brodovi vraćaju natrag u Pulu, gde su ostali do kraja rata. Potunuće je snimljeno sa Tegetofa. Film je kasnije korišćen za prikupljanje novca za Crveni Krst. To je jedan od dva filma gubitka bojnog broda na moru.

 

Dokumentarni film o potonuću broda, predmete i drugo, Subotičani će moći da vide od ponedeljka u Muzeju.

 

Otvaranje izložbe Sent Ištvan – austrougarski ratni brod, će se održati u Gradskom muzeju Subotica (Trg sinagoge 3) u ponedeljak 14. maja u 19 časova. Izložbu je realizovao Istorijski i pomorski muzej Istre iz Pule.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR