Proslava ovogodišnje Dužijance počinje u četvrtak

Predstojeći vikend u Subotici proteći će u znaku centralne proslave ovogodišnje Dužijance. Programi počinju već u četvrtak, dok će svečana povorka kroz grad i predaja hleba pečenog od novog žita gradonačelniku Subotice biti po tradiciji u nedelju, 11. avgusta.

Dužijanca je nastala na porodičnim salašima. Nakon žetve poljoprivrednici se se na taj način zahvaljivali Bogu i vrednim risarima i risarušama koji su uspešno završili taj naporan posao. Krajem šesdesetih godina prošlog veka Dužijanca je izašla na ulice Subotice i tako postala turistička manifestacija.

“Dužijanca je i pohvala čoveku i njegovom radu. Osobito zahvala svima onima koji su svojim radom osigurali kruh svakdašnji za mnoge”, rekao je Andrija Anišić, predsednik Udruženja Bunjevačkih Hrvata “Dužijanaca”.

Uvod u centralnu proslavu 109. Dužijance predstavljaju književne večeri, izložbe radova od slame, al i tradicionalno Tamburaško veče u petak, 9. avgusta na centralnom gradskom trgu. Ovogodišnja manifestacija dobila je podršku i Tibora Navračića, evropskog komesara za kulturu, obrazovanje, sport i mlade, koji će lično prisustvovati Centralnoj proslavi Dužijance.

Centralna proslava je u nedelju, 11. avgusta. Nakon svečanog euharistijskog slavlja u katedrali svete Terezije Avilske, kreće povorka prema centru Subotice. U okviru svečanog programa će gradonačelniku Subotice ovogodišnji bandaš i bandašica uručiti hleb ispečen od ovogodišnjeg žita.

RTVKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Jedina prava! Bravo!

 2. doktorica lažnog groktanja kaže:

  Da šta nego jedina prava!Znamo mi tko smo i što smo!

 3. easy58 kaže:

  Ko su to Bunjevački Hrvati ?? Di su Bunjevački Srbi el Bunjevački Mađari??? Kadgod kad se Dužijanca stvarala ona je bila žetalačka svečanost i slavili su je građani Subotice sa gostima i namernicima u gradu, i bilo je baš veselo al onako ljudski.

 4. Istinitis kaže:

  Da vi sebe morate ubedivati da je nesto pravo,jasno vam je da ste lazni .Navedite jedan hrvatski obicaj pa cete mozda biti pravi,ovako ste lazni.Zasto na ovom sajtu nema reci i o bunjevackom Danu Duzijanxe Naravno zato jer ste prohrvatski orjentisani.Pozdrav i sumnjam da cete smeti objaviti komentar.

 5. Erntedankfest kaže:

  Duzijanca nije Hrvatsji obicaj, a jos manje Bunjevacki. Taj obicaj dolazi od jedog drugog naroda koji je nekada ziveo u Vojvodini a sada ga vise nema.

OSTAVITE KOMENTAR