Prosjaci i sinovi

Prosjačenjem se u Subotici trenutno bavi svega nekoliko „stalnih“ prosjaka, ako se ne računaju cigančići koji leti dosađuju gostima gradskih kafića i terasa.

Sa dolaskom hladnih dana, uslovi za ovu delatnost se naglo pogoršavaju. Jedna žena ispred Gradske kuće svakodnevno zapomaže u već uvežbanoj intonaciji, slabo odevena, dok joj povremeno konkurenciju pravi čovek ispred apoteke koji u ruci drži zdravstvenu knjižicu sa receptima, što prilično efektno deluje, kao da je upravo bio kratak za preko potrebne lekove.

Najteže uslove za rad ima čova ispod podvožnjaka koji sedi na betonu, sada već par godina u kontinuitetu. Na položaju je bio i u vreme najjače zime, potpuno ignorišući sneg i led.

Ovo frekventno mesto, nekada je držao sada već pokojni Ciganin sa belom bradom i likom koji je savršeno odavao indijsko poreklo njegovih predaka. Ono što ga je izdvajalo od kolega prosjaka, bilo je to što je u celu stvar unosio prilično stila. Uljudno i diskretno obraćanje prolaznicima ili samo nemo sedenje u pozi i sa izgledom hindu mudraca, nema koga nije razoružalo.

Taj neobični čovek je živeo nedaleko i ima  dva sina koji imaju rasne odlike južnoameričkih indijanaca, što ovu porodicu čini još zanimljivijom. Oni ne prosjače nego sakupljaju sirovine već više od dve decenije.

Neko će se setiti i njihove sestre koja je krajem osamdesetih izgledala kao ciganska princeza, uvek u crvenoj haljini i na štiklama. Kažu da je jednom otišla u Beograd i već su se na željezničkoj stanici, beogradski Mandovi potukli oko nje.

Ekipi sa Mlečne pijace se teško može priznati prosjački status. Klošari i alkoholičari, bliže su definiciji – „grebatori“ i oni uopšte ne uzimaju ovaj posao za ozbiljno.KOMENTARI

 1. amacak kaže:

  princeza je ranije šetala gradom uvek, ali uvek, praćena dvojicom braće na izvesnoj udaljenosti. za tri sata mogla se videti bar isto toliko puta ekipa kako neumorno šparta ulicama. u zadnje vreme čini mi se da je kontrola popustila pa princezu viđam i bez dve prikolice. bar ponekad.

 2. Long Dong Silver kaže:

  Video sam ih juce kako ubrzanim hodom spartaju korzoom! Naravno, “ista meta, isto odstojanje”…dva metra..prva dvojica u istoj liniji na razmaku od metar i ona iza njih dva metra naravno sve sa stiklama od 12 cm i ostalim njenim prepoznatljivim aksesoarima!

  Jedino sto se dalo videti da i princevi i princeze, na zalost stare…kao i svi…tja!

  Ali neka im je sa srecom!

  Lansky, naravno! Text ti je po obicaju – PRAVI!!!

 3. Milos kaže:

  Da li neko u arhivu slucajno ima fotografiju spomenute princeze, nikako ne mogu da se setim o kome se radi.

  Takodje zanima me, da li se zna nesto vise o onom nesrecniku ispod nadvoznjaka?

 4. Decak kaže:

  Milose to je podvoznjak  🙂

 5. ........... kaže:

  Decak:

  Milose to je podvoznjak  :)

  Pa jel voz prolazi ISPOD ili IZNAD puta? 😆

 6. Decak kaže:

  hahah kako si glup 😛 kad auto prolazi ispod onda je podvoznjak, a ako ide iznad onda je nadvoznjak! 🙂

 7. Decak kaže:

  Treba da ti pisem definiciju podvoznjaka i nadvoznjaka?

  NADVOZNJACI I PODVOZNJACI SU VESTACKI OBJEKTI KOJI SE PO KONSTRUKCIJI NE RAZLIKUJU OD MOSTOVA,SAMO IM JE ULOGA DRUGA. SLUZE ZA TO DA SE PREMOSTI ILI PREKO NJIH PREVEDE ZELEZNICKA PRUGA ILI NEKI DRUGI SAOBRACAJNI PUT.ONI KOJI SE GRADE ZA TO DA SE DRUM ILI NEKA DRUGA  SAOBRACAJNICA PREVEDE  IZNAD ZELEZNICKE PRUGE NAZIVAJU SE NADVOZNJACIMA, A ONI KOJIMA SE ZELEZNICKA PRUGA PREVODI PREKO DRUMA ILI DRUGE SAOBRACAJNICE NAZIVAMO PODVOZNJACIMA!!!  eee obrazovanih ljudii 😥

 8. Double P kaže:

  ………..:

  Decak:

  Milose to je podvoznjak  :)

  Pa jel voz prolazi ISPOD ili IZNAD puta? :lol:

  To je nadputnjak !!!!  😡

 9. Decak kaže:

  Hahah 😀 nadputnjak nepostoji :/

 10. Anita kaže:

  Zalim vas momci… 😈

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: