Proslavljen 65. rođendan rock’n’rolla

Klub ljubitelja muzike, filozofije i filma u saradnji sa Filmskim klubom Subotica (Otvoreni univerzitet)  obeležio je 65. rođendan rokenrola.

Na početku programa profesor filozofije Dragan Krstić je o rok muzici rekao: “Rok muzika je rođena daleke 1954. godine spajanjem američke kantri muzike i bluza, a vremenom se uspešno spojila i sa drugim muzičkim vrstama, pre svega sa džezom.

Na prvi pogled rok muzika je eklektička tvorevina, pa onda ne treba da čudi što su mnogi teoretičari skloni da tvrde da ona ne može da postigne visok kvalitet umetničke muzike. Tako na primer D. Holbruk tvrdi da je rok muzika degradacija umetnosti. Jedino što rok muzika, po Holbruku, pruža jeste trenutak manične euforije. Po njegovom mišljenju rok je nastao iz komercijalnih razloga, njegov zadatak je stvaranje kulture mladih kao pogodnih potrošača. Dakle, za Holbruka rok muzika nije umetnost. Međutim, naš sociolog kulture i umetnosti, kulturolog i estetičar Nikola Božilović u svojoj knjizi „Rok kultura“ kaže: „Po specifičnom uzbuđenju koje izaziva, rok muzika je, van svake sumnje, prava muzika ili umetnost komunikacije”. Dakle, za Božilovića rok muzika je prava muzika, tj. prava umetnost. Posebno estetsko uživanje, po Božiloviću, pružaju sledeće kompozicije: With A Little Help From My Friends (Joe Cocker), Purple Haze (Jimi Hendrix), Stairway To Heaven (Led Zeppelin), Child In Time (Deep Purple), Light My Fire (The Doors), Bohemian Rhapsody (Queen). Da li je rok muzika umetnost, ili nije, ili je reč o načinu izražavanja koji se samo graniči sa pravom umetnošću, razgovaralo se posle projekcije filma “Rolingstonsi” Martina Skorcesea.

U muzičkom delu programa nastupili su: Milica NikolićUroš AmbrušMarko Kecman i Nikola Radonjić, koji su svojom svirkom oduševili članove Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma, kao i druge prisutne ljubitelje rokenrola.KOMENTARI

 1. ffilozoff kaže:

  ROCK je umetnost !!! A OVI kreteni koji gledaju pink i hepi su zatrovani kicom i sundom, EKV !!!

 2. stormwatch kaže:

  Veoma zanimljiv susret….Rock muzika i teorija da Rock nije umetnost….ok….nije svaki Rock umetnost….Holbruk svakako lupeta a ove estetske pesme shto je gospon Bozhilovic spomenio…vidim da se nije preterano upushtao u Rock muziku jer to shto je on naveo osim Joe Cockera nisu nishta drugo nego hipstersko pozerske “rock” grupe. Kad se malo upusti u pravi Rock…to jest ono shto se naziva Prog Rock i Space Rock sve ostalo shto ide uz njega, onda mozh da se javi….evo pre neki dan je otishao u vechnost Ginger Baker….bezvremenski fantasticni bubnjar koji je apsolutno nesazluzheno zapamcen samo po tome shto je bio chlan ispodprosecne tzv. mega grupe lakih tralalajka nota i blablatextova – Cream…grupe u kojoj nije pokazao ni desetinu onoga za shta je bio sposoban. Ako hocete da cujete shkolu bubnjeva u Ginger Baker izvodjenju – poslusajte Levitation, album Hawkwinda iz 1980 godine….kada wannabe rock istoricari i kritichari dodju na nivo gde ce im to biti jedan od top albuma…onda mozhmo prichat o tome das razumeju u ROCK muziku.

 3. Mladi Roker kaže:

  Bilo je to divno vece, iako moje fizicko telo ima samo 18 godina, osecam se kao pedesetsestogodisnji rok en rol klavijaturista koji predaje fizicko u poljoprivrednoj skoli u Backoj Topoli a zarobljen je u telu mladog srednjoskolca. Rok je uvek bila moja strast. Od svoje 12. godine sam bio na svakom koncertnu kultne Yu Grupe. Moja generacije ne zna sta je to prava muzika. Slusaju neke Bube i Bogomoljke . Ja ih uvek na velikom odmoru odvedem u cuveni i legendarni Woodstock kafic gde se sakupljaju najvece rok en rol njuske u gradu i pokazem im na slike na zidu i kazem na glas e to su pravi umetnici e tako se nekad svirao rok i ziveo rok. Bendovi kao sto su Kridens Klirvater Revijval, Kerber, Neso Galija, EKV, Elvis Prizli, Korni Grupa, i Boro Corbo se samo jednom radjaju. Cesto dobijem batina zbog svojih vrsnjaka zbog toga, pa se onda zatvorim sam u sporednu ucionicu i pravim da idem u Skolu Roka Dzek Bleka i svet bude odma lepsi :))))))))))

 4. Klempav od rock’n’rolla kaže:

  Pih, majkumu …. kako nisam znao za ovaj skup, pa da i ja prisustvujem 🙁
  Hteo bih samo da komentarišem Božilovićev izbor pesama. Naime, autor pesme “Uz malu pomoć mojih prijatelja” nije Koker nego Lenon. Slažem se da je Kokerovo izvođenje ove pesme mnogo bolje nego što su to uradili Bitlsi.
  Napomenuo bih da je prošlo 50 godina od legendarnog Vudstoka, kada je Koker otpevao tu pesmu, a na spisak besmrtnih bih dodao još po mom ukusu: Rory Gallagher, Jefferson Airplane, ZZ Top, Jethro Tull, Dee Purple …

 5. ffilozoff kaže:

  Bezsmrtna je Ekatarina Velika !!! MILAN i MARGITA ,VDOVIC i BOJAN !!!!

 6. !% kaže:

  .. vidim, da su najmanje informisani, najvise natjecali u kmpl. programu, te jos vise u komentarima..tj. balavili..

OSTAVITE KOMENTAR